ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θοκκισμοί και άλλα σκέρτσα

Πολιτισμός και βραβεία και δημόσιος λόγος

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Είδαμε όλοι νομίζω τις γκάφες του Προέδρου τη Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της απονομής των βραβείων του ΘΟΚ, του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου. Πολλά διάβασα και άκουσα για την πηγή των λαθών, τα οποία δεν με απασχολούν. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καθημερινά συναναστρέφεται και συνομιλεί με δεκάδες πρόσωπα, διαβάζει δεκάδες έγγραφα. Εν ολίγοις κατακλύζεται από ονόματα και ημερομηνίες και καλείται να ανταποκριθεί σε δεκάδες εκδηλώσεις, από τη γιορτή της αγριοαχλαδιάς έως τα Βραβεία του ΘΟΚ, από την ορεινή Πάφο στα σαλόνια της Κοινοπολιτείας. Πολύ λογικό, λοιπόν, να μπερδευτεί με τα ονόματα, στο κάτω-κάτω ο Βαρνάβας και ο Ανδρέας είναι και οι δύο απόστολοι, αγαπημένοι των Κυπρίων. Ιδρυτής της Εκκλησίας της Κύπρου ο ένας και ο άλλος αγαπημένος Απόστολος των Κυπρίων, με την περιώνυμη μονή του να είναι παρηγορία για χιλιάδες Κύπριους. Σιγά το πράγμα. Τι κι αν έκανε λάθος και στη σύνθεση της Επιτροπής των βραβείων, ότι τα μέλη της είναι όλες γυναίκες, όλοι άνθρωποι είμαστε, τι γυναίκα, τι άντρας. Καλά παιδιά να ’ναι, αυτό μετράει. Και σιγά τώρα που αντί για Κοτασβήλι είπε Κατασβήλι, εδώ άλλοι λένε όχι και μερικοί το καταλαβαίνουν ναι. Σιγά τα ωά. Ειλικρινά, αφού θέλουμε και τα Βραβεία του ΘΟΚ να τα κάνουμε Χόλιγουντ και να γελάμε με τις γκάφες, καλά να πάθουμε.

Ο Πρόεδρος δεν μπορεί να τα ξέρει όλα, δεν οφείλει να ξέρει τα μέλη της Επιτροπής βραβείων, μπορεί να υποπέσει σε λάθη, αλλά το να ανάγεται σε χαριτωμενιά το όλο συμβάν, συγγνώμη αλλά δεν μου αρέσει. Το όλο συμβάν δείχνει πόσο ελαφρά τη καρδία παίρνουμε τα του πολιτισμού. Θα μου πεις, από τα σαρδάμ το συμπέρανες. Ναι, διότι δείχνει ότι ο Πρόεδρος πήγε απροετοίμαστος, εκείνοι που θα έπρεπε να τον προετοιμάσουν δεν το έκαναν σωστά ή επειδή ο Πρόεδρος νιώθει τόσο ασφαλής δεν διάβασε ό,τι του έδωσαν; Δεν ξέρω, ό,τι και από τα δύο να ισχύει το θέμα παραμένει ότι αυτό δεν είναι χιούμορ, δεν είναι χαριτωμένες στιγμές μιας βραδιάς. Όλα τα παίρνουμε στο σορολό, και στο έλα μωρέ, δεν βαριέσαι. Αλλά δεν είναι έτσι, διότι κανείς από τους τρεις που βραβεύθηκαν δεν σκέφτηκαν όταν δημιουργούσαν, «έλα μωρέ, δεν βαριέσαι, παίξε το έτσι και καλά είσαι», ή «βάλε θκυο τροχούθκια τζι εννά τζυλίσει το σκηνικό».


Εντάξει, δεν ήξερε ότι στην Επίδαυρο ο ΘΟΚ πήγε για πρώτη φορά, αν δεν κάνω λάθος, με τις «Ικέτιδες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Νίκου Χαραλάμπους, το 1980 και η αλήθεια είναι ότι από το 2009, και τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία του Βαρνάβα Κυριαζή, του βραβευθέντος, μέχρι τον Άρη Μπινιάρη και τους «Πέρσες» του Αισχύλου πέρυσι, πέρασε καιρός. Είπε, επίσης, ο Πρόεδρος: «Θα μπορούσα να κάνω σωρεία αναφορών σε αποφάσεις αλλά και έργα που έχουν γίνει κατά την τελευταία πενταετία, χωρίς ποτέ να παραγνωρίζω τις προηγούμενες πενταετίες», και θα ήθελα να ξέρω την τελευταία πενταετία ποια ακριβώς έργα έχουν γίνει που άλλαξαν τον χάρτη στα πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου; Πρόσφατη η παραδοχή του Άντη Παρτζίλη, στον συνάδελφο Γιώργο Σαββινίδη στο Active Radio, για την ανάγκη ανατρεπτικών θεσμικών αλλαγών στο Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια το συντομότερο, λέγοντας επίσης, «Μετά τη δραστική μείωση κατά 50% στον προϋπολογισμό του 2013 με την κρίση, που ήταν και κατανοητό, φτάσαμε σήμερα να έχουν αφαιρεθεί από τότε άλλες 112 χιλιάδες. Στον πολιτισμό η κρίση συνεχίζεται εξάπαντος».


Δεν απαιτώ θεατρικές γνώσεις, αλλά περισσότερη σύνεση, λιγότερη αμετροέπεια και καλαμπαλίκι για τα βραβεία, τα οποιαδήποτε βραβεία, του οποιουδήποτε οργανισμού, διότι ο καθένας που βραβεύεται έχει χαρίσει κάτι από το μέσα του, και έχει κοπιάσει και δεν είναι όλες οι ώρες για αστεία και ακκισμούς.

Υγ. 1 Την Επιτροπή των Βραβείων για το 2017 συνέθεσαν το μέλος του Δ.Σ. του ΘΟΚ Νεόφυτος Ταλιώτης, η ηθοποιός και αρχαιολόγος Ανθή Αντωνιάδου, η θεατρολόγος Κυριακή Αργυρού, η κριτικός θεάτρου Νόνα Μολέσκη και η θεατρολόγος, φιλόλογος και κριτικός θεάτρου δρ Μαρία Χαμάλη-Πατέρα.
Υγ.2 Τα βραβεία έλαβαν: Μεγάλο Βραβείο ΘΟΚ, Βαρνάβας Κυριαζής, για τη συνολική και συνεχή προσφορά του στο θέατρο της Κύπρου. Βραβείο Δημιουργού της Χρονιάς, Ανδρέας Τσέλεπος. Βραβείο Νέου Δημιουργού της Χρονιάς Έλενα Κοτασβήλι (σκηνογράφος).

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X