ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα λούπινα της Εκάτης

Μία απόφαση καταπέλτης, έκλεψες κύριε, θα πλερώσεις!

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Αποστερούνται από τα δημόσια ταμεία 19,5 εκατομμύρια ευρώ, κάνεις ό,τι περνάει από το χέρι σου για να μην τα καταβάλεις, καταφέρνεις να μην τα πληρώνεις, δεν σε κυνηγάει κανείς γι’ αυτή σου την πολιτική ανυπακοή –βλ. πονηριά– και αφού ο καιρός γαρ εγγύς και οι ψήφοι των πολλών είναι καρέκλες για λίγους έρχεται ο καιρός και αυτό το χρέος χαρίζεται. Δεν τα θέλουμε, κύριοι, τα χρώστια σας, από τα μνημόνια βγήκαμε, παράδες έχουμε, τι να τα κάνουμε τα 19,5 εκατομμύριά σας; Να σας έχουμε και υποχρέωση μετά; Θα σας τα χαρίσουμε για να συνεχίσετε να προσφέρετε θέαμα, διότι στη φράση «άρτος και θεάματα» εσείς βάζετε το θέαμα, και εμείς τον άρτο. Ένεκα των ημερών, λοιπόν, Χριστούγεννα έρχονται, και μετά εκλογές, θα δοθεί χριστουγεννιάτικο δώρο σε ευάλωτες ομάδες, με το ύψος του να ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ. Win-win situation που θα έλεγαν και στα ξένα μέρη. Κράτος κιμπάρικο, δεν έχω ανάγκη τα 19,5, και για να σας το αποδείξω δίνω ακόμα 20 σε ευάλωτες ομάδες, με το σύνολο των δικαιούχων να είναι πάνω από 60.000 χιλιάδες άτομα. Αυτά είναι, ωραία πράγματα. Πολύ καλά κάνει η κυβέρνηση να δεξιώνεται τους πολίτες της, όπως οι βυζαντινοί αυτοκράτορες που σε μεγάλες γιορτές ή άλλες επίσημες περιστάσεις επί ενός βάθρου ιστάμενοι έτειναν τη δεξιά τους και μοίραζαν υπέρπυρα και από κάτω το πλήθος ζητωκραύγαζε.

«[…] τον οβολόν αποδούναί σε δει, ου γαρ θέμις άλλως γενέσθαι.», Λουκιανός, «Νεκρικοί διάλογοι»


Από την άλλη έχουμε την καταδίκη ενός παππού, ο οποίος έκλεψε φιλέτο από υπεραγορά στη Λάρνακα. Ο διευθυντής του καταστήματος έκανε το καθήκον του, κατήγγειλε τον κλέφτη στις αρμόδιες αρχές, οι οποίες με τη σειρά τους έπραξαν τα δέοντα, και το ποσό που έχασε η υπεραγορά από την άθλια πράξη του στυγερού κλέπτη; Έφτανε μέχρι και τα 6,40 ευρώ, καταλαβαίνετε για τι χασούρα μιλάμε, άνετα πέφτει έξω η επιχείρηση. Ναι, η κλοπή είναι αδίκημα και πρέπει να τιμωρείται, καμία αντίρρηση, αλλά εδώ που τα λέμε, με όσους κατέκλεψαν τους πολίτες την περίοδο του Χρηματιστηρίου τι γίνεται; Με το κούρεμα; α! ξέχασα, αυτούς θα τους αποζημιώσουμε. Με τα εγκλήματα λευκού κολάρου και με τις προβληματικές αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας, και άλλων φορέων τι κάνουμε; Καταλαβαίνω, αυτές είναι υποθέσεις που έχουν όγκο δικογραφίας, δεν είναι και εύκολο να τις μελετήσεις και να αποφανθείς, κυρία Δικαιοσύνη. Για τα 6,40 ευρώ όμως τι να μελετήσεις, έκλεψε το φιλέτο, που μάλλον ήταν από κάποια χρυσή χήνα και όχι από κοτόπουλο, οπότε έχεις ένα ελλείπον φιλέτο, ένα ποσό συγκεκριμένο, συγκεκριμένη κατηγορία, σαφή νόμο, οπότε και η απόφασή σου είναι εύκολη.

