ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γέφυρα ιδεών το 21ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού

Παραστάσεις σύγχρονου χορού που ενώνουν την τοπική χορογραφική παραγωγή

Newsroom K

Παραστάσεις σύγχρονου χορού που ενώνουν την τοπική χορογραφική παραγωγή με τις διεθνείς ιδέες και τάσεις φέρνει για ακόμη μία χρονιά το 21ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού που ξεκινάει στις 11 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου. Το Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου είναι ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ σύγχρονου χορού που διοργανώνονται στην Κύπρο και μέσα από τις δουλειές που παρουσιάζονται στο κοινό κατά τη διάρκεια των παραστάσεων δίνεται η ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει τις τάσεις και τα ρεύματα του σύγχρονου χορού. Στόχος του φεστιβάλ είναι η συνομιλία με τις διαφορετικές τάσεις και να παρουσιάζει κάθε χρόνο ποικίλη θεματολογία. Στη φετινή διοργάνωση περιλαμβάνονται επτά παραστάσεις που αγγίζουν τον νεοκλασικό χορό και φτάνουν μέχρι τις πιο λιτές παραστάσεις. Φέτος συμμετέχουν, πέραν της Κύπρου, έξι ακόμη χώρες με παράδοση στον σύγχρονο χορό, οι οποίες παρουσιάζουν έργα σημαντικών χορογράφων, όπως είναι οι Chris Haring και Itamar Serussi Sahar που εκπροσωπούν την Ιταλία, οι Inbal Pinto και Avshalom Pollak από το Ισραήλ, ο Χρήστος Παπαδόπουλος, ένας από τους πλέον σημαντικούς και ανερχόμενους Έλληνες χορογράφους. Καινοτομία στη φετινή διοργάνωση αποτελεί η συμπερίληψη για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ παράστασης που αποτείνεται σε παιδιά από 3 χρονών και άνω, σε χορογραφία της Teresa Rotemberg από την Ελβετία. Έξι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό, ενώ στη Λευκωσία οι φίλοι του χορού θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις δύο κυπριακές χορογραφίες που ξεχώρισαν στη φετινή Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού. Η αυλαία του φεστιβάλ θα ανοίξει στις 11 Ιουνίου στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό με την παράσταση «[N]emo Body» της ομάδας Gotra από την Ολλανδία.

Στις 20 Ιουνίου παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ στη Λευκωσία στο Παλλάς, η κυπριακή συμμετοχή, που αποτελείται από δύο παραστάσεις οι οποίες επιλέχθηκαν κατά την Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού 2018, «NLE (Near Life Experience)» και «Whispers» σε χορογραφίες των Λία Χαράκη και Φούλη Στυλιανίδου αντίστοιχα.

 

Οι παραστάσεις
1


Η ομάδα Gotra από την Ολλανδία θα παρουσιάσει την παράσταση « [N]emo Body. O χορογράφος Joost Vrouenraets με την παράσταση αυτή προσκαλέι το κοινό να επανεξετάσει τις απόψεις του και να αποκαλύψει την αλήθεια μέσα του. Αναζητώντας την απόλυτη τελειότητα, πέντε χορεύτριες βιώνουν τα όρια της δικής τους σωματικότητας, με το αισθητικό ιδεώδες να παραμορφώνει την αντίληψή της και να τη μεταμορφώνει σε μια εικόνα απογοήτευσης, σύγκρουσης και πόνου. Χορεύουν οι Maïté Guérin, Francesca Imoda, Roshanak Morrowatian, Marika Meoli, Marcia Liu.
Δευτέρα 11 Ιουνίου, ώρα 8:30 μ.μ.

2
Ακολουθεί η παράσταση «Meeting you was Fate» της ομάδας από τη Γαλλία Théâtre du Corps Pietragalla-Derouault.Στην παράσταση που δημιούργησαν οι χορογράφοι Marie-Claude Pietragalla και Julien Derouault ασχολούνται με τη μνήμη του σώματος που διαλύεται, αφήνοντας χώρο για τη μνήμη της ψυχής. Η συνάντηση ήταν μοιραία, ένα οικείο ταξίδι, μια εξερεύνηση της σχέσης αγάπης ανάμεσα σε δύο όντα: ένα έργο για το παρόν, τη σταθερότητα και την εναλλαγή των συναισθημάτων που δημιουργούνται από την ίδια τους τη μεταβλητότητα.
Παρασκευή 15 Ιουνίου, ώρα 8:30 μ.μ.


3
Από την Ιταλία η ομάδα Balletto di Roma θα παρουσιάσει την παράσταση «Giselle». Το Balletto di Roma ανέθεσε τη χορογραφία της 1ης και 2ης πράξης του έργου κλασικού έργου «Giselle» στους Itamar Serussi Sahar και Chris Haring | Liquid Loft αντίστοιχα και σίγουρα δεν είναι απλώς μια νέα εκδοχή της γνωστής ιστορίας της Giselle, αλλά μια βαθιά εξερεύνηση του κόσμου της νεαρής κοπέλας που προδόθηκε από τον εραστή της και του ασύλληπτου πόνου που τη συνοδεύει από τη ζωή στον θάνατο. Ο Andreas Berger αναδιατάσσει τη γνωστή μουσική του Adolphe Adam με τρόπο που να δημιουργούνται για τους χορευτές νέες δυνατότητες ρυθμού και κίνησης.
Παρασκευή 22 Ιουνίου, ώρα 8:30 μ.μ.

4
Η ομάδα Inbal Pinto & Avshalom Pollak Dance Company από το Ισραήλ παρουσιάζει την παράσταση «Icetree». Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ταξίδι ανακάλυψης, κατάδυσης στα αρχαιολογικά στρώματα του κοινού έργου των Inbal Pinto και Avshalom Pollak. Στα βάθη του φανταστικού σύμπαντος των Pinto-Pollak, οι «Καρέκλες» του Ιονέσκο ζωντανεύουν, γίνονται χορός και το παράλογο μεταμορφώνεται μεμιάς σε πραγματικό. Πρόκειται για μια κωμικοτραγική συνάντηση μεταξύ χαρακτήρων που αναζητούν ένα συγγραφέα και ξεχασμένων όντων σε ένα μέρος που είναι παντού και πουθενά, δημιουργώντας έτσι έναν κόσμο φτιαγμένο από σπασμένα όνειρα. Χορεύουν: Almog Ben Horin, Zvi Fishzon, Marta Luiza Jankowska, Joy Kammin, Amit Marsino, Moran Muller, Thomas Walschot, Ofir Yanai, Dina Ziv.
Κυριακή 24 Ιουνίου, ώρα 8:30 μ.μ.


5
Από την Ελλάδα και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ο χορογράφος Χρήστος Παπαδόπουλος παρουσιάζει την παράσταση «Ιόν» με διάρκεια 60΄. Η χορογραφία του Χρήστου Παπαδόπουλου εστιάζει στην επαναληπτικότητα των κινητικών μοτίβων, στην καθαρότητα του σκηνικού χώρου που διαμορφώνεται μέσα από τους φωτισμούς και την ίδια τη δράση. Ένα ζωντανό σύστημα από δέκα χορευτές πάλλεται και συντονίζεται, έλκεται και απωθείται. Χορεύουν: Νάντη Γώγουλου, Νώντας Δαμόπουλος, Αμαλία Κοσμά, Χαρά Κότσαλη, Γεώργιος Κοτσιφάκης, Ευθύμης Μοσχόπουλος, Δήμητρα Μερτζάνη, Μαρία Μπρέγιαννη, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Αλέξης Τσιάμογλου.
Πέμπτη 28 Ιουνίου, ώρα 8:30 μ.μ.

6
Για πρώτη φορά στο φεστιβάλ εντάσσεται παράσταση για παιδιά. Η ομάδα Mafalda από τη Ζυρίχη και η χορογράφος Teresa Rotemberg, συναρπάζουν το κοινό, μέσα από πολυδιάστατους κόσμους με την παράσταση Zick Zack Puff. Καλλιτέχνες ποικίλων δεξιοτήτων συνευρίσκονται σε αυτό το χορευτικό έργο. Μέσω κοινών εμπειριών αρχίζουν σταδιακά να συνειδητοποιούν ότι υπάρχει ευκαιρία στη διαφορετικότητα, αρκεί να ενώσουν δυνάμεις και να συμπληρώσουν ο ένας τον άλλον. Χορεύουν: Diane Gemsch, Yamila Khodr, Fausto Izzi
Σάββατο 30 Ιουνίου, ώρα 8:30 μ.μ.

 

Γενικές πληροφοριες: 21ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου, Θέατρο Ριάλτο, Ανδρέα Δρουσιώτη, 19, πλατεία Ηρώων, Λεμεσός.
Πληροφορίες: τηλ. 77777745, 25343904, ntiac@rialto.com.cy, http://cypruscontemporarydancefestival.moonfruit.com

Δωρεάν είσοδος για Μαθητές, Φοιτητές, Στρατιώτες, Συνταξιούχους & Επαγγελματίες Χορού. Δωρεάν μεταφορά με λεωφορείο από Λευκωσία.

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση

X