ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τις πταίει που δυστυχώς επτωχεύσαμεν;

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Ο μέσος όρος στα Νέα Ελληνικά στις Παγκύπριες εξετάσεις για ακόμη μία χρονιά άφησε ανικανοποίητη την κοινωνία μας, ωρέ πού πάμε, φωνάζουμε όλοι μαζί. Είναι δυνατόν να είναι αυτά τα αποτελέσματα των μαθητών μας; Βέβαια και είναι, και καθόλου εντύπωση δεν μου κάνει. Όχι, δεν είναι οι μαθητές άσχετοι και τεμπέληδες και τους έχουν φάει τα κομπιούτερ και τα κινητά, φταίει που δεν έχουμε συγκροτημένη πολιτική για την παιδεία μας. Τι θέλουμε να διδάξουμε στους μαθητές; Να έχουν συγκροτημένο λόγο; Να ξέρουν ποίηση και Κώστα Μόντη, Βασίλη Μιχαηλίδη, Δημήτρη Λιπέρτη; Να ξέρουν τη σειρά: Υποκείμενο, ρήμα, αντικείμενο, όπως το: Ο γάιδαρος κλωτσάει τη σίκλα! Αυτό θέλουμε; Διότι αν είναι τα παραπάνω δεν τα έχουμε καταφέρει και πολύ καλά. 

Ποιος φταίει; Οι καθηγητές, οι δάσκαλοι, το σύστημα, εμείς; Είναι πολύ απλή η απάντηση νομίζω, φταίμε όλοι και θα εξηγήσω: Η Πολιτεία πρώτη απ’ όλους, διότι έχει εγκλωβιστεί σε προγράμματα και μεθόδους διδασκαλίας που εν έτει 2018 δεν λένε τίποτα. Δάσκαλοι και καθηγητές αναγκαστικά ακολουθούν τους κανονισμούς της Υπηρεσίας τους, και όσοι θέλουν να ξεφύγουν και να δούνε λίγο διαφορετικά τα πράγματα τους τρώει η μαρμάγκα και πολύ σύντομα παραιτούνται από τους εκπαιδευτικούς μεγαλοϊδεατισμούς, μερικοί λίγοι συνεχίζουν να ανθίστανται έξυπνα, αλλά είναι τόσοι λίγοι που για να έρθει η άνοιξη χρειάζεται δουλειά πολλή και χρόνος, πολύ χρόνος και δεν ξέρω αν τον έχουμε. Φταίνε οι γονείς; Φυσικά και φταίνε, καλά όχι όλοι, διότι στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο και από εκεί και πέρα νίπτουν τας χείρας τους, άντε να τα διαβάσουν το απόγευμα ή να βρουν κανένα φροντιστή. Από εκεί και πέρα ελάχιστα, ούτε τις προσφορές από τις εφημερίδες δεν βλέπεις στις βιβλιοθήκες τους ή έστω στις συσκευές τους και εφαρμογές φιλαναγνωσίας υπάρχουν (βλ. το Reader).

Και φυσικά βρήκαμε και τρόπο να συνδέσουμε τους μέσους όρους των Νέων Ελληνικών με το γλωσσάρι, με τον εθνικισμό και όλα τα αρνητικά και να ’σου κείμενα στην κυπριακή διάλεκτο ή αναλύσεις που διαβάζοντάς τες λες, αλλού μας τρώει και αλλού κνιθούμαστε.

Βλέπετε όμως ότι μιλάμε μόνο για τα Νέα Ελληνικά, τα άλλα μαθήματα δεν μας κόφτουν, φυσικές, χημείες κτλ. τα μωρά είναι μικροί Αϊνστάιν, άσε που δεν επηρεάζουν την ελληνικότητά μας. Εντάξει για την ιστορία δεν λέμε και πολλά, διότι μετά δεν μας ξεπλένει ούτε ο Σερράχης ούτε ο Πεδιαίος ούτε κανείς. Περιμένουμε πώς και πώς τον Ιούνιο για να κλάψουμε τον μακαρίτη, μόλο που πέρυσι πέθανε, φέτος βρώμισε και το πάμε έτσι εδώ και χρόνια και απ’ ό,τι βλέπω δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε ρότα. Αλλά γιατί να μιλάμε για τα προβλήματα της παιδείας εν συνόλω όταν μπορούμε να επικεντρωθούμε σε ένα και μάλιστα καυτό, τα Νέα Ελληνικά, και ξαφνικά γινόμαστε όλοι Wilamowitz και Συκουτρήδες που ούτε στις ταμπέλες δεν το γράφουμε σωστά, όπως είδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης από φίλο.

Πάντως, παράπονο δεν πρέπει να έχουμε, μπορεί να υπάρχει κάποιο μικρό πρόβλημα με την παιδεία μας, και ένα τόσο δα με τα πολιτιστικά μας, αλήθεια τα «Κύπρια» τι κάνουν, αλλά άσε, μην ανοίξω φάλιες τώρα, από οικονομία πάμε καλά. Εντάξει, υπάρχει ένα ψιλοπροβληματάκι που το 2017 δεν υπήρχε και ξαφνικά προέκυψε, από το πουθενά, ενώ η παιδεία και τα Νέα Ελληνικά είναι διαχρονικά θέματα, τα ξέρουμε, τα αντιμετωπίζουμε. Για την οικονομία φτιάχνουμε επιτροπές, που αποφαίνονται ποιος και πού φταίει για το πρόβλημα. Ο μακαρίτης Βγενόπουλος και το ξεπούλημα των υποκαταστημάτων είναι αυτά που έβαλαν την οικονομία μας στις μεγαλύτερες περιπέτειες. Τώρα, αλήθεια ποιος φταίει; Ποιος την οικονομία μας κυβερνά και ξάφνου αποφάσισε να τη στρέψει στην ξέρα και στον ύφαλο; Κυβέρνηση και κόμματα μία επιτροπή είναι επιβεβλημένη!

Α, και για να κλείσουμε την τριλογία μας, με τα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα βρήκαμε ποιος φταίει και σκοτώνονται αράδα; Μήπως δεν χρειάζεται σύσκεψη το πράγμα και πρέπει να διοριστεί μία επιτροπή διερεύνησης; Δεν είναι και δύσκολο, να φτιάξουμε μια επιτροπούλα, έτσι για να μην αναγκάζονται όσοι συσκέπτονται να βάζουν το μαχαίρι στο κόκαλο τόσο βαθιά τόσο συχνά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X