Μία απόφαση καταπέλτης, έκλεψες κύριε, θα πλερώσεις! Ο στυγερός κλέπτης φιλέτων κοτόπουλου καταδικάστηκε σε πρόστιμο 250 ευρώ, μάλιστα, και έτσι αποδόθηκε δικαιοσύνη. Η ίδια δικαιοσύνη αποδόθηκε και στην περίπτωση των τρομερών κλεπτών καρπουζιών. Μία σκληρή συμμορία έκλεψε δύο καρπούζια, οι συλληφθέντες καταδικάστηκαν σε πρόστιμο 180 ευρώ ο καθένας. Καθόλου κακά, 250 ευρώ για ένα φιλέτο, και 360 ευρώ για δύο καρπούζια. Φασούλι το φασούλι γεμίζει, πολίτες, το σακούλι. Σιγά μην ψάχνουμε τα εκατομμύρια του κάθε άλλου. Όσο για το σκεπτικό του δικαστή, αυτό πραγματικά και αν είναι νομική τοποθέτηση «Όσο μικρή κι αν είναι η αξία του κλαπέντος προϊόντος, η σοβαρότητα του αδικήματος παραμένει». Μάλιστα, συμφωνούμε, σοβαρό αδίκημα η κλοπή, αλλά ο νόμος δεν μπορεί να εξαντλείται στο dura lex, sed lex. Ο νομοθέτης ορθώς κρίνει ότι η κλοπή είναι αδίκημα, και κατά περίπτωση σοβαρό αδίκημα, αλλά όταν δεν διακυβεύεται το κοινό περί δικαίου αίσθημα, τότε ο δικαστής θα πρέπει να σκεφτεί κατά πόσο το γράμμα και το πνεύμα του νόμου συγκρούονται, κατά πόσο η αδικοπραγία επιβαρύνει τον ένα από τους δύο, με ποια απόφασή του σκανδαλίζεται και εξανίσταται το περί δικαίου αίσθημα; Αυτά θα πρέπει να βάλει στη ζυγαριά του, και να αποφασίσει. Αλλιώς, κάνω κι εγώ τον δικαστή.

Προσοχή, δεν υποστηρίζω ότι το άδικο πρέπει να ευλογείται, και να αρχίσουν τα δικαστήριά μας να κάνουν τα στραβά μάτια, αλλά για ένα φιλέτο κοτόπουλο και για δυο καρπούζια δεν αξίζουν ούτε τα έξοδα ούτε η ψυχολογική φόρτιση, ενός παππού και δύο νέων. Προφανώς και θα πρέπει να κολάζεται κάθε έκνομη πράξη, και όχι δεν θέλω αυτή να αρχίσει απ’ όσους έκλεψαν τα πολλά, θέλω να αρχίσει να απονέμεται δικαιοσύνη, ασχέτως αν είσαι του τάδε ή του δείνα, να αποδίδονται τα Καίσαρος Καίσαρι, εκεί και όπου πρέπει, και όταν πρέπει, γιατί αν παρέλθουν χρόνοι, παρέρχεται και το χρέος.

ΥΓ. Ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης θα συστήσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαγραφεί το πρόστιμο του παππού από τη Λάρνακα. Και αποδόθηκε δικαιοσύνη…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Σχόλια αναγνωστών

43χρονος εξωθούσε γυναίκες στην πορνεία

«Αγαπητέ φίλε, Η περίπτωση Στεφανίδη είναι μια τραγική περίπτωση και ακόμη πιο τραγική η προσπάθεια της ...»
Κυριακός Ε. Γεωργίου  |  13:08

#PoliticsBlog Η απαγωγή, το επίπεδο του Άντρου και ο Χάρης

«Στην ιστοσελίδα του ΚΙΣΑ, οι οικονομικές καταστάσεις ειναι ελλιπείς. Δεν υπάρχουν σημειώσεις ούτε και ...»
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  |  12:38

43χρονος εξωθούσε γυναίκες στην πορνεία

«Αγαπητέ φίλε Κυριάκο, Όντως στα πρώτα χρόνια της ΚΔ έγιναν αυτά που λες. Όμως για την περίπτωση Στεφανίδη ...»
CGA  |  10:14

43χρονος εξωθούσε γυναίκες στην πορνεία

«Αγαπητοί φίλοι καλημέρα. Θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί στη χρήση ή την κατάχρηση της ιστορίας όπως ...»
Κυριακός Ε. Γεωργίου  |  09:25

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση