ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι ερημίτες της θεατρικής παράστασης

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μονοδράματος φέρνει στην Πάφο 14 διεθνείς επιτυχημένες παραστάσεις

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Μία προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια με στόχο να γίνει περισσότερο γνωστό σε ένα πιο ευρύ κοινό το μονόδραμα φέτος έχει την τιμητική του στην Πάφο, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017. Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Μονοδράματος (είχε προηγηθεί το 2015 η Διεθνής Πλατφόρμα Μονοδράματος και το 2016 η Πρώτη Πλατφόρμα Μονοδράματος Κυπρίων Δημιουργών) θα διοργανωθεί από τις 23 Οκτωβρίου μέχρι και τις 29 Οκτωβρίου, και δεκατέσσερις ηθοποιοί θα υποδυθούν πολλαπλάσιους ρόλους, δείχνοντας στο κοινό ένα ιδιαίτερο και πολύ απαιτητικό θεατρικό είδος.

Στο φεστιβάλ θα συμμετάσχουν παραστάσεις από έντεκα χώρες (Μ. Βρετανία, Ισπανία, Πολωνία, Ιαπωνία, Ιράν, Ελλάδα , Ρουμανία, Αλγερία, Λιθουανία, Ισραήλ και φυσικά Κύπρο) και για μία εβδομάδα θα παρουσιάζονται δύο παραστάσεις (7:00 μ.μ. και 9:00 μ.μ.) από σπουδαίους ηθοποιούς όπως ο Pip Utton, η Birute Mar, ο Alexandar Rubinovas, αλλά και performers όπως ο Yaser Khaser από το Ιρανικό Κουρδιστάν, η Maria Gomez από τη Χώρα των Βάσκων, η Tomoko Ando από την Ιαπωνία. Από Ελλάδα θα συμμετάσχουν οι Νίκος Αλεξίου και Φώτης Μακρής και από την Κύπρο οι Ηρόδοτος Μιλτιάδους και Χαραλαμπία Θεοφάνους.
Τι εστί όμως μονόδραμα, ίσως να μη γνωρίζουμε όλοι τι ακριβώς αφορά αυτό το θεατρικό είδος. Μονόδραμα, δεν είναι ο μονόλογος, όπως στις περίφημες σκηνές στον «Αμλετ» του Σαίξπηρ, όπου ο βασιλιάς Άμλετ μονολογεί.

Τα δύο πιο διάσημα χαρακτηριστικά μονοδράματα είναι το «Η Τελευταία Μαγνητοταινία του Κραπ», και «Οι ευτυχισμένες μέρες» του Σάμιουελ Μπέκετ. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ σκηνοθέτης Μηνάς Τίγκιλης μας εξηγεί, «το μονόδραμα είναι μία αυτοτελής παράσταση που ένας solo performer κάνει όλους τους ρόλους. Είναι μία παράσταση που έχει αρχή, μέση και τέλος. Ο ηθοποιός είναι ένας solo performer, ένας άνθρωπος που κάνει πολλούς ρόλους, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Birute Mar, που θα παίξει στο Φεστιβάλ την «Αντιγόνη» όλους τους ρόλους της τραγωδίας».

Οπωσδήποτε η ένταξη του φεστιβάλ αυτού στις δράσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Πάφος 17 είναι πολύ σημαντική, όπως τονίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής, «μας βοηθάει πολύ σε διοικητικά ζητήματα ότι έχουμε από πίσω μας έναν οργανισμό που έχει το δικό του ειδικό βάρος, αλλά επίσης διότι δίνει τη δυνατότητα στην πόλη της Πάφου να υπερβεί τον εαυτό της, να ταράξει τα καλλιτεχνικά της δρώμενα». Οι παραστάσεις είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι θα ανέβουν στις πρωτότυπες γλώσσες των έργων, εκτός από λίγες περιπτώσεις που η ερμηνεία θα είναι στα αγγλικά, «ακόμα και αυτό έχει τη δική του συμβολική σημασία, διότι δείχνει την πολυ-πολιτισμικότητα της πόλης, ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, φυσικά θα υπάρχουν ελληνικοί και αγγλικοί υπέρτιτλοι», σημειώνει ο κ. Τίγκιλης.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Μηνάς Τίγκιλης λέει ότι αυτή πρώτη απόπειρα να διοργανωθεί ένα φεστιβάλ μονοδράματος, πέραν της θεατρικής του αυταξίας, φιλοδοξεί να εντάξει την Κύπρο στο διεθνές θεατρικό καλεντάρι του Μονοδράματος, αλλά και να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα φέρουν διεθνείς συνεργασίες μεταξύ Κυπρίων και ξένων ηθοποιών και θα αναδείξουν περαιτέρω το δύσκολο αυτό είδος.

«Η ιδέα για να διοργανωθεί ένα τέτοιο φεστιβάλ ήταν στο μυαλό μου εδώ και κάποια χρόνια, τελικά το πρότεινα στο Πάφος17 και ευτυχώς δέχτηκαν», λέει στην «Κ» ο κ. Τίγκιλης. Η συγκυρία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Πάφου ήταν μάλλον ευλογημένη, αφού σε μία τέτοιου βεληνεκούς διοργάνωση, όπως είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ένα από τα κύρια ζητούμενα είναι προβολή της ντόπιας καλλιτεχνικής σκευής, αλλά και η εξωστρέφεια της πόλης που έχει το χρίσμα.

Μάλιστα, ο κ. Τίγκιλης θεωρεί την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ στην Πάφο πάρα πολύ σημαντικό γεγονός, «στοχεύουμε σε ένα διεθνές κοινό, που υπάρχει στην πόλη, φέρνουμε διεθνούς εμβέλειας ηθοποιούς, που ναι, μπορεί να τους γνωρίζουν οι ξένοι που μένουν στην Πάφο. Φυσικά, θέλουμε και οι Κύπριοι να δουν και να χαρούν τέτοιες παραστάσεις, και ένας ακόμη στόχος μας είναι να καταστεί θεσμός το Φεστιβάλ Μονοδράματος». Ο Μηνάς Τίγκιλης επιμένει ιδιαίτερα σε αυτό το σημείο και λέει ότι κατά τη γνώμη του δεν υπάρχει μεγάλη εξωστρέφεια στο κυπριακό θέατρο, πράγμα που το θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ για τη θεατρική πράξη, «θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό αυτό το φεστιβάλ, και επιθυμώ να γίνει το τρίτο θεατρικό γεγονός της Κύπρου».

Στο κέντρο η λογοτεχνία

Οι επιλογές των έργων που θα ανέβουν έγιναν με προσοχή και ο Μηνάς Τίγκιλης προέκρινε κυρίως παραστάσεις με αφετηρία έργα σπουδαίων λογοτεχνών και έργα με αναφορά σε ιστορικά γεγονότα ή πρόσωπα. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει επί σκηνής μερικούς από τους σπουδαιότερους και πολυβραβευμένους ηθοποιούς ανά τον κόσμο, σε αντίστοιχα Φεστιβάλ Μονοδράματος, όπως ο Pip Utton στο «Playing Maggie», την Birute Mar στην «Antigone», τον Alexandar Rubinovas στο «Koba/Stalin». Η παρουσία στο φεστιβάλ και των σπουδαίων performers Yaser Khaser από το Ιρανικό Κουρδιστάν, της Maria Gomez από τη Χώρα των Βάσκων, κα της Tomoko Ando από τη Ιαπωνία δίνουν στο φεστιβάλ μια άλλη οπτική.

Οι εξ Ελλάδος παραστάσεις επίσης έχουν τη δική τους αξία, μιας και οι δύο συζητήθηκαν για την καλλιτεχνική τους εμβέλεια, «Το Κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου που είναι βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου που έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα σημαντικότερα έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας σε προσαρμογή/σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου, σε ερμηνεία Φώτη Μακρή.

Η δραματοποίηση του κλασικού γερμανικού «Κόλχαας» του Heinrich von Kleist, που ανεβαίνει επί χρόνια με επιτυχία στην Αθήνα σε μετάφραση, δραματουργική προσαρμογή και ερμηνεία Νίκου Αλεξίου. Οι δύο κυπριακές συμμετοχές «Καραγκιόζης» βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα της Λένας Κιτσοπούλου σε ερμηνεία Ηρόδοτου Μιλτιάδους και σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου, η «Rebecca» μια παράσταση που εμπνέεται από το εμβληματικό μυθιστόρημα «Εκατό Χρόνια Μοναξιάς» και την ομώνυμα ηρωίδα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες σε σύλληψη και ερμηνεία της Χαραλαμπίας Θεοφάνους.

Διεθνές Φεστιβάλ Μονοδράματος

23-29 Οκτωβρίου

Αττικόν, Πάφος

Δευτέρα 23/10/2017

ώρα 7:00 μ.μ. ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ (ΚΥΠΡΟΣ) Ερμηνεύει ο Ηρόδοτος Μιλτιάδους
ώρα 9:00 μ.μ. PLAYING MAGGIE (Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ) Ερμηνεύει ο Pip Utton

Τρίτη 24/10/2017

ώρα 7:00 μ.μ. KOBA STALIN (ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ) Ερμηνεύει ο Aleksandras Rubinovas
ώρα 9:00 μ.μ. KOΛXAAΣ (ΕΛΛΑΔΑ) Ερμηνεύει ο Νίκος Αλεξίου

Τετάρτη 25/10/2017

ώρα 7:00 μ.μ. MATΩMENOΣ ΓAMOΣ (ΙΣΠΑΝΙΑ) Ερμηνεύει η María Vidal
ώρα 9:00 μ.μ. ΑNTΙΓONH (ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ) Ερμηνεύει η Birute Mar

Πέμπτη 26/10/2017

ώρα 7:00 μ.μ. KIOSK (ΙΑΠΩΝΙΑ) Ερμηνεύει η Tomoko Ando
ώρα 9:00 μ.μ. MIRA (ΑΛΓΕΡΙΑ) Ερμηνεύει η Souad Janati

Παρασκευή 27/10/2017

ώρα 7:00 μ.μ. NOW I AM ALONE (ΙΣΡΑΗΛ) Ερμηνεύει ο Dori Engel
ώρα 9:00 μ.μ. TO KΙΒΩΤIO (ΕΛΛΑΔΑ) Ερμηνεύει ο Φώτης Μακρής

Σάββατο 28/10/2017

ώρα 7:00 μ.μ. FROM FRONT AND BEHIND (ΠΟΛΩΝΙΑ) Ερμηνεύει ο Mateusz Nowak
ώρα 9:00 μ.μ. THE CLOWN (ΡΟΥΜΑΝΙΑ) Ερμηνεύει ο Alex Buescu

Κυριακή 29/10/2017

ώρα 7:00 μ.μ. REBECCA (ΚΥΠΡΟΣ) Ερμηνεύει η Χαραλαμπία Θεοφάνους
ώρα 9:00 μ.μ. MYSTERIOUS GIFT (ΙΡΑΝ) Ερμηνεύει ο Yaser Khaseb

Πληροφορίες: Πολυχώρος Πολιτισμού Αττικόν», Ευαγόρα Παλληκαρίδη, Πάφος, www.pafos2017.eu, τηλέφωνο 26932017.

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση