ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόγραμμα Play On από το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου

Ανοιχτή πρόσκληση υποβολής θεατρικών έργων από Κύπριους δημιουργούς ή που ζουν στην Κύπρο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Tο Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ) στο πλαίσιο των προσπαθειών του για ανάδειξη και προώθηση της κυπριακής θεατρικής γραφής προκηρύσσει την τρίτη διοργάνωση του Προγράμματος PLAY και απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή καινούργιων θεατρικών έργων, φέρνοντας κοντά συγγραφείς και πρακτικούς του θεάτρου με στόχο να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες για ανάπτυξη της θεατρικής γραφής στην Κύπρο.

Μέσα από το Πρόγραμμα PLAY ON!, που έχει το διπλό στόχο της ανάδειξης θεατρικών συγγραφέων, αλλά και της ευαισθητοποίησης των παραγωγών της θεατρικής πράξης, επιχειρείται μια εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση του Κυπριακού θεατρικού έργου με τη στήριξη της σύγχρονης κυπριακής δραματουργίας, την ανάπτυξη και ενθάρρυνση της ντόπιας δημιουργίας και τη διαμόρφωση μιας κυπριακής ταυτότητας στη θεατρική γραφή.

Η διαδικασία υποβολής

Τα έργα που θα αποσταλούν θα μελετηθούν από ομάδα συμβούλων επεξεργασίας, αποτελούμενη από επαγγελματίες του θεάτρου και σε πρώτη φάση θα δοθούν αναλυτικά σχόλια για τον καθένα στο συγγραφέα, προκειμένου οι συγγραφείς να επανεξετάσουν τον τρόπο γραφής τους.

Στη δεύτερη φάση του προγράμματος θα επιλεγεί μικρός αριθμός έργων για να τύχουν ανάγνωσης ή/και περαιτέρω επεξεργασίας με τη βοήθεια των συμβούλων επεξεργασίας κειμένου. Προτεραιότητα για συμμετοχή σε αυτή τη φάση θα δοθεί σε έργα συγγραφέων που δεν έλαβαν μέρος στη φάση επεξεργασίας της πρώτης και της δεύτερης διοργάνωσης του PLAY.

Η διαδικασία επεξεργασίας των έργων θα περιλαμβάνει τακτική συνεργασία του συγγραφέα με το σύμβουλό του αλλά και «κλειστά» αναλόγια με ηθοποιούς (τα όποια θα διοργανωθούν πριν την παρουσίαση των έργων στο κοινό μέσα από το Θεατρικό Αναλόγιο), στα οποία ο συγγραφέας θα έχει την ευκαιρία να ακούσει το έργο, καθώς και σχόλια από τους παρευρισκόμενους.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με τις σκηνοθετημένες αναγνώσεις των έργων που θα ολοκληρωθούν, μέσα από τη διαδικασία επεξεργασίας. Την παρουσίαση των έργων σε σκηνοθετημένο αναλόγιο θα αναλάβουν άνθρωποι του θεάτρου και θεατρικά σχήματα/ομάδες της Κύπρου.

Την ομάδα συμβούλων επεξεργασίας κειμένου της τρίτης διοργάνωσης θα απαρτίζουν οι: Λέα Μαλένη, Αλεξία Παπαλαζάρου, Μαγδαλένα Ζήρα, Λέανδρος Ταλιώτης, Αθηνά Κάσιου, Ευριπίδης Δίκαιος. Τη συντονιστική επιτροπή του Προγράμματος θα απαρτίζουν οι: Μηνάς Τίγκιλης, Σκηνοθέτης, Θεατρολόγος, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΚΔΙΘ, Χρίστος Γεωργίου, Θεατρολόγος, Εκτελεστικός Διευθυντής του ΚΚΔΙΘ και ένας εκπρόσωπος των σύμβουλων επεξεργασίας κειμένου.

Πληροφορίες συμμετοχής

Οι συμμετέχοντες (Κύπριοι ή/και δημιουργοί που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο) θα πρέπει να αποστείλουν ηλεκτρονικά ένα μόνο θεατρικό τους έργο, ως ακολούθως:

  • Μονόπρακτο ή όχι, στην πανελλήνια δημοτική ή το κυπριακό ιδίωμα.
  • Το δείγμα γραφής θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένο ή να αποτελεί ουσιαστικό μέρος ενός έργου που δεν έχει ολοκληρωθεί, όχι κάτω των δέκα σελίδων σε έκταση.
  • Καινούργιο έργο, που δεν έχει δηλαδή παρουσιαστεί επί σκηνής ή εκδοθεί.
  • Θεατρικά έργα μόνο, όχι κείμενα που γράφτηκαν για σχολικές εκδηλώσεις, ραδιοφωνική μετάδοση ή άλλες δραστηριότητες.
  • Το κείμενο θα πρέπει είναι γραμμένο σε σελίδα Α4 (210x297mm), γραμματοσειρά Arial με μέγεθος 12, πεζοκεφαλαία και διάστημα γραμμών 1.5.

    Απαραίτητη η συμπερίληψη των πιο κάτω στοιχείων:
  • Τίτλος έργου
  • Όνομα συγγραφέα και στοιχεία επικοινωνίας (e-mail και τηλέφωνο ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ, έστω κι αν υποβληθεί το έργο με ψευδώνυμο)
  • Πρόσωπα του έργου
  • Αριθμός αντρικών, γυναικείων, άλλων ρόλων ξεχωριστά, με τις ηλικίες ή άλλη περιγραφή
  • Περίληψη έργου (έως 200 λέξεις)
  • Βιογραφικό σημείωμα συγγραφέα (έως 250 λέξεις)

*Συμμετοχές που δεν συνοδεύονται από τα πιο πάνω δεν θα γίνονται δεκτές.

Οι συμμετοχές θα πρέπει να αποσταλούν ηλεκτρονικά στο email: ccoiti@cytanet.com.cy (έντυπα δεν γίνονται δεκτά). Με την αποστολή της συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει οπωσδήποτε να ζητούν απόδειξη παραλαβής.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του ΚΚΔΙΘ www.ccoiti.com ή στο τηλέφωνο 22674920 (10:00-17:00 καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής) ή μέσω email: ccoiti@cytanet.com.cy

Σημείωση: Η πραγματοποίηση του Προγράμματος τελεί υπό την αίρεση της επιχορήγησής του ή μη στο Πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για το 2016.

Τελευταία ημέρα υποβολής των θεατρικών έργων είναι η 15η Μαρτίου 2016

 

 

 

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση

X