ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:10
 

Ανοίγει αυλαία το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ με τις κυπριακές συμμετοχές

Τα τέσσερα έργα επελέγησαν από την Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού τον περασμένο Μάρτιο

Newsroom K

Η Κύπρος ανοίγει την αυλαία του 19ου Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού στη Λευκωσία - Θέατρο Παλλάς - Τετάρτη 1η Ιουνίου. Οι παραστάσεις του 19ου Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού αρχίζουν στη Λευκωσία με τις τέσσερεις ομάδες που εκπροσωπούν την Κύπρο στο Φεστιβάλ. Οι ομάδες αυτές έχουν επιλεγεί από την Επιτροπή Επιλογής και τους ξένους εκπροσώπους που παρακολούθησαν την Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού τον περασμένο Μάρτιο. Πρόκειται για την ομάδα Eν δράσει σε χορογραφία Εύης Δημητρίου, τις ομάδες του Αλέξανδρου Μιχαήλ, του Φώτη Νικολάου και το Αμφίδρομο Χοροθέατρο σε χορογραφία Έλενας Χριστοδουλίδου.

Εύη Δημητρίου - The more you dance the more you get (20’)
Χορογράφος/Περφόρμερ: Εύη Δημητρίου
Σύμβουλος: Tabea Martin
Φωνητική καθοδήγηση: Cathryn Robson
Στυλιστική επιμέλεια: Κρίστια Μιχηαλίδου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Αleksandar Jotovic
Φωτογραφία: Μιχάλης Παπαμιχαήλ

H ομάδα Εν δράσει ιδρύθηκε το 2004 από την Έμιλυ Παπαλοΐζου και την Εύη Δημητρίου και είναι ιδρυτικό μέλος της Στέγης Σύγχρονου Χορού Λεμεσού. Η Εύη Δημητρίου σπούδασε χορό στο Laban Centre, στο Λονδίνο και με υποτροφία στο Limon Institute, στη Νέα Υόρκη. Είναι υπότροφος του Danceweb Scholarship Program 2004.

Ως χορεύτρια συνεργάστηκε με τους χορογράφους Alain Buffard, Felix Ruckert, Rosemary Lee, Αθηνά Βάχλα και με πολλούς κύπριους χορογράφους. Το χορογραφικό της έργο χαρακτηρίζεται από έναν συνεχή πειραματισμό πάνω στις έννοιες «χορός- παράσταση-περφόρμερ-θεατής», όπου επιδιώκει να δημιουργήσει μικρά ανοίγματα επικοινωνίας, ως τόπους και χρόνους συνάντησης με το κοινό. Παρουσίασε έργα της σε διεθνή φεστιβάλ σε Λετονία, Ρουμανία, Σουηδία, Γερμανία, Ολλανδία, Ιρλανδία,Tουρκία, Ιταλία, Κένυα.

Αλέξαντρος Μιχαήλ - Complex Foreverafter (15’)

Χορογραφία: Αλέξανδρος Μιχαήλ
σε συνεργασία με Dara Milovanovic-Michael
Περφόρμερ: Αλέξανδρος Μιχαήλ, Dara Milovanovic-Michael
Σχεδιασμός Φωτισμού: Αleksandar Jotovic

Tο έργο αυτό προσπαθεί να αποκαλύψει την πολυπλοκότητα των σύγχρονων σχέσεων και της ζωής. Σε αυτόν τον χορό, ο χορογράφος επηρεασμένος από την προσωπική του εμπειρία, αναζητά να παρουσιάσει την ένταση ενός
ζευγαριού που ζει μέσω της σωματικής αναπηρίας του ενός συντρόφου και τις συναισθηματικές και ψυχολογικές δοκιμασίες που συνδέονται με αυτό. Πρόκειται για μία ιστορία αγάπης, υποστήριξης, ταλαιπωρίας, απογοήτευσης και σεβασμού. Η χορογραφία έχει ως στόχο να εξετάσει και να προσφέρει τη συναισθηματική προοπτική και των δύο συντρόφων.

Ο Αλέξανδρος Μιχαήλ φοίτησε στο School of Toronto Dance Theatre, όπου γνώρισε την τεχνική της Martha Graham. Όταν ήταν ακόμη φοιτητής, ξεκίνησε την καριέρα του χορεύοντας με μερικούς από τους καλύτερους χορογράφους του Καναδά, όπως τους David Earle, Daryll Hoskins και Patricia Beaty. Το 1997, ο Αλέξανδρος μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου φοίτησε στην ξακουστή σχολή Martha Graham School of Contemporary Dance με πλήρη υποτροφία. Πολύ σύντομα έγινε δεκτός στο Martha Graham Ensemble ως κύριος χορευτής και συμμετείχε σε πολλές παραστάσεις ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Χόρεψε με τη Λία Χαράκη,, τον Χριστόδουλο Παναγιώτου, την Ομάδα Πέντε, την Αλεξάνδρα Waierstall και πολλούς άλλους. Από το 2008, διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου MSc in Dance Science – Πανεπιστήμιο Wolverhampton.

Φώτης Νικολάου - These gentle hearts are like shot birds falling (20’)

Χορογραφία: Φώτης Νικολάου
Δραματουργία: Θανάσης Γεωργίου
Μουσική: Δημήτρης Σπύρου
Ερμηνευτές: Φώτης Νικολάου, Χάμιλτον Μοντέιρο, Δημήτρης Σπύρου

Η ώρα του λύκου…
Είναι η ώρα ανάμεσα στη νύχτα και την αυγή.
Είναι η ώρα που πεθαίνουν και γεννιούνται
οι περισσότεροι άνθρωποι.
Είναι η ώρα που ο λύκος
παραμονεύει έξω από την πόρτα.
Είναι η ώρα που τα φαντάσματα κι οι δαίμονες
γίνονται στη φαντασία πανίσχυρα πλάσματα.
Είναι η ώρα που, για όσους κοιμούνται,
τα όνειρα γίνονται εφιάλτες.
Είναι η ώρα που, όσοι αγρυπνούν,
στοιχειώνονται από τους πιο βαθείς τους φόβους
και το μόνο που ακούν, είναι ο ήχος της καρδιάς τους.
Είναι η ώρα των μεγάλων εξομολογήσεων…

Ο Φώτης Νικολάου είναι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ). Συνέχισε τις σπουδές του στη Νέα Υόρκη ως υπότροφος του Ιδρύματος Πράτσικα. Είναι ο ιδρυτής της Χοροθεατρικής Ομάδας X-it, Αθήνα. Παρουσίασε έργα του σε φεστιβάλ όπως: Μπιενάλε Χορού της Λυών, Φεστιβάλ Αθηνών, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια, Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Χορού Κύπρου, Σύστημα Αθήνα, ARC for dance, Φεστιβάλ Τέντα, Solus και άλλα. Χορογράφησε για το Εθνικό Θέατρο, τη Λυρική Σκηνή, το Μπαλέτο Λυρικής Σκηνής, την Όπερα του Μάλμοε – Σουηδία, Black Box Dance Company – Δανία, Διάσταση, ΘΟΚ, Θέατρο Δέντρο, Paravan, Fresh Target, Φεστιβάλ Αθηνών και άλλους. Του απονεμήθηκε το Βραβείο Χορογραφίας ΘΟΚ για το έργο Ηλέκτρα-Ορέστης, Η Δίκη. Επίσημος χορογράφος των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, Αθήνα 2004. Ως χορευτής έχει συνεργαστεί με ομάδες και χορογράφους όπως: Ομάδα Εδάφους, Χοροθέατρο Οκτάνα, Sine Qua Non, Χάρης Μανταφούνης, Ζουζού Νικολούδη και πολλούς άλλους.

Έλενα Χριστοδουλίδου – FRONTEARS (17’)

Xoρογράφος: Έλενα Χριστοδουλίδου
Χορευτές: Παναγιώτης Τοφή, Ήβη Χατζηβασιλείου, Στέφανη Παπαδοπούλου, Κρίστια Πιτσιλλίδου, Άννα Πιπερή.
Μουσική: Άντης Σκορδής
Βίντεο, εικαστική εγκατάσταση: Κλίτσα Αντωνίου
Επεξεργασία και επίβλεψη βίντεο: Xρήστος Αντρέου,
Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής
Φωτογραφία: Ιάκωβος Χατζησταύρου, Πρόσφυγες, Λέσβος 2015

Υγρός τάφος! Εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους μωρά παιδιά, μωρά παιδιά και οι μανάδες τους. Εκατοντάδες άνθρωποι, ένα το ρήμα που χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης όταν ξεκινούν να αφηγούνται το δράμα τους: Πνίγονται! Πνίγονται; Είναι δηλαδή η θάλασσα καθαυτή που ευθύνεται για το δράμα τους; Οι καιρικές συνθήκες; Μήπως είναι οι απεγνωσμένες μητέρες που μη μπορώντας να αφήσουν από την αγκαλιά τους τα νεκρά από την υποθερμία παιδιά τους σβήνουν μαζί τους, αυξάνοντας τις λίστες των πνιγμένων; Ή μήπως είναι κάτι άλλο; Ή μήπως είναι οι φραγμοί, το κάθετο απαγορευτικό στα επίγεια σύνορα, ο μόνος πραγματικός αυτουργός; Aυτός που επιβάλλει στις “μυριάδες των κατατρεγμένων” σαν μοναδική δυνατότητα διαφυγής την αναμέτρηση της ζωής τους με το απέραντο ρευστό; Αυτό το δάκρυ που “στεγνώνει” στα σύνορα, είναι δάκρυ για τον πολιτισμό, για τον Άνθρωπο…

Το Αμφίδρομο Χοροθέατρο συμμετείχε με έργα του σε πολλά φεστιβάλ σε Κύπρο, Αίγυπτο, Αμερική, Γερμανία, Ιαπωνία, Τουρκία, Ελλάδα, Τσεχία, Γαλλία, Ρουμανία, Ισραήλ. Από το 2011 μέχρι το 2014 το Αμφίδρομο Χοροθέατρο παρουσίασε τα έργα Ιn deep end, Cinema Dance Box (εκπαιδευτική παράσταση), Mindgame και Conspiracy στα πλαίσια του προγράμματος Τερψιχόρη.

Τον Οκτώβριο του 2015 συμμετείχε στο πρότζεκτ Open Borders του Ιnternational Videodance Festival de Bourgogne, δημιουργώντας ένα συλλογικό φιλμ με 29 άλλους καλλιτέχνες από την Ευρώπη για το θέμα των προσφύγων και των συνόρων στην Ευρώπη. Τα έργα του Αμφίδρομου αντανακλούν έντονα την αντίληψη της χορογράφου περί του μεταπολιτικού ρόλου της τέχνης στη σύγχρονη εποχή, γι’ αυτό και είναι άμεσα συνδεδεμένα με τους κυρίαρχους κοινωνικοπολιτικούς προβληματισμούς. Τους αποκωδικοποιούν και υπερβαίνουν… Aπό τον Οκτώβριο του 2013 το Αμφίδρομο στεγάζεται στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο στην Έγκωμη.

Την ευθύνη της διοργάνωσης έχουν, όπως κάθε χρόνο, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Θέατρο Ριάλτο, με τη συνεργασία των Πρεσβειών και των Πολιτιστικών Κέντρων των χωρών που συμμετέχουν.

Είσοδος: €5 | €20 Για όλες τις παραστάσεις (ισχύει για Λεμεσό και Λευκωσία)
Δωρεάν είσοδος για μαθητές, φοιτητές, στρατιώτες, συνταξιούχους & επαγγελματίες χορού

Όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 8:30 μ.μ.

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση

X