ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Lolo»

Η Γαλλίδα ηθοποιός σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί σε μια ρομαντική κομεντί

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο ψηφιακός αχός της επέλασης των πολεμόχαρων Ορκ του «Warcraft» σκεπάζει δύο χαμηλότονες ταινίες, το «Οιδιπόδειο α λα γαλλικά» (* * 1/2)  και το «Truman», που ξεχωρίζουν ανάμεσα στις αποψινές πρεμιέρες.

Η πρώτη φέρει τη σφραγίδα της Ζιλί Ντελπί. Η Γαλλίδα ηθοποιός σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί σε μια ρομαντική κομεντί που παραλίγο να γίνει καθαρόαιμη μαύρη κωμωδία. Ο ελληνικός της τίτλος παραπέμπει σε καταστάσεις που θυμίζουν Γούντι Αλεν. Ο αυθεντικός γαλλικός, «Lolo», εστιάζει σε έναν 20χρονο σατανά με αγγελικό πρόσωπο, ο οποίος δεν λέει να αποχωριστεί τη χωρισμένη μαμά του και προσπαθεί να εξαφανίσει τον ώριμο εραστή της από το κρεβάτι της. Η 45χρονη Βιολέτ, δυναμική Παριζιάνα που εργάζεται στον χώρο της μόδας, περνάει τις καλοκαιρινές διακοπές της σε ένα ψαροχώρι του γαλλικού Νότου μαζί με μια φίλη της. Εχει άνεση με τους άντρες, αλλά και πολλά τραύματα από σχέσεις που τέλειωσαν λίγο μετά το σεξ. Ενα μεσημέρι θα γνωρίσει τον επαρχιώτη Ζαν-Ρενέ, ο οποίος έχει ψαρέψει έναν τεράστιο τόνο και την προσκαλεί στο μπάρμπεκιου που οργανώνει για το βράδυ. Ο έρωτας καιροφυλακτεί

Οι μέρες περνούν και ο Ζαν-Ρενέ, ο οποίος έχει ήδη βρει δουλειά στο Παρίσι, αρχίζει να βρίσκει χώρο και στην καρδιά της Βιολέτ. Ο γιος της, Λολό, θα έρθει στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.

Το «Truman» (***) παρά το καταθλιπτικό θέμα του (ένας άνδρας που πάσχει από καρκίνο ετοιμάζεται για την έξοδό του από τη ζωή) δεν σε καταπλακώνει. Ο Ισπανός σκηνοθέτης Σεσκ Γκάι παρακάμπτει αθόρυβα το μελόδραμα έχοντας ως φάρο, στο βάθος του οπτικού του πεδίου, τη δραματική κομεντί. Σύμμαχός του είναι ο Αργεντίνος πρωταγωνιστής του, ο εξαίρετος Ρικάρντο Ντάριν.

Ο Χούλιαν, ηθοποιός που ζει μόνος στη Μαδρίτη, μάλλον λόγω εγωισμού, περιμένει το μοιραίο. Εχει για συντροφιά τον μοναδικό πιστό του φίλο, τον σκύλο του Τρούμαν. Μια μέρα θα δεχτεί την ξαφνική επίσκεψη του Τόμας, παλιόφιλου, που ζει μόνιμα με την οικογένειά του στον Καναδά. Ο Τόμας, πράος και υπομονετικός, θα γίνει ο σύντροφός του σε βόλτες, όπου μικρές ή μεγάλες συναντήσεις συνθέτουν επεισόδια μιας λυτρωτικής εξομολόγησης. Το «Truman» κρίνεται στις συγκινητικές λεπτομέρειές του, αλλά και στις εύγλωττες σιωπές του.

Ισπανικό διαβατήριο έχει και το θρίλερ «Με απόκρυψη» (**) του Ντάνι Ντε Λα Τόρε. Καλογυρισμένη ταινία, με σωστή αίσθηση ρυθμού και όχι με ευκολίες που παρέχει ο καταιγισμός της δράσης, όμως τίποτα περισσότερο. Το σενάριο είναι σχηματικό και αδιάφορο. Ενας άγνωστος παγιδεύει με βόμβα το πολυτελές αυτοκίνητο ενός διεφθαρμένου τραπεζίτη (Λουίς Τοσάρ) και του ζητάει χρήματα.

Στο «Κάλεσμα 2» (*), του Τζέιμς Γουάν, η Βέρα Φαρμίγκα και ο Πολ Ουίλσον ενσαρκώνουν ξανά τη Λορέιν και τον Εντ, το ζευγάρι των «ντετέκτιβ» μεταφυσικών φαινομένων. Ο σατανάς αυτήν τη φορά έχει μπει στο κορμί μιας μικρής κοπέλας, που ζει με τη χωρισμένη μητέρα της και τα αδέλφια της στο βόρειο Λονδίνο της εποχής της μεγάλης έκρηξης του πανκ.

Στη «Συμμορία των μάγων 2», που έχει και τον Ντάνιελ Ράντκλιφ (του Χάρι Πότερ) στο καστ, η ομάδα των ταχυδακτυλουργών της πρώτης ταινίας έρχεται αντιμέτωπη με έναν κροίσο της τεχνολογίας. Γυρίστηκε από τον Τζον Μ. Τσου.

Το «Warcraft: η σύγκρουση δύο κόσμων» (*) βασίζεται στο δημοφιλές βιντογκέιμ. Οι πολεμοχαρείς Ορκ (που η εμφάνισή τους παραπέμπει σε Νεάντερταλ με οδοντοστοιχία αγριόχοιρου) συνωστίζονται ως μετανάστες στην πύλη του ειρηνικού βασιλείου του Αζεροθ, όπου ζουν οι άνθρωποι. Κάθε ομοιότητα με σημερινές καταστάσεις είναι συμπτωματική. Γυρίστηκε από τον Ντάνκαν Τζόουνς.

Ξαναπροβάλλεται και η «Γη της επαγγελίας» (***) του Αντρέι Βάιντα. Φόντο της είναι το Λοτζ της Πολωνίας στα χρόνια της βιομηχανικής επανάστασης. Παίζει και ο Ντανιέλ Ολμπρίνσκι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση

Η προβολή και παρουσίαση της ταινίας μικρού μήκους του Ανδρέα Σεϊτάνη θα γίνει το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου
Kathimerini.com.cy
 |  ΣΙΝΕΜΑ
X