ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γιατί αξίζει να δεις το «The Danish Girl»

Ένας ύμνος για τον προσδιορισμό και την αποδοχή της διαφορετικότητας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Της Ιωάννας Σκορδή

Αυτή την περίοδο παίζεται στους κινηματογράφους η προβοκατόρικη και, κατ’ επέκταση, πολυαναμενόμενη ταινία του γνωστού σκηνοθέτη Tom Hooper, «The Danish Girl», βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του David Ebershoff (2000).

Πρόκειται για μία βιογραφική/δραματική ταινία, που έχει στους πρωταγωνιστικούς ρόλους τους σπουδαίους, αποδεδειγμένα, ηθοποιούς Eddie Redmayne (Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για το «The Theory of Everything»), Alicia Vihander και Amber Heard.

Η ταινία παρακολουθεί τη συναρπαστική ιστορία του ζωγράφου Einar Wegener (Eddie Redmayne), ο οποίος ήταν ένας από τους πρώτους άντρες, οι οποίοι προχώρησαν σε εγχείρηση αλλαγής φύλου κατά τη δεκαετία του 1930. Η ταινία εγκύπτει με ευαισθησία και περίσσιο συναίσθημα στη σχέση του ζωγράφου με τη σύζυγό του, Gerda (Alicia Vikander), επίσης ζωγράφο. Παρακολουθούμε τις στιγμές που περνάνε μαζί, τις εμπειρίες που τους δένουν, τους ερωτικούς πειραματισμούς στη σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού.

Με αποκορύφωμα τη μετατροπή του ζωγράφου σε μία εντυπωσιακή γυναικεία περσόνα, δίκην αστείου και «παιχνιδιού», για να ποζάρει, αρχικά, για έναν πίνακα, μετά από προτροπή και ιδέα της γυναίκας του. Στον γυναικείο αυτό χαρακτήρα δίνει το ζευγάρι το όνομα Lili Elbe.

Στη συνέχεια της ταινίας, η κατασκευασμένη γυναικεία περσόνα Lili Elbe, αγγίζει την προσωπικότητα και τη σεξουαλικότητα του πρωταγωνιστή, ο οποίος νιώθει να απελευθερώνεται και σιγά σιγά να βρίσκει τον πραγματικό του εαυτό και ταυτότητα. Ο ζωγράφος προσπαθεί να συμβιβαστεί με τη σεξουαλική του ταυτότητα και προσανατολισμό. Η σύζυγός του δεν φεύγει λεπτό από το πλευρό του, στηρίζοντάς τον.

Αρχικά το παλεύουν, προσπαθούν να το αρνηθούν, προσπαθούν να το νικήσουν, πάνε σε γιατρούς που βγάζουν τον Einar σχιζοφρενή. H Gerda, όμως, με την ατόφια της αγάπη, παίζει καθοριστικό ρόλο στο να αποδεκτεί η Lili τον εαυτό της και να προβεί στο παράτολμο και πρωτοποριακό για την εποχή εγχείρημα της αλλαγής φύλου.

Η ταινία, με εξαιρετικές, καθηλωτικές ερμηνείες, αποτελεί έναν ύμνο στην προσπάθεια προσδιορισμού και αποδοχής της διαφορετικότητας του ατόμου και των επιλογών του. Αποτελεί, επίσης, ύμνο σε εκείνους τους ανθρώπους που ξέρουν να στηρίζουν και να αγαπούν τον άνθρωπό τους ουσιαστικά και αδιαπραγμάτευτα, εις βάρος ακόμα και των δικών τους επιθυμιών και αναγκών.

Ο συγχρονισμός της ταινίας δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρος και πιο κατάλληλος, μιας και ζούμε σε μία εποχή με έντονους προβληματισμούς και ευαισθησίες ως προς την ταυτότητα του ατόμου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Προεξάρχον παράδειγμα, η πρόσφατη αλλαγή φύλου της Caitlyn Jenner, που συζητήθηκε και προβλήθηκε από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης κατά πολύ.

Αξίζει να το δείτε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση