ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:43
 

Νέο ντοκιμαντέρ για την Αφροδίτη

Εξερευνά τις ρίζες και την εξέλιξη της λατρείας της Κύπριας θεάς

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το νέο ντοκιμαντέρ της διακεκριμένης Βρετανίδας ιστορικού Μπέτανι Χιουζ για τη θεά Αφροδίτη προβλήθηκε στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου το βράδυ της Δευτέρας, σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε το Πολιτιστικό Τμήμα της Υπάτης Αρμοστείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η Ιστορία της Αφροδίτης» εξερευνά τις ρίζες και την εξέλιξη της λατρείας της Κύπριας θεάς, εστιάζοντας στα διαφορετικά νοήματα που προσλάμβανε η εικόνα της και τα όσα αντιπροσώπευε στο πέρασμα των αιώνων.

Στην κατάμεστη αίθουσα προβολών του Βρετανικού Μουσείου η κα Χιουζ είπε προλογίζοντας το ντοκιμαντέρ ότι «η Αφροδίτη είναι αθάνατη» και ότι σκοπός του φιλμ είναι να δείξει γιατί και πώς αυτό ισχύει.

Όπως πρόσθεσε, η Αφροδίτη είναι μία Κύπρια θεά με μια παγκόσμια ιστορία, μια θεότητα απολύτως συνδεδεμένη με τις σύγχρονες ζωές μας, καθώς «αν αποτελεί ενσάρκωση του έρωτα ή της επιθυμίας, τότε βρίσκεται κάθε μέρα ανάμεσα μας».

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο Ύπατος Αρμοστής Ευριπίδης Ευρυβιάδης, υπό την αιγίδα του οποίου τέθηκε η ειδική προβολή, χαριτολόγησε λέγοντας ότι «η θεά Αφροδίτη θα μπορούσε να είχε γεννηθεί οπουδήποτε ήθελε, αλλά επέλεξε την Κύπρο και πρέπει να υπήρχε κάποιος λόγος για αυτό».

Πρόσθεσε ότι η θεότητα επηρέασε όσο κανείς άλλος τον πολιτισμό του νησιού και υπογράμμισε τη «σύγχρονη, διαχρονική και πανανθρώπινη» φύση της.

Σε ένα γενικότερο συμπέρασμα ο Κύπριος διπλωμάτης σχολίασε ότι «ο πολιτισμός μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ειρηνική και αρμονική συμβίωση».

Ο Μορφωτικός Σύμβουλος της Υπάτης Αρμοστείας Δρ Αχιλλέας Χατζηκυριάκου, που είχε τη γενική ευθύνη της εκδήλωσης, σημείωσε τη συνεργασία της Αρμοστείας με το Βρετανικό Μουσείο που έχει πλέον παγιοποιηθεί, αποτελώντας πηγή έμπνευσης και έναυσμα για έρευνα και γνώση.

Στάθηκε δε ιδιαίτερα στην ενεργή συμμετοχή της κυπριακής ομογένειας του Ηνωμένου Βασιλείου στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας, όπως ισχύει στην περίπτωση του ντοκιμαντέρ για την οικογένεια Λεβέντη και το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη που υποστήριξε την παραγωγή ως κύριος χορηγός.

Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Αίγλη Παντελάκη εκπροσωπούσα τον Υπουργό Κώστα Καδή. Μιλώντας μετά το πέρας της προβολής, η κα Παντελάκη συνεχάρη και ευχαρίστησε όλους όσους συνετέλεσαν στο να υλοποιηθεί το ντοκιμαντέρ για μία θεότητα που αποτελεί «σπουδαίο κομμάτι της ιστορίας, της τέχνης και της παράδοσης της Κύπρου».

Της προβολής προηγήθηκε σύντομη εκτέλεση σύνθεσης του Παγκανίνι για βιολί από τον λέκτορα μουσικής στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου Δρα Γιώργο Ζαχαρία, η οποία όπως εξήγησε ο ίδιος παρέπεμπε στην ιστορία έρωτα της Αφροδίτης και του Άδωνι.

Το ντοκιμαντέρ της Μπέτανι Χιουζ θα προβληθεί για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό στα τέλη Οκτωβρίου από το BBC World των 99 εκατομμυρίων τηλεθεατών ανά τον κόσμο και στη συνέχεια από το BBC Four για το βρετανικό τηλεοπτικό κοινό.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Αντίδραση Γ. Εισαγγελέα για υπόθεση τεμαχίου γης στον Πωμό

«Εμετό προκαλεί το γεγονός ότι, χάρις τους χειρισμούς του κ. Γενικού, κανένας απ` αυτούς που μας κατέστρεψαν ...»
Απελπισμένος  |  10:46

Άδειασε τον Κυπριανού ο Αβέρωφ για την πράσινη γραμμή

«Μια εισήγηση. Είναι πιο σωστό στο τ΄τλο να διευκρινίζετε ποιόν Κυπριανού άδειασε για να μην μένουν ...»
CGA  |  08:15

Φυλακτού: Ο στόχος ήταν να πληγεί το δημόσιο σχολείο

«Εξ ορθολογισμός είναι να αποκόπτεις 300 και πλέον θέσεις καθηγητών και να δίνεις 1688 προαγωγές ? Εξ ...»
Σκεπτόμενος  |  10:09

Φυλακτού: Ο στόχος ήταν να πληγεί το δημόσιο σχολείο

«O μέγας Φίλιος θα εννοούσε βέβαια το πλήγμα από τους εκπαιδευτικούς! »
knak  |  09:33

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση