ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:01
 

«Εκάβη: Λιμάνια και Προάστια της Μεσογείου»

Η Λευκωσία ειναι ο τελευταίος προορισμός για το 2017 που κάνει το θεατρικό σχήμα Laminarie

Newsroom K

Από τις 13 Δεκεμβρίου, το Laminarie φιλοξενείται από το NiMac – Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας – για τη δημιουργία και το στήσιμο της 10ης δράσης της «Εκάβη: Λιμάνια και Προάστια της Μεσογείου», που θα παρουσιαστεί επί σκηνής στις 23 Δεκεμβρίου, εντός του NiMac, στο πλαίσιο του Pop Up Festival, της γνωστής εκδήλωσης που οργανώνει το Nimac σε συνεργασία με το Δήμο Λευκωσίας, που προωθεί τις δημιουργικές δράσεις χάρη στον πολιτισμό και στην παρουσίαση διαφόρων καλλιτεχνικών ταλέντων.

Η θεατρική έρευνα του Laminarie βαδίζει στα χνάρια των προηγούμενων προορισμών του έργου, που ξεκίνησαν το 2015 στην Μπολόνια, περνώντας από τη Λισέρνα, το Παλέρμο, το Γκράνολερς (Βαρκελώνη), τη Νεάπολη, τη Μασσαλία και το 2017 από τα Τίρανα και τη Μάλαγα. Στην παράσταση ο κινητήρας δράσης είναι η εδαφική ενεργοποίηση, παράγοντας που διακρίνει και διαρθρώνει την καλλιτεχνική δράση που το σχήμα συνεχώς προωθεί. Η Εκάβη είναι η φωνή του σύγχρονου πόνου από την οπτική γωνία των ηττημένων. Ο ελληνικός μύθος είναι καθολικός και γίνεται εργαλείο διαλόγου μεταξύ των διαφόρων πολιτισμών που κατοικούν την Μεσόγειο.

Η Εκάβη της ήττας

«Η Εκάβησυνδέεται με τις μέρες μας», λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής Febo Del Zozzo, «όλα αυτά έχουν ήδη συμβεί. Επέλεξα να δουλέψω στη Μεσόγειο διότι οι τραγωδίες σε αυτή τη θάλασσα σχετίζονται, κατά τη γνώμη μου, με αυτό που η Εκάβη ίσως να ένιωσε τη στιγμή που έχασε τα πάντα».

Το έργο κάθε φορά εναλλάσσεται βάση του πλαισίου που το Laminarie συναντάει στο χώρο όπου φιλοξενείται και των αστικών υποστρωμάτων με τα οποία συσχετίζεται. Οι πρωταγωνιστές είναι για ακόμη μια φορά πολίτες κάθε ηλικίας που εμπλέκονται μέσω της δημιουργίας ενός εργαστηρίου, που αναπτύσσεται επί τόπου, από τον καλλιτεχνικό διευθυντή και σκηνοθέτη Febo Del Zozzo και το οποίο θα οδηγήσει στην τελική παράσταση και παρουσίαση της δουλειάς.

Με αυτό τον τρόπο, κάθε προορισμός, λόγω της μοναδικότητας του, εμπλουτίζει την καλλιτεχνική δημιουργία της ΕΚΑΒΗ που εκφράζει εγκαρσίως όχι μόνο το βάσανο και τον πόνο της βασίλισσας της Τροίας, αλλά και μια ολόκληρη κοινότητα ηττημένων για τους οποίους η γλωσσολογία της κίνησης υπερισχύει των λέξεων και γίνεται εκπρόσωπος της ιστορίας που διηγείται. Μια δουλειά που συνθέτει την συνεχή κλίση που έχει το Laminarie για τις πρακτικές άμεσης προσέγγισης της ύλης, των αντικειμένων, των λέξεων και των σωμάτων. Μια τάση, σε συνεχή ένταση, προς το άκουσμα του χώρου και τη συμμετοχή του, με τη χρήση της καλλιτεχνικής ορολογίας που στόχο έχει τη δημιουργία και τη διαμόρφωση ενεργών σχέσεων και την επέκταση νέων ακροατηρίων.

 

Πότε/πού:  23 Δεκεμβρίου, ώρα 9:00 μ.μ. εντός του NiMac, Παλιάς Ηλεκτρικής, Λευκωσία. Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο του Pop Up Festival.

«Εκάβη: Λιμάνια και Προάστια της Μεσογείου», σκηνοθεσία, σκηνικά και φωτισμός: Febo Del Zozzo, δραματουργία: Febo Del Zozzo, μελέτη και οργάνωση: Marcella Loconte e Valeria La Corte.
Συμμετέχουν: Αλίκη Αχνιώτου, Αγγελική Παρδαλίδου, Εστέλα Τεμπριώτη και Ιωάννα Θεοδούλου.

Laminarie

Το θεατρικό σχήμα Laminarie ιδρύθηκε το 1994 και εδρεύει στην Μπολόνια της Ιταλίας. Από το 2009 διευθύνει το θέατρο DOM la cupola del Pilastro σε συνεργασία με το Δήμο της πόλης. Ο κύριος στόχος του σχήματος είναι η μελέτη πρωτότυπων γλωσσολογιών στα πλαίσια του σύγχρονου θεάτρου. Πέρα από την παραγωγή παραστάσεων κατάλληλες για κοινό ενηλίκων, αφιερώνει μέρος των δραστηριοτήτων του στη θεατρική έρευνα που απευθύνεται σε παιδιά. Το Laminarie εργάζεται στα πλαίσια εθνικών και διεθνών εκδηλώσεων και φεστιβάλ σύγχρονου και παιδικού θεάτρου και πραγματοποιεί πολιτιστικές ανταλλαγές με διεθνή χαρακτήρα μέσω κατευθύνσεων και πορειών έρευνας που ακολουθεί.

Επίσης, το Laminarie ασχολείται με την παραγωγή καλλιτεχνικών βίντεο που παρουσιάζονται σε φεστιβάλ και διαγωνισμούς που διεξάγονται όχι μόνο εγχώρια αλλά και παγκοσμίως. Το σχήμα επιμελείται το περιοδικό Ampio raggio - esperienze d’arte e di politica. Η έρευνα βασίστηκε, από το αρχικό της στάδιο, στις σύγχρονες καλλιτεχνικές ορολογίες και αυτή η διεπιστημονική προσέγγιση εκδηλώνεται μέσω της αλληλοσύνδεσης των διαφόρων τρόπων έκφρασης, που χαρακτηρίζει τη θεατρική εργασία του σχήματος και μέσω της ανάπτυξης έργων που διαπλέκουν διάφορα περιβάλλοντα, πλαίσια και ακροατές. Ο χώρος DOM, η έδρα του θεατρικού σχήματος, εγκαινιάστηκε το 2009 κάτω από ένα παλιό, ανακαινισμένο θόλο στην καρδιά της επαρχιακής γειτονιάς του Πιλάστρο στην Μπολόνια. Σε σύντομο χρονικό διάστημα κατόρθωσε να εδραιωθεί στην εθνική σκηνή για την ιδιαιτερότητα της μεθοδολογίας του Laminarie που μπόρεσε να συνδυάσει μια ισχυρή καλλιτεχνική ταυτότητα με μία έντονη δράση σχετική με το χώρο του Πιλάστρο. Για αυτό το λόγο το 2012 το Laminarie έλαβε το ειδικό βραβείο UBU με το ακόλουθο κίνητρο: "Το DOM του Laminarie, χώρος που εργάζεται μεταξύ των συνόρων της εγχώριας παραγωγής και της φιλοξενίας, πόλεων και επαρχιών, μεταξύ της μετανάστευσης και της μνήμης, μεταξύ παιδικής ηλικίας και ενηλικίωσης, μεταξύ θεατρικής έρευνας και ακρόασης του περιβάλλοντος της περιοχής του Πιλάστρο στην Μπολόνια".

Ο Febo Del Zozzo είναι ο σκηνοθέτης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Laminarie. Έπειτα από την απόκτηση Διπλώματος από την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Μπολόνια, τμήμα Γλυπτικής, εργάστηκε με την Socìetas Raffaello Sanzio ως ηθοποιός – στο Γκιλγκαμές, Ίσις και Όσιρις, Χάουρα Μάζντα, Ορεστιάδα, Εωσφόρος, Άμλετ, Μάσοχ και στην ταινία του Romeo Castellucci Μπρεντάνο – και ως σκηνογράφος. Ίδρυσε το θεατρικό σχήμα Laminarie (1994), με την Bruna Gambarelli, για το οποίο δημιουργεί διεθνή έργα και θεατρικές παραγωγές. Επιμελείται την καλλιτεχνική διεύθυνση του χώρου DOM la cupola del Pilastro στην Μπολόνια. Το ενδιαφέρον του για τη βιογραφία ενσαρκώθηκε σε παραστάσεις για τον Pollock και τον Bobby Fisher, καθώς και σε αναζητήσεις για τον Brancusi και τον Cage.

Πληροφορίες για το σχήμα: info@laminarie.it, τηλ. +39 051.6242160
www.laminarie.it, www.combinazioni.net 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση

X