ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πέφτουν λεφτά στην κυπριακή μεγάλη οθόνη

Ανακοινώθηκε ο νέος κανονισμός χρηματοδοτικών προγραμμάτων κινηματογραφικών ταινιών

Newsroom K

Εγκρίθηκε ο νέος κανονισμός χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την ενίσχυση κινηματογραφικών ταινιών 2017-2020. Τα Προγράμματα Χρηματοδότησης στο σύνολο ή μέρους τους τίθενται σε εφαρμογή για νέες προτάσεις μόνο όταν κοινοποιηθεί σχετική προκήρυξη στον Ημερήσιο Τύπο και στις ιστοσελίδες του Υπ.Π.Π. και των Πολιτιστικών Υπηρεσιών.

Με τον Κανονισμό που καταρτίστηκε η Πολιτεία στοχεύει στην ενίσχυση και προώθηση της κινηματογραφική τέχνης στη χώρα, αλλά και στο να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο εργαλείο προς όφελος των επαγγελματιών του χώρου. Συντάχθηκε για να βοηθήσει αποτελεσματικά στην ανάπτυξη της κινηματογραφικής παραγωγής ταινιών Μεγάλου και Μικρού Μήκους, Ντοκιμαντέρ και Κινουμένου Σχεδίου σε όλα τα στάδια της δημιουργίας/παραγωγής, καθώς και στη στήριξη των Κυπρίων παραγωγών να συνάπτουν συμφωνίες συμπαραγωγής με ξένους παραγωγούς. Στόχος είναι και η ενίσχυση της προβολής της κυπριακής κινηματογραφίας στην Κύπρο και το εξωτερικό για την προβολή του κυπριακού πολιτισμού και της κινηματογραφικής δημιουργίας. Ο νέος Κανονισμός είναι πλήρως εναρμονισμένος με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Κινηματογράφο .

Με τον νέο Κανονισμό προβλέπεται η στήριξη της παραγωγής σε όλα τα στάδια της δημιουργίας μιας ταινίας, από τη συγγραφή του σεναρίου, την προετοιμασία της παραγωγής, τη μεταπαραγωγή έως τη διάδοση και διάχυση του κινηματογραφικού έργου.

Οι βασικοί στόχοι

Ο Κανονισμός Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων θα συμβάλει στην ενθάρρυνση της πολιτιστικής ποικιλομορφίας, στη στήριξη και διάδοση του δημιουργικού έργου, στην ενίσχυση της δημιουργίας και της ελευθερίας της έκφρασης, στην ικανοποίηση των αναγκών των επαγγελματιών στο χώρο, στην ενθάρρυνση των συμπαραγωγών, στην ενίσχυση νέων δημιουργών, στην παροχή δυνατοτήτων για την ανάπτυξη της σύγχρονης τεχνολογίας στη διαμόρφωση ενός πλαισίου το οποίο θα ενδυναμώσει πτυχές της οικονομίας γενικότερα και θα δώσει ώθηση σε νέες θέσεις εργασίας και επαγγελματικές δεξιότητες, με την παροχή κινήτρων και χρηματοδοτήσεων, προκειμένου να αναπτυχθεί μια εύρωστη βιομηχανία του κινηματογράφου /οπτικοακουστικών μέσων στον τόπο και τέλος στη δημιουργία ενός χρήσιμου, πρακτικού και αποδοτικού εργαλείου για τους επαγγελματίες στο χώρο του κινηματογράφου, με σκοπό την εδραίωση της διαφάνειας των διαδικασιών επιλογής.

Αρμόδια Aρχή η οποία αποφασίζει και εγκρίνει τις εισηγήσεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής Κινηματογράφου για χρηματοδότηση κινηματογραφικών ταινιών είναι ο εκάστοτε υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού. Οι Πολιτιστικές Yπηρεσίες έχουν υπό την εποπτεία τους και προεδρεύουν της Συμβουλευτικής Επιτροπής Κινηματογράφου (ΣΕΚιν) η οποία είναι το αρμόδιο Συμβουλευτικό Σώμα το οποίο μελετάει σενάρια και προτάσεις τα οποία υποβάλλονται στο πλαίσιο του Κανονισμού Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων για την Ενίσχυση Κινηματογραφικών Παραγωγών και υποβάλλει τις εισηγήσεις της προς την αρμόδια Υπουργική Επιτροπή Κινηματογράφου 

Το κονδύλι για την κινηματογραφική παραγωγή διατίθεται από τον ετήσιο προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Δείτε εδώ τον νέο κανονισμό

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«Έλεος.... "Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε €171,7 δισ, αύξηση 6,4% σε σύγκριση με ...»
Χρίστος  |  17:38

Επίθεση Αλβανών χάκερς στην ιστοσελίδα της, καταγγέλλει η Αλληλεγγύη

«Το σχόλιο του Ντόμπρος Κελαήδης για τους Αλβανούς στην Κύπρο έχει αφαιρεθεί, γιατί χαρακτηρίστηκε από ...»
Γιάννης Αδειλίνης, online editor «K»  |  13:40

#PoliticsBlog Τα X-files της Χρυσταλλούς, τα ΜΕΔ και τα συρτάρια

«Ποδκιάντροπη τελικά και αυτή η άριστη των αρίστων.»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:41

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση