ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:04
 

Χρηματοδότηση στο Ινστιτούτο Κύπρου για την αρχαιολογική επιστήμη

Το Ινστιτούτο Κύπρου συνεχίζει τις εντυπωσιακές επιτυχίες στο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020»

Συνεχίζοντας τις εντυπωσιακές του επιτυχίες στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ «Ορίζοντας 2020», το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ) θα συνεργαστεί με τα Πανεπιστήμια του Cambridge (UK) και KU Leuven (Βέλγιο) για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση του διεθνούς διδακτορικού του προγράμματος, αλλά και για να διευρύνει τις ερευνητικές του ικανότητες στις αρχαιολογικές επιστήμες.

Περισσότερα από 550.000 ευρώ, από συνολικό προϋπολογισμό περίπου 1 εκατ. ευρώ, θα διοχετευθούν στο Ινστιτούτο Κύπρου μέσω του προγράμματος, “Promised: Promoting Archaeological Science in the Eastern Mediterranean”, στο πλαίσιο της πρόσκλησης “TWINNING” του Προγράμματος «Ορίζοντας 2020».

Η χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί για την αναβάθμιση και ενίσχυση της επιστημονικής ικανότητας και της ακαδημαϊκής κατάρτισης του Ινστιτούτου Κύπρου, συμπεριλαμβανομένης της μεταπτυχιακής σχολής του Ινστιτούτου, στον τομέα της Επιστήμης των Αρχαιολογικών Υλικών και της Βιοαρχαιολογίας.

Η αναβάθμιση θα επιτευχθεί με τη δημιουργία ενός δικτύου τριών κόμβων αριστείας και τη σύνδεσή του με τα διεθνώς κορυφαία ερευνητικά κέντρα στην Αρχαιολογική Επιστήμη του KU Leuven και του Πανεπιστήμιου του Cambridge. H επιτυχία αυτή έρχεται αμέσως μετά τα εγκαίνια των μοναδικών Εργαστηρίων Χαρακτηρισμού Τέχνης ‘Ανδρέα Πίττα’ (APAC Labs) που εγκαινιάστηκαν πρόσφατα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρουσία σημαντικών αξιωματούχων από την Κύπρο και το εξωτερικό.

H επιτυχία στο πρόγραμμα “TWINNING” είναι το τελευταίο επίτευγμα του Ινστιτούτου Κύπρου σε μια σειρά από σημαντικές επιτυχίες χρηματοδότησης στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020». Το Ινστιτούτο Κύπρου είναι το μοναδικό ερευνητικό Ίδρυμα της Κύπρου με δυο ερευνητικά έργα ERA-Chair, το πρώτο το 2015 με το έργο «Ηλιακή Θερμική Ενέργεια για την Ανατολική Μεσόγειο (CySTEM)» συνολικού προϋπολογισμού €3.5 εκ, και πρόσφατα με τo πρόγραμμα «Μοντελοποίηση και Προσομοίωση για Εφαρμογές Μηχανικής» (SimEA), με συνολικό προϋπολογισμό €3.2 εκ.

Το Ινστιτούτο Κύπρου είναι επίσης το μοναδικό ερευνητικό ίδρυμα στην Ευρώπη που συντονίζει δυο προγράμματα European Joint Doctorates (EJD), το "High Performance Computing for Life sciences, Engineering and Physics (HPC-LEAP)", συνολικού προϋπολογισμού €3.7 εκ. και το “Simulation in Multiscale Physical and Biological Systems (STIMULATE)”, με συνολικό προϋπολογισμό €3.75 εκ. Είναι επίσης συντονιστής σε δυο σημαντικά προγράμματα «TEAMING», το «Simulation and Data Science Center of Excellence (SIMDAS)» και το «Eastern Mediterranean Middle East – Climate & Atmosphere Research Centre (EMME-CARE)», και συνεργαζόμενος φορέας σε τρίτο πρόγραμμα, το «Agricultural Genomics Centre in Cyprus (AGRICYGEN)».

Ο καθηγητής της έδρας AG Leventis για τις Αρχαιολογικές Επιστήμες στο Ινστιτούτο Κύπρου, Δρ. Thilo Rehren και επικεφαλής του εν λόγω έργου, δήλωσε ότι η επιτυχία της χρηματοδότησης αποτελεί περαιτέρω αναγνώριση της αριστείας του διδακτορικού προγράμματος του ΙΚυ. Με την μεταφορά της τεράστιας τεχνογνωσίας από τα δύο μεγάλα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου και του Βελγίου στην Κύπρο πρόσθεσε ο Δρ Rehren αναγνωρίζεται επίσης η δυνατότητα ανάπτυξης της μεταπτυχιακής σχολής του ΙΚυ σε ένα πραγματικά κορυφαίο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για την ευρύτερη περιοχή.

Ο καθηγητής Δρ. Thilo Rehren επεσήμανε παράλληλα ότι από ερευνητικής πλευράς, θα επωφεληθούμε επίσης πάρα πολύ και υπογράμμισε ότι το Ινστιτούτο Κύπρου έχει ήδη την υψηλότερη ερευνητική χρηματοδότηση ανά ερευνητή στην Κύπρο, και ως ένα από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα στο νησί, εξασφαλίζει εκατομμύρια ευρώ σε ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα. Με αυτή την χορηγία σημείωσε ο καθηγητής του ΙΚυ μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω την επιστημονική μελέτη του πλούσιου αρχαιολογικού παρελθόντος της Κύπρου, συμβάλλοντας έτσι στη διεθνή αναγνώριση της Κύπρου ως μιας σύγχρονης κοινωνίας της γνώσης με βαθιές ρίζες στην ιστορία της Ευρώπης και του κόσμου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X