ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Νέο Κυπριακό Μουσείο σε τροχιά υλοποίησης

Αποφασίστηκε ότι τον Σεπτέμβριο θα γίνει προκήρυξη του διαγωνισμού

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Το ζήτημα του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στη Λευκωσία απασχόλησε το Υπουργικό Συμβούλιο και απ' ό,τι φαίνεται το έργο μοιάζει να μπαίνει πια σε τροχιά υλοποίησης. Στη συνεδρίαση του, λοιπόν, το Υπουργικό αποφάσισε τη δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας και όπως ανέφερε η κ. Βασιλείου η προκήρυξη του διαγωνισμού για την υλοποίηση του έργου προγραμματίστηκε να γίνει τον Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζουμε ότι στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί το πρώτο βραβείο είχε λάβει η πρόταση που είχε υποβληθεί από το γραφείο της Θεώνης Ξάνθη σε συνεργασία με τους Θεοδωρή Ανδρουλάκη, Σπύρο Γιωτάκη και Μαργαρίτα Ζακυνθινού. Η απονομή του βραβείου είχε γίνει τον Σεπτέμβριο του 2017.


Μουσείο κόσμημα

Το Νέο Κυπριακό Μουσείο θα ανεγερθεί σε επιφάνεια 40.000 τ.μ. και είναι προϋπολογισμού 75.000.000 €, με ορίζοντα υλοποίησης σε δύο στάδια. Το μουσείο Θα περιλαμβάνει, πέρα από τις μόνιμες εκθέσεις, χώρους περιοδικών εκθέσεων, εκπαιδευτικών εργαστηρίων, εργαστήρια συντήρησης, αποθήκες αρχαιολογικού υλικού, τις εγκαταστάσεις του Τμήματος Αρχαιοτήτων, βιβλιοθήκη, αμφιθέατρο 300 θέσεων, χώρο 380 θέσεων στάθμευσης καθώς και τη διαμόρφωση μιας μεγάλης υπαίθριας έκτασης που αρχίζει μπροστά από το κτήριο της Βουλής και θα εκτείνεται μέχρι τον Πεδιαίο Ποταμό.

Πρόθεση των αρχιτεκτόνων, όπως είπε στην «K» η κ. Ξάνθη, ειναι η ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων από την εκσκαφή και το παρελθόν στο φως και τον παρόντα χρόνο, λογική που τους οδήγησε στην ανάδυση του μουσείου από το έδαφος. Το νέο περιβάλλον που θα δημιουργηθεί στον χώρο το συνθέτουν τρεις οριζόντιες ζώνες. α) Η πάνω ζώνη με το αιωρούμενο σώμα του μουσείου, τη μόνιμη έκθεση, β) η ενδιάμεση ζώνη που δέχεται την πόλη και γ) η ζώνη του εδάφους, του ποταμού που παραλαμβάνει τις καθημερινές λειτουργίες.

Το νέο κτήριο θα εξασφαλίζει την ενεργειακή του απόδοση
και θα αξιοποιεί τα κλιματικά δεδομένα 

Τόπος - Θάλασσα - Κόσμος
Το αρχιτεκτονικό αφήγημα του νέου Μουσείου, όπως το εξέφρασε στην «Κ» η αρχιτέκτονας Θεώνη Ξάνθη στην «Κ» εκτυλίσσεται ανάμεσα σε τρεις χωρικές και νοηματικές ενότητες. «Οι τρεις αυτές ενότητες παρήγαγαν την ιδέα των τριών διακριτών όγκων, των 'θησαυρών' κατά την αρχαία ελληνική έννοια, των κτισμάτων δηλαδή που φυλάσσουν το πολύτιμο περιεχόμενο των συλλογών». Η πρώτη ονομάζεται Τόπος και αφηγείται την πρώιμη κατοίκηση του νησιού μέχρι την εποχή του Λίθου και του Χαλκού και εστιάζει στη σχέση των πρώιμων κατοίκων της Κύπρου με τη γη και τις πηγές της. Η δεύτερη ονομάζεται Θάλασσα, και είναι το άχρονο ενδιάμεσο, και εστιάζει στην αδιάλειπτη σχέση του νησιού με το θαλάσσιο στοιχείο και η τρίτη ονομάζεται Κόσμος και διηγείται τους ιστορικούς χρόνους των Κυπριακών βασιλείων μέχρι τη Ρωμαϊκή εποχή και το τέλος της Αρχαιότητας, εστιάζοντας στις μετακινήσεις και τις αλληλεπιδράσεις του μεσογειακών πολιτισμών.
Η κ. Ξάνθη συμπλήρωσε ότι μία τέταρτη ενότητα, που όμως δεν εκφράζεται είναι ο χρόνος. «Ό,τι συμβαίνει μέσα, δίπλα και κάτω από αυτό, που αφορά το σήμερα. Οι διασυνδέσεις - περάσματα των ελαφρών γεφυρών ανάμεσα στις εκθεσιακές ενότητες προσφέρουν ενδιάμεση ανάπαυση και φυγές προς την τρέχουσα ζωής της πόλης επιτελούν μια μετάβαση από το παρελθόν στον ενεστώτα χρόνο» και συνεχίζει «Θα θέλαμε να ήταν μια αφήγηση που ρέει αβίαστα, σαν μια διήγηση που άλλοτε σε εντυπωσιάζει κι άλλοτε σε αφήνει να αναστοχαστείς, σίγουρα όμως σε μαθαίνει και σε βοηθά να κατανοήσεις την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου.


Όπως σημειώνουν οι μελετητές του έργου το θεμελιώδες ζητούμενο που τέθηκε εξ αρχής ήταν το πώς η αρχιτεκτονική γραφή θα συνυπήρχε χωρίς να καθυποτάσσει ή και να εξαφανίζει, αλλά αντίθετα να αναδεικνύει την ταυτότητα του κτιρίου. Στόχος της πρότασής τους ήταν μια εγκατάσταση, που θα συμβάλλει στην αναδιάταξη και αναζωογόνηση του αστικού περιβάλλοντος της Λευκωσίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X