ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Berlinale 2016: Βραβεύτηκε η «Σεμέλη» της Κύπριας Μυρσίνης Αριστείδου

Η μικρού μήκους ταινία διέπρεψε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Της Ιωάννας Σκορδή

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου, γνωστό και ως Μπερλινάλε (Berlinale) πραγματοποιήθηκε από τις 11 μέχρι τις 21 αυτού του τρέχοντος μηνός. Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα διεθνή φεστιβάλ για τον κινηματογράφο, μαζί με το φεστιβάλ των Καννών και της Βενετίας. Το Μπερλινάλε πραγματοποιείται κάθε Φεβρουάριο από το 1951, με εξαίρεση τον Φεβρουάριο του 1970, χρονιά κατά την οποία το Φεστιβάλ δεν πραγματοποιήθηκε για πολιτικούς λόγους.

Στην ταινία «Σεμέλη» της Κύπριας σκηνοθέτιδας Μυρσίνης Αριστείδου απονεμήθηκε το Ειδικό Βραβείο (Special Prize) του τμήματος Generation.

Η μικρού μήκους ταινία της Κύπριας σκηνοθέτιδας έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο διαγωνιστικό μέρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, ενώ η ευρωπαϊκή της πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε στο εγνωσμένου κύρους Φεστιβάλ Berlinale 2016.

Η «Σεμέλη» κατάφερε στη μέχρι τώρα πορεία της να πάρει εξαιρετικές κριτικές και να διαπρέψει. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που κυπριακή ταινία συμμετείχε στο διαγωνιστικό μέρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο. Επίσης, είναι η πρώτη φορά που επιλέγηκε ταινία μιας Κύπριας γυναίκας σκηνοθέτιδας για να διαγωνιστεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Βασιλική Κοκκολιάδη (Σεμέλη) και ο Γιάννης Στάνκογλου (πατέρας της Σεμέλης, Άρης). Η ίδια η σκηνοθέτιδα γράφει για την ταινίας της πως «τονίζει τη λεπτή σχέση μιας κόρης με τον απόντα πατέρα της, όταν ένα σχολικό σημείωμα που χρειάζεται την υπογραφή του γίνεται η αφορμή για τη μικρή Σεμέλη να τον επισκεφτεί στη δουλειά και να προσπαθήσει να ανακαλύψει τον χαμένο δεσμό τους. Αν και ο πατέρας της, ο Άρης, στην αρχή δεν θέλει τη Σεμέλη στα πόδια του, όσο προχωρά η μέρα μοιράζονται πολύτιμες στιγμές που θα θυμούνται για πάντα».

H Χρυσή Άρκτος στην ευρωπαϊκή κρίση
Η πρόεδρος της φετινής επταμελούς κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ ήταν η Μέριλ Στριπ, η οποία μαζί με την κριτική επιτροπή έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτή τη διοργάνωση στο ανθρώπινο δράμα και πόνο. Για αυτόν τον λόγο, βραβεύθηκαν ταινίες με θεματική την ανθρώπινη τραγωδία, βασισμένες στην πραγματικότητα που διάγουμε. Δόθηκε έμφαση σε πολλές πλευρές του σημερινού ανθρώπινου δράματος. Επιπλέον, δόθηκε έμφαση στον παράγοντα του ανθρωπισμού, και στις θυσίες και τις προσπάθειες των ανθρώπων που τάσσονται στον αγώνα υπέρ του συνανθρώπου τους.

Η Χρυσή Άρκτος δόθηκε φέτος στο «Fuoccoammare», μία ταινία/ντοκιμαντέρ του Ιταλού ντοκιμαντερίστα Τζιανφράνκο Ρόσι. Η ταινία εστιάζει στην προσφυγική κρίση και επικεντρώνεται στην ιστορία και την τραγωδία των προσφύγων στο μικρό ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα, σημείο που αποτελεί πέρασμα για μετανάστες και πρόσφυγες. Όσα διαδραματίζονται στο ιταλικό αυτό νησί είναι εν πολλοίς άγνωστα στον ευρύ κόσμο και εδώ έγκειται και η σπουδαιότητα της συγκεκριμένης ταινίας, η οποία κατάφερε να συζητηθεί και να προβληματίσει.

Η ταινία/ντοκιμαντέρ έχει διττή υπόσταση, μιας και πραγματεύεται τόσο τις δυσκολίες και το μαρτύριο των προσφύγων όσο και τις συνθήκες της καθημερινής ζωής των κατοίκων του συγκεκριμένου ιταλικού νησιού και τις προσπάθειές τους να ταχθούν στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών. Η ταινία/ντοκιμαντέρ δέχθηκε τις καλύτερες κριτικές για την τρυφερότητα και την ευαισθησία με την οποία πραγματεύτηκε το θέμα, χωρίς να χάνει τη σκληρή, ρεαλιστική της ματιά, έχοντας ως στόχο να ψέξει, να προβληματίσει, να ενημερώσει να γνωστοποιήσει και, εν τέλει, να ευαισθητοποιήσει.

Ο σκηνοθέτης αφιέρωσε το βραβείο του στους ανθρώπους εκείνους που δεν τα κατάφεραν να φτάσουν ποτέ στο νησί, ενώ παραλαμβάνοντας το βραβείο του δήλωσε πως, «Ελπίζω ότι αυτή η ταινία θα μπορέσει να συμβάλει προκειμένου να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι φυσιολογικό οι άνθρωποι να πεθαίνουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους προς την πατρίδα μας». Ο σκηνοθέτης έκανε επίσης αναφορά στην καλοσύνη και την απλότητα των κατοίκων του μικρού νησιού, οι οποίοι, ως απλοί ψαράδες, ξέρουν να έχουν την καρδιά τους ανοικτή απέναντι στα βάσανα των συνανθρώπων τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αργυρή Άρκτος δόθηκε στον Ντάνις Τάνοβιτς για τον «Θάνατο Στο Σαράγεβο», έργο που θίγει τα τεκταινόμενα στη Βοζνία-Ερζεγοβίνη και τη βαλκανική χερσόνησο.

Αναλυτικά οι νικητές του κινηματογραφικού Φεστιβάλ:

  • Χρυσή Άρκτος: «Fuoccoammare» του Τζιανφράνκο Ρόσι
  • Αργυρή Άρκτος - Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: «Θάνατος στο Σαράγεβο» του Ντάνις Τάνοβιτς
  • Αργυρή Άρκτος Alfred Bauer Κινηματογραφικής Πρωτοπορίας: «A Lullaby to the Sorrowful Mystery» του Λαβ Ντίαζ
  • Καλύτερη Σκηνοθεσία: Μία Χάνσεν-Λοβ για το «L' Avenir»
  • Καλύτερη Ηθοποιός: Τρίνε Ντίρχολμ για το «Commune»
  • Καλύτερος Ηθοποιός: Ματζ Μαστούρα για το «Hedi»
  • Βραβείο Σεναρίου: Τόμας Βασιλέφσκι για το «United States of Love»
  • Βραβείο Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος: Στον διευθυντή φωτογραφίας Μαρκ Λι Πινγκ Μπινγκ για το «Crosscurrent»
  • Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη: Μοχάμεντ Μπεν Ατία για το «Hedi»

 

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση