ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με τις Θεσμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη από την ΕΘΑΛ

Ανοίγει την αυλαία του το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η ΕΘΑΛ ανοίγει την αυλαία του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος την Κυριακή 3 Ιουλίου 2016 στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου με τις Θεσμοφοριάζουσες ή Οι Γυναίκες ..γιορτάζουν!

Οι γυναίκες θέλοντας να ξεμπερδεύουν με τον Ευριπίδη, που τους διαβάλλει και κατηγορεί συνεχώς στα έργα του, αποφασίζουν να τον…εξοντώσουν! Μοναδικός τρόπος για να τις αντιμετωπίσει , είναι ο Ευριπίδης να στείλει στη συγκέντρωση τους στη…παραλία, έναν δικό του άνθρωπο ντυμένο γυναικεία, για να τον υπερασπισθεί. Τη δύσκολη αυτή αποστολή αναλαμβάνει ο συγγενής του, Μνησίλοχος. Πώς , ντυμένος γυναικεία…Η συνέχεια στο αμφιθέατρο!

Η παράσταση

Γράφει στο πρόγραμμα, ο σκηνοθέτης της παραστασης Μηνάς Τίγκιλης: «Για τη γενιά μας, που είχαμε τη θεϊκή τύχη να παρακολουθήσουμε στην Επίδαυρο και στο Ηρώδειο, το Λυκαβηττό (αργότερα προστέθηκαν τα Νταμάρια και τα υπόλοιπα ανοιχτά αμφιθέατρα στις παρυφές της Αθήνας κ.α.), τις παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης και του Εθνικού Θεάτρου, αυτές αποτελούν παρακαταθήκες, που μας σημάδεψαν και ίσως μας στοίχειωσαν. Ακολούθησε και ο Ευαγγελάτος με το Αμφιθέατρο στη δεκαετία του ’80. Με Τους Βατράχους και την Ειρήνη… Προσθέτω και δυο έξοχες διαπραγματεύσεις αριστοφανικής κωμωδίας από τον Θ.Ο.Κ.- σε σκηνοθεσία του Εύη Γαβριηλίδη (Όρνιθες) και του Νίκου Χαραλάμπους (Βάτραχοι). Στη φετινή μας διαπραγμάτευση- πρώτη ουσιαστικά- αριστοφανικής κωμωδίας στο φιλόξενο κοίλον του Κουρίου κ.α-, ως ακολουθίας της απόπειράς μας να διαβάσουμε με ένα ριζοσπαστικό τρόπο προηγουμένως την αρχαία τραγωδία (Φιλοκτήτης, 2014), προστρέχουμε στο… μιούζικ χωλ, μεταφέρουμε τη δράση, τη συνάθροιση των Γυναικών από το Ναό… σε μια αμμουδιά, σε μια πλαζ, κάπου κοντά στον Εναέριο του παραλιακού μετώπου της Λεμεσού σε μια άλλη εποχή, πρόσφατη αλλά «παλαιά». Η όψη, τα ενδύματα, οι ήχοι, το ..λίκνισμα των ηρωίδων και των ηρώων της κωμωδίας του Αριστοφάνη που επιστρέφει στη σκηνή στη μετάφραση του Κώστη Κολώτα, 20 χρόνια μετά το παρθενικό της ανέβασμα στη Κύπρο, από το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου με το Σωτήρη Μουστάκα στο ρόλο του Μνησίλοχου, υπηρετούν αυτή την μεταφορά. Είναι, το παραδέχομαι, μια ριψοκίνδυνη κατάβαση η αποψινή εμπειρία με αφορμή τις 140 πρεμιέρες του Θεάτρου». 

Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση του Κωστή Κολώτα και σε σκηνοθεσία Μηνά Τίγκιλη.

Πρωταγωνιστούν: Κώστας Βήχας (Μνησίλοχος), Παναγιώτης Λάρκου (Ευριπίδης), Φίλιππος Σοφιανός (Αγάθωνας), Ευτύχιος Πουλλαίδης (Κλεισθένης), Μαρίνος-Ρωμαίος Καλότυχος (Θεράπων Αγάθωνα/ Τοξότης).
Χορός: Μέλανη Στέλιου (Κηρύκαινα), Πάολα Χατζηλαμπρή, Ήβη Νικολαΐδου και Θέμις Ππολού, Μικαέλλα Θεοδουλίδου, Έλενα Χειλέτη, Βαρβάρα Χριστοφή, Στέφανη Μαυροκορδάτου και Έλενα Γαβριήλ. Συμμετέχει η Δέσποινα Παναγή.

Οι παραστάσεις θα συνοδεύονται από αγγλικούς και ρωσικούς υπέρτιτλους

Πληροφορίες: 70002414 │www.greekdramafest.com | 25877827 (Τεχνοχώρος της ΕΘΑΛ)

 

 

 

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση