ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σήμερα θεατές, αύριο κινηματογραφιστές

Στο 7ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου συμμετέχουν πέραν των 70 ταινιών απ’ όλο τον κόσμο και από τη χώρα μας

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου Αλεξία Roider και Ιωακείμ Μυλωνάς μίλησαν στην «Κ» για το φεστιβάλ που διοργανώνεται φέτος για 7η χρονιά στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό από τις 14 έως τις 21 Οκτωβρίου. Η Αλεξία και ο Ιωακείμ μάς λένε ότι σήμερα, αν και διανύουμε περίοδο ψηφιακής επανάστασης και της παγκοσμιοποίησης, ο κινηματογράφος και, ιδιαιτέρως, η μικρού μήκους ταινία, έχει εξελιχθεί στην πιο διεισδυτική μορφή επικοινωνίας και ψυχαγωγίας. Οι καλλιτεχνικοί διευθυντές σημειώνουν με ευχαρίστηση ότι το κοινό της Κύπρου δεν γνώριζε πριν από δέκα χρόνια τι είναι η μικρού μήκους ταινία, λέγοντας: «το γεγονός ότι μέσα σε λίγα χρόνια μπόρεσε να καθιερωθεί αυτός ο θεσμός και να αγαπηθεί τόσο πολύ από το κοινό που γεμίζει πλέον το Ριάλτο αποτελεί για εμάς τη μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση».

–Για μία ακόμη χρονιά πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου (ΔΦΤΜΜΚ), τι θα δούμε φέτος; Υπάρχουν καινοτομίες;

–Στόχος μας είναι το φεστιβάλ να έχει μια εξελικτική πορεία γι’ αυτό και κάθε χρόνο προσπαθούμε να παρουσιάσουμε κάτι καινούργιο. Πλέον είναι κάτι που αναμένουν και οι συμμετέχοντες, αλλά κυριότερα το κοινό που μας παρακολουθεί διαχρονικά. Φέτος, το οπτικοακουστικό θέαμα της έναρξης του φεστιβάλ συνδυάζει ένα πάντρεμα του 3D Mapping με επιπρόσθετες led οθόνες για μια πιο ολιστική και τρισδιάστατη εμπειρία. Επίσης, το φεστιβάλ παρουσιάζει για πρώτη φορά φέτος την ενότητα «Μικρού Μήκους Εικονικής Πραγματικότητας» (Shorts in Virtual Reality), το οποίο γίνεται σε συνεργασία με την εταιρεία EXVR. Σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα προβολών, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση από το σινεμά του μέλλοντος. Το πρόγραμμα αποτελείται από επιλογή ταινιών μικρού μήκους 360 μοιρών, συμπεριλαμβανομένου του «Pearl», την πρώτη ταινία εικονικής πραγματικότητας που προτάθηκε για βραβείο Όσκαρ! Να πούμε ότι τα μεγάλα φεστιβάλ του κόσμου, όπως το Sundance και η Βενετία έχουν διαγωνιστικά προγράμματα σε αυτό τον τομέα.

–Έχει τεθεί κάποια θεματική στη φετινή διοργάνωση πάνω στην οποία θα κινηθείτε;

–Κάθε χρόνο προσπαθούμε να προβάλουμε όλα τα είδη και όλες τις θεματικές. Είναι καλό το κοινό της Κύπρου να παρακολουθεί όλες τις τάσεις.

– Είστε ευχαριστημένοι από τις κυπριακές συμμετοχές φέτος;

–Παρακολουθώντας τις κυπριακές ταινίες διαχρονικά, μπορούμε να πούμε ότι εξελίσσονται τόσο αισθητικά, όσο και θεματικά. Οι Κύπριοι δημιουργοί φτιάχνουν ταινίες τεχνικά άρτιες οι οποίες ταξιδεύουν και βραβεύονται σε όλο τον κόσμο. Επίσης, για ακόμη μία χρονιά παρατηρούμε ότι οι κυπριακές ταινίες είναι όλες ανεξάρτητες παραγωγές, αρκετές από τις οποίες είναι και φοιτητικές. Οπότε είναι πολύ θετικό να διαγωνίζονται νέοι δημιουργοί που βρίσκονται στα πρώτα τους βήματα. Είναι χαρά μας που αποτελούμε την πλατφόρμα προβολής του έργου τους στη χώρα και προσπάθειά μας είναι να τις προωθήσουμε διεθνώς μέσα από τις συνεργασίες του φεστιβάλ μας με αντίστοιχους οργανισμούς.

Η φιλοσοφία ενός φεστιβάλ

–Το καλοκαίρι έγιναν αρκετά κινηματογραφικά φεστιβάλ σε σύντομο διάστημα, νομίζετε ότι σηκώνει η χώρα μας τόσα φεστιβάλ;

–Θεωρώ πως αν δεν υπήρχε το ενδιαφέρον από το κοινό να παρακολουθεί ταινίες, δεν θα γίνονταν τόσα φεστιβάλ. Επιτρέψτε μας, όμως, εδώ να κάνουμε μια διευκρίνιση. Η λέξη «φεστιβάλ» χρησιμοποιείται πλέον παντού. Τη βλέπουμε να συνοδεύει προβολές οποιουδήποτε είδους και να ντύνει εκδηλώσεις ποικίλου ενδιαφέροντος. Ίσως έχει κορεστεί η χρήση της λέξης και έχουμε απομακρυνθεί από την πραγματική έννοια του τι είναι ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ. Στην περίπτωσή μας να εξηγήσουμε στους αναγνώστες, τουλάχιστον για όσους δεν το γνωρίζουν, ότι το ΔΦΤΜΜΚ αποτελεί τον επίσημο θεσμό ταινιών μικρού μήκους της Κύπρου.Το φεστιβάλ είναι διεθνές αφού συμμετέχουν και διαγωνίζονται πέραν των 70 ταινιών τελευταίας παραγωγής απ’ όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και των εγχώριων παραγωγών, οι οποίες παρουσιάζονται όλες για πρώτη φορά στην Κύπρο. Υπάρχει κάθε χρόνο διεθνής και καταξιωμένη κριτική επιτροπή, η οποία αξιολογεί και βραβεύει τις ταινίες που θα διακριθούν. Επίσης, οι προβολές πλαισιώνονται από παράλληλες δράσεις, που έχουν σκοπό την ανάπτυξη της κινηματογραφικής παιδείας και κουλτούρας και οι οποίες δεν τελειώνουν με την ολοκλήρωση της φεστιβαλικής βδομάδας, αφού συνεχίζουμε να παράγουμε έργο και να ταξιδεύουμε τις ταινίες μας τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της Κύπρου. Αυτή είναι η φιλοσοφία ενός κινηματογραφικού φεστιβάλ και σε αυτή τη μορφή θεωρούμε πως δεν γίνονται πολλές αντίστοιχες εκδηλώσεις.

–Ίσως η απάντηση είναι δεδομένη. Πώς βοηθούν τέτοιου είδους φεστιβάλ την κινηματογραφική Κύπρο;

–Ίσως η απάντηση να μην είναι και τόσο δεδομένη! Στην εποχή αυτή που διανύουμε, της ψηφιακής επανάστασης και της παγκοσμιοποίησης, ο κινηματογράφος και, ιδιαιτέρως, η μικρού μήκους ταινία, έχει εξελιχθεί στην πιο διεισδυτική μορφή επικοινωνίας και ψυχαγωγίας. Έχουμε πρόσβαση σε αυτές παντού γύρω μας: στα κυρίαρχα τηλεοπτικά κανάλια, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στη διαδικτυακή τηλεόραση και το online streaming, στο YouTube και το Vimeo. Οπότε το ερώτημα, γιατί εξακολουθεί ο θεσμός του κινηματογραφικού φεστιβάλ να είναι τόσο σημαντικός για μια χώρα, είναι εύλογο. Η απάντηση, όμως, είναι απλή. Τα φεστιβάλ μικρού μήκους είναι οι θεσμοί που εξυμνούν τον κινηματογράφο ως ανεξάρτητη μορφή τέχνης, που ενθαρρύνουν και καλλιεργούν ιδέες, κοινωνικοπολιτικά μηνύματα και δημιουργικό διάλογο. Είναι πλατφόρμες που επιτρέπουν στον σκηνοθέτη να αναδείξει το έργο του, παρουσιάζοντάς το στον υπόλοιπο κόσμο. Για τους επαγγελματίες του χώρου, τα φεστιβάλ είναι χώρος τελετουργίας, ανακάλυψης και έμπνευσης. Για το κοινό κάθε ηλικίας και παντός ενδιαφέροντος, αποτελούν μοναδική και αποκλειστική ευκαιρία πρόσβασης σε ταινίες που δεν είναι διαθέσημες πουθενά αλλού. Και τέλος διότι η εμπειρία θέασης ενός ξεχωριστού, πολυσυλλεκτικού και προσεγμένου προγράμματος ταινιών στη μεγάλη οθόνη εξακολουθεί να είναι μαγική. Όπως προαναφέραμε, ο ρόλος του φεστιβάλ μας είναι να ενισχύει και να βοηθά στην ανάπτυξη της οπτικοακουστικής παιδείας, να αναδεικνύει και να προωθεί το έργο των Κύπριων δημιουργών το οποίο γίνεται κάθε χρόνο. Πολύ σημαντικό είναι να αναφέρουμε εδώ τη συνεργασία του ΔΦΤΜΜΚ με το ΡΙΚ για την προβολή κυπριακών ταινιών μικρού μήκους στην κρατική τηλεόραση, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Οπότε, από την Τρίτη 24 Οκτωβρίου και για 6 εβδομάδες, μπορείτε να παρακολουθήσετε κυπριακές βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους στο ΡΙΚ2.

–Μπορούμε να πούμε ότι σιγά-σιγά δημιουργούνται οι αυριανοί θεατές σινεμά;

–Σίγουρα! Κάποτε ως σκηνοθέτες, συμμετέχοντες στο φεστιβάλ που λειτουργούσε τότε μόνο ως εθνικό διαγωνιστικό, είχαμε την εμπειρία να προβάλουμε τις ταινίες μας μπροστά σε ελάχιστο κοινό. Δεν είναι ευχάριστο να βλέπεις την αίθουσα του Ριάλτο σχεδόν άδεια. Το κοινό της Κύπρου δεν γνώριζε πριν από δέκα χρόνια τι είναι η μικρού μήκους ταινία. Το γεγονός ότι μέσα σε λίγα χρόνια μπόρεσε να καθιερωθεί αυτός ο θεσμός και να αγαπηθεί τόσο πολύ από το κοινό που γεμίζει πλέον το Ριάλτο – σε σημείο που δεχόμαστε παράπονα διότι δεν βρήκαν εισιτήριο – απαντάει το ερώτημά σας και αποτελεί για εμάς τη μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση. Επίσης, το πρόγραμμα παιδικών προβολών που εντάξαμε για πρώτη φορά πέρυσι σημείωσε τεράστια επιτυχία και έχει πλέον καθιερωθεί. Αυτά τα μικρά παιδάκια του δημοτικού αποτελούν τους αυριανούς θεατές μας και κάποιοι από αυτούς σίγουρα τους αυριανούς κινηματογραφιστές μας.

–Υπήρξε κάποια κινητικότητα το τελευταίο διάστημα εκ μέρους της Πολιτείας για τον κινηματογράφο, πώς σχολιάζετε; Θέλουμε να γίνουμε Μπόλιγουντ, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος μετά το ταξίδι του στην Ινδία.

–Έχουμε ακούσει διάφορα για Μπόλιγουντ και Cy-wood. Η αλήθεια είναι ότι καιρός ήταν να γίνει κάτι και να υπάρξει κινητικότητα σε ένα τομέα ο οποίος δεν υπήρχε στο πολιτικό γίγνεσθαι αυτής της χώρας, ούτε καν στο σκοτάδι. Υπήρχε πάντα πλήρης άγνοια όσον αφορά τα πλεονεκτήματα ανάπτυξης του οπτικοακουστικού και του κινηματογραφικού τομέα, τόσο οικονομικά όσο και πολιτιστικά. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η εφαρμογή των φορολογικών κινήτρων, τα οποία, αν εφαρμόσουμε, θα αποτελούμε πλέον την τελευταία χώρα της Ε.Ε. που τα εφαρμόζει, θα προσελκύσει ξένες παραγωγές και συμπαραγωγές και ταυτόχρονα θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της τοπικής παραγωγής με πολύ καθοριστικό τρόπο.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις

Το Φεστιβάλ ξεκίνησε αυτή τη χρονιά με ένα πάρτι έξω από την αποθήκη χαρουπιών της Συνεργατικής Ένωσης Διαθέσεως Χαρουπιών, μία μέρα πριν από την επίσημη έναρξη του φεστιβάλ, την Παρασκευή που πέρασε. Προβλήθηκαν επιλεγμένες εναλλακτικές ταινίες μικρού μήκους, συνοδεία ηλεκτρονικής μουσικής από τους DJs isel, ΞLY, Pan, Eugene Skull και Pol Em. Την Κυριακή 15 Οκτωβρίου παρουσιάστηκαν τα χρηματοδοτικά προγράμματα για μικρού μήκους ταινίες του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της ΕΡΤ και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου στο θέατρο Ριάλτο στις 6:00 μ.μ. Την ίδια μέρα, στις 11:00 μ.μ. στην πλατεία Ηρώων, σε υπαίθρια προβολή, παρουσιάστηκαν επίσης, βραβευμένες ταινίες από το επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ Βενετίας του τμήματος Orizzonti Shorts.

Δευτέρα πρωί, παιδιά του δημοτικού από τη Λεμεσό παρακολούθησαν επιλεγμένο πρόγραμμα ταινιών ειδικά για παιδιά. Τη Δευτέρα το βράδυ, μετά το επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα εγκαινιάστηκε τον χώρο προβολών του VR, ο οποίος βρίσκεται κάτω από το μνημείο της Πλατείας Ηρώων και ο οποίος θα είναι ανοικτός για το κοινό τις επόμενες μέρες από τις 8 το βράδυ. Την Τετάρτη θα φιλοξενήσουμε για ακόμα μια χρονιά το φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού με μια επιλογή από το φετινό του πρόγραμμα με ταινίες κινουμένων σχεδίων/animation. Παρασκευή, το φεστιβάλ του Regensburg της Γερμανίας θα μας παρουσιάσει επιλεγμένες βραβευμένες ταινίες από το πρόγραμμά του και τέλος, το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, μετά τις βραβεύσεις, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το διαγωνιστικό πρόγραμμα των μουσικών βίντεο Amaze Me. Όλες οι εκδηλώσεις και οι προβολές να τονίσουμε ότι είναι δωρεάν για το κοινό.

Πληροφορίες: 7o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός. 14-21 Οκτωβρίου. Πλήρες πρόγραμμα προβολών στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ www.isffc.com.cy. Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους αυθεντικούς τους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους. Τηλέφωνο 77777745, www.isffc.com.cy / www.rialto.com.cy.

 

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση