ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εντατικό Εργαστήρι Υποκριτικής με Μάσκα με την Amy Russel

Το εργαστήρι απευθύνεται σε επαγγελματίες ηθοποιούς, σπουδαστές δραματικών σχολών, θεατρολόγους, εκπαιδευτικούς

Newsroom K

Το Θέατρο Ειδεκανού σε συνεργασία με την Amy Russel (Καθηγήτρια στην Ανώτερη Δραματική Σχολή London International School of Performing Arts - LISPA), διοργανώνει ένα εντατικό εργαστήρι Υποκριτικής με Μάσκα από τις 25 μέχρι τις 29 Μαΐου στο Πρακτορείο (Νικηταρά 19, Άγιοι Ομολογητές).

Η σωματικότητα αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες εργασίας της ομάδας Ειδεκανού. Στο πλαίσιο αυτό, το σεμινάριο με την Amy Russel αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες στο εργαστήρι να αναπτύξουν την σωματική τους έκφραση χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τύπους μάσκας και επομένως διαφορετικά επίπεδα έντασης και έκφρασης στο σώμα τους. Η υποκριτκή με μάσκα αποκαλύπτει, απελευθερώνει και μεταμορφώνει το σώμα αυτού που τη φορά προσφέροντας του μια εμπειρία που παραμένει στο σώμα ακόμη κι όταν η μάσκα δεν είναι πια εκεί.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε επαγγελματίες ηθοποιούς, σπουδαστές δραματικών σχολών, θεατρολόγους, εκπαιδευτικούς καθώς και σε όσους ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν τις δυνατότητες που προσφέρει η υποκριτική με τη χρήση μάσκας.

Περιγραφή Εργαστηρίου

Παίζοντας με Μάσκα: μια προσέγγιση στην υποκριτική με μάσκα

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα εξερευνηθούν οι αρχές του «θεάτρου με μάσκα» όπως αυτές εμφανίζονται μέσα από τη παιδαγωγική του Zακ Λεκόκ, του Ζακ Κοπώ και της Σούζαν Μπινγκ. Μέσα από αυτοσχεδιασμούς και κινησιολογικές ασκήσεις θα μελετηθούν διαφορετικά είδη μάσκας: ουδέτερη, εκφραστική, κομμέντια, αυτοσχέδια αλλά και η χρήση του σύγχρονου λόγου με μάσκα. Κάθε είδος μάσκας που θα εξερευνηθεί απαιτεί από τους συμμετέχοντες διαφορετικό βαθμό σωματικής εμπλοκής και έκφρασης, συγχρονισμού και κίνησης στο χώρο.
Το εργαστήρι θα διαρκέσει πέντε μέρες στις οποίες εκτός από τις ώρες διδασκαλίας περιλαμβάνονται και συγκεκριμένες ώρες για εργασία των συμμετεχόντων σε ομάδες (devising) πάνω σε συγκεκριμένες θεματικές. Στόχος του συγκεκριμένου κομματιού του εργαστηρίου είναι η δημιουργία από τους συμμετέχοντες πρωτότυπου υλικού έχοντας οι ίδιοι την ευθύνη για το τελικό αποτέλεσμα.
Στο εργαστήρι θα χρησιμοποιηθούν οι ουδέτερες και εκφραστικές μάσκες του διάσημου κατασκευαστή Donato Sartori αλλά και ορισμένοι τύποοι μάσκας από την Κομέντια ντελ’ Άρτε. Οι μάσκες εργασίες θα παρέχονται από την Amy Russell. Παράλληλα κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως αυτοσχέδιες μάσκες διάφορα υλικά και αντικείμενα.
Σημειώνεται ότι το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα, αλλά οι συμμετέχοντες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν κείμενο στη μητρική τους γλώσσα.

μέρες και ώρες συναντήσεων

25/5_Πέμπτη 17:00-22:00
26/5_Παρασκευή 15:00- 17:00* και 17:00-22:00
27/5_ Σάββατο 9:00-11:00* και 11:00-16:00
28/5_Κυριακή 9:00-11:00* και 11:00-16:00
29/5_Δευτέρα 15:00- 17:00*και 17:00-22:00
* χρόνος για devising σε ομάδες

Κόστος συμμετοχής:
120 ευρώ και 100 ευρώ (για φοιτητές/άνεργους)
Στο πρακτορείο (Νικηταρά 19, Αγ. Ομολογητές)

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια (π.χ. φόρμα και αθλητικά) ώστε να μπορούν να κινηθούν άνετα στο χώρο και το πάτωμα.

Σημειώνεται ότι το εργαστήρι θα οπτικογραφείται κατά διαστήματα για σκοπούς αρχείου.

Βιογραφικό Σημείωμα της Amy Russel
Η Amy Russel, ζει και εργάζεται μεταξύ Λονδίνου, Η.Π.Α. και Βερολίνου. Έχει πλούσιο βιογραφικό στον τομέα της εκπαίδευσης του ηθοποιού αλλά και ως επαγγελματίας ηθοποιός και θεατρική συγγραφέας. Αυτή τη στιγμή είναι Αναπληρώτρια Διευθύντρια στη LISPA (London International School of Performing Arts). Σπούδασε στη Σχολή του Ζακ Λεκόκ από το 1990 μέχρι το 1992 και συμπλήρωσε τις σπουδές της στη παιδαγωγική με Ζάκ Λεκόκ το 1997-1998. Επιλέον παρακολούθησε το το τμήμα σκηνογραφίας της Σχολής Λεκόκ (Laboratoire d'Etude de Mouvement). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο του Τενεσί και του Πτυχίου London Academy of Music and the Dramatic Arts (LAMDA). Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με το Touchstone Theatre, η δουλειά της οποίας βασίζεται στην παράδοση του Λεκόκ, ενώ έχει περιοδέυσει στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη με διάφορα σχήματα σε έργα επινοημένου θεάτρου (collaboratively devised shows). Είναι παράλληλα θεατρική συγγραφέας και έχουν μέχρι στιγμής ανέβει πέντε θεατρικά της έργα. Με την ομάδα της Company Ajar, περιόδευσε στο Φεστιβαλ της Αβινιόν το 2000 με το έργο της Je t'embrasse, Elvis. Το βραβευμένο της έργο Killing Lincoln συνεχίζει να ανεβάζεται στις Η.Π.Α. Η Amy ως καθηγήτρια έχει διδάξει τη μέθοδο του Λεκόκ στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη ενώ υπήρξε μαθήτρια του γνωστού κατασκευαστή μάσκας Donato Sartori στην Ιταλία.

Επικοινωνία:
eidekanou@gmail.com 
99849598, 96670490, 99363589
www.facebook.com/eidekanou 

Το εργαστήρι είναι σχεδιασμένο για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων.

Για την καλύτερη διοργάνωσή του, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την Δευτέρα 22 Μαΐου. Το κόστος συμμετοχής πρέπει να καταβληθεί μέχρι την πρώτη μέρα έναρξης του εργαστηρίου.

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Στον Γ. Εισαγγελέα θα αποταθεί ο Γ. Ελεγκτής για τον Άθω Αντωνιάδη

«Αν πραγματικά ενδιαφέρεστε να βοηθήσετε στην πάταξη της διαφθοράς πρέπει να συνεργαστείτε με τους οργανισμούς ...»
Ελένη Αγαθαγγέλου Δημητριάδη  |  23:20

ΟΑΥ για ΓεΣΥ: Υπάρχει σχέδιο Β' για παιδίατρους

«Άμα με τόσα λεφτά που τους προσφέριρ το ΓεΣΥ δεν συνεργάζονται φανταστείτε πόσα τζακρούν και αφορολήτα ...»
ΧΓΑ  |  12:09

Χριστοδουλίδης: Ένα το πλαίσιο Γκουτέρες και δεν αμφισβητείται

«Διπλωματία από τα Lidl να θεωρείς πως τα σχόλια που έδωσε η πλευρά σου επί του εγγράφου της 30ης Ιουλίου, ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:50

Συμπληρώθηκε η εξάδα του ΔΗΣΥ

«Mετά που το μπάχαλο με την τραγουδίστρια που σώνει και καλά να την χρήσουμε πολιτικό, τι γίνεται;»
ΑΚΑ  |  09:50

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση

Πρεμιέρα: Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

Σονάτα για δυο

Θα καταφέρουν μάνα και κόρη να συμφιλιωθούν μετά από μια φρικτή νύχτα εξομολογήσεων
Δελτίο Τύπου
 |  ΘΕΑΤΡΟ-ΧΟΡΟΣ
X