ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 10:08
 

Προκήρυξη Δ΄ Διαγωνισμού Θεατρικού Μονόπρακτου στη μνήμη του Κωστή Κολώτα

Στα έργα που θα διακριθούν θα δοθούν χρηματικά βραβεία μέχρι 500 ευρώ

Newsroom K

Μετά τη μεγάλη επιτυχία των τριών προηγούμενων ετών, o Διαγωνισμός Θεατρικού Μονόπρακτου προς τιμή του αείμνηστου Κωστή Κολώτα έχει καταστεί πλέον θεσμός παγκύπρια και πανελλήνια.

Στα πλαίσια του θεσμού αυτού η Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού (ΕΘΑΛ) προκηρύσσει τον Δ΄ Διαγωνισμό Θεατρικού Μονόπρακτου.

ΟΡΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

1. Το κείμενο θα πρέπει να είναι γραμμένο στην Πανελλήνια δημοτική ή στο Κυπριακό ιδίωμα

2. Η διάρκεια του δεν πρέπει να υπερβαίνει τη μια ώρα και 10 λεπτά

3. Κάθε διαγωνιζόμενος έχει δικαίωμα να συμμετάσχει στο Διαγωνισμό με ένα έως και δύο έργα.

4. Το έργο θα πρέπει να μην έχει δημοσιευτεί ή παρουσιασθεί σε οποιαδήποτε μορφή και με οποιοδήποτε τρόπο, ή βραβευθεί σε άλλο διαγωνισμό προηγουμένως.

5. Θα πρέπει να σταλεί σε τρία (3) αντίγραφα με ψευδώνυμο μέσα σε φάκελο, μέσα στον οποίο θα πρέπει να υπάρχει άλλος σφραγισμένος φάκελος με το πραγματικό όνομα και τα στοιχεία επικοινωνίας του συμμετέχοντα (ταχυδρομική διεύθυνση, αρ. κινητού τηλεφώνου , διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου).

6. Τα τρία αντίγραφα θα πρέπει να σταλούν στην ταχυδρομική διεύθυνση της ΕΘΑΛ: Τ.Θ. 71006, 3840 Λεμεσός με την ένδειξη «Διαγωνισμός Θεατρικού Μονόπρακτου στη Μνήμη Κωστή Κολώτα» να παραδοθούν στα γραφεία της ΕΘΑΛ Δευτέρα με Παρασκευή από τις 9:00 π.μ. μέχρι τη 1:00 μ.μ. (Φραγκλίνου Ρούσβελτ 76, Ακίνητα Δήμου Λεμεσού, κτίριο ΣΑΛΑ,
τηλ. 25 877827).

7. Η αποστολή ταχυδρομικά ή η παράδοση του φακέλου στα γραφεία της ΕΘΑΛ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2018 στη μία το μεσημέρι.

8. Τα έργα που θα υποβληθούν θα αξιολογηθούν από πενταμελή κριτική επιτροπή, την οποία αποτελούν οι Τίτος Κολώτας, Κρίστης Χαράκης, Κατερίνα Βοσκαρίδου, Δώρος Ήρωας και Παντελής Μάκη.

9. Στα έργα που θα διακριθούν θα δοθούν χρηματικά βραβεία ως ακολούθως:

Α΄ Βραβείο 500 ευρώ
Β΄ Βραβείο 300 ευρώ
Γ΄ Βραβείο 200 ευρώ

10. Η ΕΘΑΛ έχει το δικαίωμα να παρουσιάσει σε μορφή θεατρικού αναλογίου τα τρία πρώτα έργα που θα βραβευθούν και διατηρεί το δικαίωμα, εάν και εφόσον το θελήσει, να παρουσιάσει ένα από τα βραβευθέντα έργα στη σκηνή σε διάστημα ενός έτους από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Λίγα λόγια για τον διαγωνισμό

Α΄ Διαγωνισμός

Η ΕΘΑΛ, θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του μεγάλου θεατράνθρωπου, προκήρυξε στην πρώτη επέτειο του θανάτου του, τον Δεκέμβριο του 2012, Διαγωνισμό Θεατρικού Μονόπρακτου στη μνήμη του. Οι συμμετοχές και το ενδιαφέρον που έδειξαν τότε οι νέοι συγγραφείς ξεπέρασε κάθε προσδοκία και έδειξε πως ο Διαγωνισμός Θεατρικού Μονόπρακτου μπορεί και τείνει να γίνει θεσμός.

Το Α΄ Βραβείο απονεμήθηκε στον Δημήτρη Οικονόμου για το έργο «Ώρα Ανάγκης», το Β΄ Βραβείο στην Άννα Μαυρολέων για το έργο της «Η Ιστορία δε μας Αγάπησε …. Κυριάκος», ενώ το Γ΄ Βραβείο απονεμήθηκε εξ ημισείας στον Χάρη Βεκρή για το έργο «Πολιτιστική Επικοινωνία» και στην Ηλέκτρα Γεωργιάδη για το έργο της «Ο δρόμος για τον ανεμόμυλο».

Β΄ Διαγωνισμός

Τον Μάρτιο του 2013 ακολούθησε η προκήρυξη του Β΄ Διαγωνισμού Θεατρικού Μονόπρακτου. Οι συμμετοχές αριθμητικά έφθασαν τις 44, με συγγραφείς από την Κύπρο, την Ελλάδα και τη Γαλλία. μια απροσδόκητα ευχάριστη αύξηση συμμετοχών σε σχέση με τις 20 συμμετοχές στον Α΄ Διαγωνισμό.

Το Α΄ Βραβείο απονεμήθηκε στον Γιάννη Αγησιλάου για το έργο «Η Συλλογή», το Β΄ Βραβείο απονεμήθηκε εξ ημισείας στους Χαράλαμπο Σαχτούρη για το έργο του «Το Παγκάκι» και Μιχάλη Νικολάου για το έργο του «Διλήμματα». Το Γ΄ Βραβείο απονεμήθηκε επίσης εξ ημισείας στους Βασίλη Μπουντούρη για το έργο «Το Μαντήλι της Δυσδαιμόνας» και Αντώνη Γενναδίου για το έργο «Ξεκούρδιστη Ντουλάπα».

Γ΄ Διαγωνισμός

Τον Μάρτιο του 2015 ακολούθησε η προκήρυξη του Γ΄ Διαγωνισμού Θεατρικού Μονόπρακτου. Οι συμμετοχές από Κύπρο και Ελλάδα, ανήλθαν στον αριθμό των 32 μονόπρακτων έργων.

Το Α΄ Βραβείο απονεμήθηκε στον Ηλία Μαρούτση για το έργο του «Πασιφάη». Το Β΄ Βραβείο απονεμήθηκε στον Λάζαρο Μπίκα για το έργο του «Κουβέντες Πυρκαγιάς» και το Γ΄ Βραβείο στον Παναγιώτη Γκούβερη για τα έργα του «Άφεση» και «Μάνες», εξ ημισείας για το κάθε ένα.

Λίγα λόγια για τον δάσκαλο Κωστή Κολώτα

Ο αείμνηστος Κωστής Κολώτας ασχολήθηκε με το θέατρο ως μελετητής, συγγραφέας και μεταφραστής. Έργα σε δική του μετάφραση παρουσιάστηκαν από τoν ΘΟΚ, τo Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας, τo Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης, την ΕΘΑΛ κ.ά στην Κύπρο και την Ελλάδα, όπως επίσης και από τo ΡIΚ και τηv ΕΡΤ. Πολλές μεταφράσεις του έχουν παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος της Επιδαύρου και αλλού.

Συμμετείχε ως εισηγητής σε τοπικά και διεθνή θεατρικά συνέδρια, δημοσίευε άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά με θέμα κυρίως το αρχαίο Ελληνικό δράμα και δίδαξε Ιστορία του Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου και Δραματολογία σε θεατρικά εργαστήρια και Δραματικές Σχολές της Κύπρου και της Ελλάδας.

Υπήρξε Μέλος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, μέλος του Δ.Σ. του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου ενώ υπήρξε από τους πρωτεργάτες στη δημιουργία της Εταιρείας Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού, του Θεάτρου δηλαδή της πόλης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X