ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μήνυμα της Διεθνούς Ημέρας Χορού 2016

Η ημέρα αυτή έχει στόχο να γιορτάσει την καθολικότητα αυτής της τέχνης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Διεθνής Ημέρα Χορού καθιερώθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Χορού το 1982 προς τιμήν του Jean-Georges Noverre (1727 – 1810), δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου. Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στον χορό με στόχο να γιορτάσει την καθολικότητα αυτής της τέχνης, να υπερβεί κάθε πολιτικό, πολιτισμικό και εθνικό εμπόδιο και να φέρει κοντά τους ανθρώπους μέσα από την κοινή τους γλώσσα – τον χορό.

Ο Πολυνήσιος χαρισματικός χορογράφος Λέμι Πονιφάζιο (Lemi Ponifasio) επελέγη φέτος από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου να γράψει το Μήνυμα της Διεθνούς Ημέρας Χορού.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου, στο πλαίσιο των εορτασμών, προωθεί εθνικές και διεθνείς χορευτικές δραστηριότητες. Τελετές απονομής χορευτικών βραβείων, φιλανθρωπικές χορευτικές παραστάσεις, χορευτικές ημερίδες, συμπόσια, συναντήσεις χορογράφων και χορευτών, συζητήσεις και ποικίλες άλλες διοργανώσεις διανθίζουν κάθε χρόνο τον παγκόσμιο χάρτη.


Μήνυμα της Διεθνούς Ημέρας Χορού 2016


ΚΑΡΑΚΙΑ (Προσευχή)

Άγγιξε τον κόσμο

την πηγή της θεϊκής οντότητάς μας
που φωτίζει
την όψη των προγόνων
φανερώνοντας τα παιδιά μας,

κεντημένος απάνω, στο πλάι, από κάτω
ενώνοντάς τα όλα εντός,
τη σάρκα, τα οστά
και τη μνήμη μαςˑ

η Γη γυρίζει
οι άνθρωποι προχωρούν σε μαζική μετανάστευση
οι χελώνες συναθροίζονται σε σιωπηλή προετοιμασία
η καρδιά επληγώθη.

Ας χορέψουμε
με μια κίνηση αγάπης
με μια κίνηση δικαιοσύνης
στο φως της αλήθειας

Lemi Ponifasio 

Μετάφραση στα ελληνικά: Αγγέλα Χριστοφίδου

 

Lemi Ponifasio│Λέμι Πονιφάζιο

O Λέμι Πονιφάζιο, πολυνησιακής καταγωγής από τα νησιά Σαμόα, είναι χορογράφος, σκηνοθέτης, σχεδιαστής και καλλιτέχνης. Το 1995 ίδρυσε το MAU, στο Ώκλαντ, στη Νέα Ζηλανδία, ως μια δράση που έχει ως στόχο τη μεταμόρφωση των κοινοτήτων και των καλλιτεχνών, μέσα από τη συνεργασία μαζί τους σε διεθνές επίπεδο. Στη σαμοανή γλώσσα το MAU σημαίνει η διακήρυξη της αλήθειας.
Τα πιο πρόσφατα έργα του Πονιφάζιο περιλαμβάνουν τα Lagimoana (2015) για την 56η Έκθεση Εικαστικών Τεχνών στην Μπιενάλε Βενετίας, Apocalypsis (2015), όπερα του R. Murray Schafer στο Φεστιβάλ Luminato, Toronto; I AM: Mapuche (2015) and MAU Mapuche (2016), με τους ιθαγενείς της Χιλής και I AM (2014) για την 100ή επέτειο WW1 που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Φεστιβάλ της Αβινιόν και έπειτα στο Διεθνές Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, στο Ruhrtriennale, στη Γερμανία και στο Φεστιβάλ Τεχνών Ώκλαντ στη Νέα Ζηλανδία. 

 

 

 

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση