ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χρυσός Φοίνικας στο «I, Daniel Blake» του Κεν Λόουτς

Ανακοινώθηκαν απόψε τα βραβεία του 69ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Απονεμήθηκαν το βράδυ της Κυριακής τα κινηματογραφικά βραβεία του 69ου Φεστιβάλ των Καννών. Την τελετή παρουσίαζε ο Λοράν Λαφίτ από το Palais des Festivals. Τον Χρυσό Φοίνικα κέρδισε το πολιτικό δράμα του Κεν Λόουτς, το «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ». Σημειώνουμε ότι αυτός είναι ο δεύτερος Χρυσός Φοίνικας της καριέρας του, δέκα χρόνια μετά το «The Wind That Shakes the Barley», το 2006.

Το έργο αυτό του Λόουτς καυτηριάζει τις σύγχρονες οικονομικές πολιτικές, ενώ ο πρωταγωνιστής του, ένας μεσήλικος ξυλουργός, θα μπορούσε να είναι ο μέσος Ευρωπαίος εργαζόμενος που οι δομές της χώρας του, σχεδόν επίτηδες, τον ταλαιπωρούν.

Ο νικητής του Χρυσού Φοίνικα Κεν Λόουτς δήλωσε για τη βράβευσή του: «Ευχαριστώ όλους εκ μέρους όλης της ομάδας της ταινίας,» λέει ο Κεν Λόουτς στα γαλλικά, «ευχαριστούμε το Φεστιβάλ, τον Τιερί Φρεμό κι όλους τους εργαζόμενους του Φεστιβάλ γιατί χάρη σε σας βρισκόμαστε εδώ, ευχαριστώ την Επιτροπή, είστε πολύ ευγενικοί κι ευχαριστούμε τις Κάννες, είστε πολύ σημαντικοί για το μέλλον του Φεστιβάλ, να μείνετε δυνατοί, παρακαλώ. Και να πω δυο λέξεις στα αγγλικά, το ότι παραλαμβάνω αυτό το Βραβείο αυτή τη στιγμή είναι παράξενο γιατί οι άνθρωποι που ενέπνευσαν αυτήν την ταινία, που δεν έχουν να φάνε, έχουν ευκαιρία να τους σκεφτούμε και να μιλήσουμε γ' αυτούς. Το σινεμά μάς κάνει καμιά φορά να βλέπουμε καθαρότερα τον κόσμο κι ο κόσμος μας αυτή τη στιγμή κινδυνεύει, από τις ιδέες που αποκαλούμε νεοφιλελευθερισμό που απειλεί να μας φτάσει στην καταστροφή, στη δυστυχία εκατομμυρίων ανθρώπων, από την Ελλάδα ως τη Βραζιλία. Το σινεμά έχει πολλές παραδόσεις, μία είναι να παρουσιάζει το σινεμά της διαμαρτυρίας των ανθρώπων, που παρουσιάζει τους ανθρώπους ενάντια στην εξουσία κι ελπίζω η ταινία μας να συνεχίζει αυτήν την παράδοση. Κινδυνεύουμε ν' απελπιστούμε κι όταν υπάρχει τόση απελπισία, η ακροδεξιά παίρνει την εξουσία - πρέπει να πιστέψουμε ότι ένας διαφορετικός κόσμος είναι εφικτός κι απαραίτητος.».

Η κριτική επιτροπή των βραβείων απαρτιζόταν απο τους Τζορτζ Μίλερ (πρόεδρος), Βανέσα Παραντί, Βαλέρια Γκολίνο, Μαντς Μίκελσεν, Λάζλο Νέμες, Αρνό Ντεπλεσάν, Καταγιούν Σαχαμπί και Ντόναλντ Σάδερλαντ.

Τα Βραβεία του 69ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών:

  • Χρυσός Φοίνικας «I, Daniel Blake» του Κεν Λόουτς
  •     Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής «It’s Only the End of the World» του Ξαβιέ Ντολάν
  •     Βραβείο Σκηνοθεσίας ex aequo στους Κριστιάν Μουντζιού για το «Bacalaureat» και Ολιβιέ Ασαγιάς για το «Personal Shopper»
  •     Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου Ασγκάρ Φαραντί για τον «Εμποράκο»
  •     Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας Ζακλίν Ζοζέ για το «Ma’ Rosa» του Μπριγιάντε Μεντόζα
  •     Βραβειο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας Σαάμπ Χοσεϊνί για τον «Εμποράκο» του Ασγκάρ Φαραντί
  •     Βραβείο της Επιτροπής «American Honey» της Αντρεα Αρνολντ
  •     Χρυσή Κάμερα «Divines» της Ούντα Μπενιαμίνα (Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών)
  •     Χρυσός Φοίνικας Μικρού Μήκους Ταινίας «Timecode» του Χουάνχο Χιμένες
  •     Ειδική Μνεία Μικρού Μήκους Ταινίας «The Girl Who Danced With the Devil» του Χοάο Πάουλο Μιράντα Μαρία
  •     Τιμητικός Χρυσός Φοίνικας στον Ζαν-Πιερ Λεό

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση