ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:17
 

Τα τείχη και οι γέφυρες της Ευρώπης

Έλληνες ντοκιμαντερίστες παρουσιάζουν ανθρώπινες ιστορίες από διαφορετικά σημεία του πλανήτη

Newsroom Κ, Αθήνα

Δεν είναι μόνον η ελληνική πραγματικότητα που απασχολεί του Έλληνες κινηματογραφιστές. Στο τετραήμερο προβολών (4-7 Μαΐου) που συνδιοργανώνουν η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (ΕΕΝ), το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, θα παρουσιαστούν ανθρώπινες ιστορίες από διαφορετικά σημεία του πλανήτη. Έλληνες ντοκιμαντερίστες έχουν ταξιδέψει και καταγράψει θέματα από την «επείγουσα», αλλά και λησμονημένη πραγματικότητα που μας περιβάλλει.

Το αφιέρωμα «Με τα μάτια ανοικτά», στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, συνεχίζεται φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, πλούσιο, πυκνό και πολυπρισματικό. Περιλαμβάνει 16 ελληνικά ντοκιμαντέρ, ένα αφιέρωμα στην κινηματογραφία της Ουγγαρίας, παράλληλα με ένα masterclass με Ούγγρους καλεσμένους και κεντρικό θέμα «Τείχη ή γέφυρες: να κλειστούμε στον εαυτό μας ή να ανοιχτούμε στον κόσμο;». Δεν επελέγη τυχαία η Ουγγαρία.

Όπως σημειώνουν και οι διοργανωτές «είναι μια χώρα στην οποία το δίλημμα “τείχη ή γέφυρες” έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις». Το περιεχόμενο των ταινιών που προβάλλονται είναι ενδεικτικό. Θα περιοριστούμε σε δύο: «Ανωθεν εντολές» των Βίκτορ Οσζκαρ Νάγκι και Αντρας Πέτρικ. Καταγράφει τα πλήθη που προσπαθούν να περάσουν παράνομα τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην ουγγρική πλευρά, κάποιοι ντόπιοι εθελοντές περιπολούν και φρουρούν τα σύνορα του χωριού τους και της Ε.Ε. Στην απέναντι πλευρά, ένας ιερέας από τη Σαμπότικα βοηθάει στην επιβίωση των προσφύγων που ετοιμάζονται να περάσουν τα σύνορα. Ένα άλλο ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Πέρασμα Ανατολής - Δύσης» του Γκαμπόρ Παπ, αναφέρεται σε προγενέστερες εποχές: το καλοκαίρι του 1989, όταν δεκάδες χιλιάδες τουρίστες από την κομουνιστική Ανατολική Γερμανία έφτασαν στην Ουγγαρία, ελπίζοντας ότι, ταξιδεύοντας στο πιο ελεύθερο κράτος του σοβιετικού μπλοκ, θα μπορούσαν να περάσουν το Σιδηρούν Παραπέτασμα, να μπουν στην Αυστρία και από κει στη Δυτική Γερμανία. Γι’ αυτούς η Ουγγαρία ήταν το πέρασμα από την Ανατολή στη Δύση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Αρέστη για ΣΚΤ: «Εννεν δικά μας τα λεφτά αν τα ξοδέψουμε εν πειράζει»

«53 στελέχη της Συνεργατικής είχαν εταιρικές κάρτες! Απίστευτο! Κακοδιαχείριση σε βαθμό κακουργήματος. ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  11:10

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Συμφωνώ με τον CGA. Χρωστάμε πολλά στους Ρώσους. Στο κάτω-κάτω μην ξεχνάμε πόσο μας στήριξαν και έστειλαν ...»
Ανώνυμος  |  11:02

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Τις απώλειες εσόδων θα τις αναπληρώσουν τα ναυτάκια του Έκτου Στόλου! (Εδώ γελάμε). Αρκετά μας άντεξαν ...»
CGA  |  08:25

Αναστασιάδης: Δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση (βίντεο)

«…ούτε με τις περαπεδκιώτικες πονηράδες!!!»
Ai Em  |  09:37

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση