ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εθισμός και ανάγκη για κανονική ζωή

Ο Βασίλης Χαραλάμπους μιλάει στην «Κ» για τον ρόλο του στην παράσταση «Κρεβάτι από Ψευδάργυρο» που ανεβαίνει στην ΕΘΑΛ

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Ο ηθοποιός Βασίλης Χαραλάμπους υποδύεται τον Πωλ, στην παράσταση «Κρεβάτι από Ψευδάργυρο» του Ντέιβιντ Χέαρ, σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου που ανεβαίνει στη Δεύτερη Σκηνή της ΕΘΑΛ, στη Λεμεσό. Ο Βασίλης λέει ότι ο χαρακτήρας του Πωλ συμβολίζει τη μάχη ανάμεσα στον εθισμό και στη δίψα για ζωή, σε μια εμμονική προσπάθεια θεραπείας, απεξάρτησης από το ποτό και σημειώνει: «Αυτός ο ρόλος ήταν πρόκληση για εμένα. Αφορά έναν σύγχρονο άνθρωπο που είναι εθισμένος στο ποτό. Για να μπορέσω να τον αποδώσω με σεβασμό, έκανα έρευνα για τους ΑΑ, διάβασα για τον εθισμό και όλη αυτή η διαδικασία, αναμφίβολα με ιντρίγκαρε». Στο έργο αυτό του Ντέιβιντ Χέαρ είναι έντονες οι αντιθέσεις και η ανάγκη προσδιορισμού, αλλά και τελικής λύσης, που για τον Πωλ είναι η απεξάρτηση. Στο κάδρο, όμως, υπάρχουν ο Βίκτορ και η Έλσα, οι οποίοι είναι για τον χαρακτήρα που υποδύεται ο Βασίλης δύο αναφορές, η καθεμιά με τη δική της αξία και επιρροή.

–Ο στόχος του Πωλ είναι απλώς η εύρεση εργασίας;

–«Ένα στόχο έχω στη ζωή. Ο στόχος μου είναι να πάω στο κρεβάτι νηφάλιος απόψε. Αυτός είναι ο στόχος μου». Επομένως, είναι ξεκάθαρο ότι ο στόχος του Πωλ είναι πρωτίστως η ανάρρωσή του! Αποδέχτηκε, παρόλα αυτά, τη δουλειά που του πρόσφερε ο Βίκτορ Κουίν, γιατί θεωρούσε ότι θα ήταν «ευτυχισμένος να μουτζουρώνει σε ένα χαρτί, να κατασκευάζει προτάσεις».

–Ποιο είναι το βασικότερο χαρακτηριστικό του ρόλου σου;

–Θεωρώ ότι το βασικότερο χαρακτηριστικό του Πωλ είναι ο εθισμός και η εμμονή. Αν και ο ίδιος θεωρεί ότι είναι εθισμένος μονάχα στο ποτό, μέσα από τους διαλόγους, γίνεται αντιληπτό ότι είναι εθισμένος στο φταίξιμο, στη φασαρία, στον κίνδυνο.

–Τι πιστεύεις ότι συμβολίζει σήμερα ο Πωλ;

–Ο Πωλ συμβολίζει τη μάχη ανάμεσα στον εθισμό και στη δίψα για ζωή, σε μια εμμονική προσπάθεια θεραπείας. Άνθρωποι σαν τον Πωλ υπάρχουν παντού γύρω μας, ακόμα και μέσα μας.

–Τι συνδέει τον Πωλ και την Έλσα; Η ανάγκη τους να σωθούν; Έχουμε ανάγκη σήμερα από επώδυνες λύσεις ως κοινωνία;

–Ο Πωλ και η Έλσα, αν και αρχικά φαίνονται πολύ διαφορετικοί, ακόμα και από άλλη κοινωνική τάξη, εντούτοις είναι και οι δύο θύματα του εθισμού. Αυτή η πάλη τους με τον εθισμό είναι που τους συνδέει και που τους κάνει να συμπάσχουν. «Μοιάζουμε εγώ και εσύ, είμαστε το ίδιο». Παλεύουν και οι δύο να ξεφύγουν, ο καθένας με τον τρόπο του, αλλά η ουσία παραμένει η ίδια, κανένας από τους δύο δεν έχει θεραπευτεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν, «θέλεις κάποιον ο οποίος να είναι σταθερός, να μη γλιστρά» και το να σμίξουν αυτοί οι δύο χαρακτήρες αποτελεί αναμφίβολα μια επώδυνη λύση, αλλά και ένα σύγχρονο φαινόμενο της κοινωνίας μας.

–Υπάρχει στο έργο ένα δίπολο, από τη μία η εξουσία και από την άλλη η υπόλοιπη κοινωνία;

–Το δίπολο, στο οποίο αναφέρεσαι, γίνεται εμφανές από την πρώτη σκηνή του έργου, από την είσοδο του Βίκτωρ Κουίν. Τα λόγια του, η στάση του, η συμπεριφορά του αποτελούν ξεκάθαρα ένα παιχνίδι εξουσίας απέναντι στον Πωλ. Ουσιαστικά, ο Βίκτωρ κινεί τα νήματα, ώστε τα πράγματα να πάρουν την τροπή που παίρνουν. Στο τέλος, αποδεικνύεται ότι όλα ήταν ένα καλοστημένο παιχνίδι από τη μεριά του. Στο τρίγωνο που δημιουργείται, ο Βίκτωρ βρίσκεται πάντα στην κορυφή. Αυτό, άλλωστε, συμβαίνει και στην κοινωνία στην οποία ζούμε.

–Τι σε ιντρίγκαρε περισσότερο σε αυτό τον ρόλο;

–Αυτός ο ρόλος ήταν πρόκληση για μένα. Αφορά έναν σύγχρονο άνθρωπο που είναι εθισμένος στο ποτό. Για να μπορέσω να τον αποδώσω με σεβασμό, έκανα έρευνα για τους ΑΑ, διάβασα για τον εθισμό και όλη αυτή η διαδικασία, αναμφίβολα με ιντρίγκαρε, γιατί είναι κάτι με το οποίο πρώτη φορά ήρθα σε επαφή και ευχαριστώ πολύ τον σκηνοθέτη μου, τον Ανδρέα Αραούζο, για την ευκαιρία που μου έδωσε.

Πληροφορίες

«Κρεβάτι από Ψευδάργυρο» του Ντέιβιντ Χέαρ, σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου. Πρωταγωνιστούν οι Βαρνάβας Κυριαζής, Βασίλης Χαραλάμπους και Νίκη Δραγούμη. Δεύτερη Σκηνή της ΕΘΑΛ, Τεχνοχώρος της ΕΘΑΛ, Λεμεσός.

Παραστάσεις: κάθε Τετάρτη και Σάββατο στις 8:30 μ.μ. και Κυριακή στις 6:30 μ.μ.

Πληροφορίες/κρατήσεις: 25877827.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση