ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:00
 

Υποστήριξη για την πολιτιστική κληρονομιά ζήτησε ο Καδής

Ο Υπουργός σε παρέμβασή του στις Βρυξέλλες τόνισε την ανάγκη να υπάρξει προς αυτόν το σκοπό ειδική χρηματοδότηση

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Την υποστήριξη μελετών για την ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ως μέσου κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, ζήτησε από τους ομολόγους του στην ΕΕ, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής κατά τη 2η ημέρα των εργασιών του Συμβουλίου Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, στις Βρυξέλλες. Ο Υπουργός σε παρέμβασή του τόνισε την ανάγκη να υπάρξει προς αυτόν το σκοπό ειδική χρηματοδότηση και η αξιοποίηση να καταλήγει σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Τόνισε μάλιστα ότι πρόκειται για ένα από τα βασικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε επίπεδο ΕΕ.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής ζήτησε από τους ομολόγους του να στηριχθεί περισσότερο η ανάπτυξη συνεργιών ανάμεσα στους φορείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, σημειώνοντας ότι τέτοιες συνέργειες μπορούν να οδηγήσουν στην ευαισθητοποίηση των νέων στα θέματα πολιτισμού και πολιτιστικής κληρονομιάς και παράλληλα να συμβάλουν στην καλλιέργεια του σεβασμού στη διαφορετικότητα και στην οικοδόμηση ανοικτών, ανεκτικών και συνεκτικών κοινωνιών.

Ο ρόλος του Πολιτισμού στην οικοδόμηση συνεκτικών κοινωνιών και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Αθλητισμός, ήταν άλλωστε τα δύο βασικά θέματα της 2ης μέρας του Συμβουλίου.

Ο Υπουργός Παιδείας παρενέβη και στο ζήτημα της κοινή αντιμετώπισης της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη “Σύμβαση της Λευκωσίας”, η οποία αφορά ειδικά την ποινικοποίηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών. Ενημέρωσε επίσης τους ομολόγους του ότι η Σύμβαση τέθηκε προς υπογραφή τον Μάιο του 2017 και κάλεσε τα κράτη μέλη να την υιοθετήσουν.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο ρόλο των σύγχρονων τεχνολογιών στη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, ο Υπουργός Παιδείας επεσήμανε ότι στην Κύπρο έχει συσταθεί πρόσφατα «Εθνική Επιτροπή Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» με στόχο το συντονισμό όλων των αρμόδιων φορέων για προστασία και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σε ό,τι αφορά το Συμβούλιο Αθλητισμού, ο Κώστας Καδής απευθυνόμενος στους ομολόγους του ανέφερε ότι στην Κύπρο έγιναν σημαντικά βήματα προς τη συνεργασία των δημόσιων αθλητικών αρχών και των αθλητικών ομοσπονδιών για τον καταρτισμό του πρώτου Κώδικα Χρηστής Διακυβέρνησης των αθλητικών ομοσπονδιών με βάση τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές αρχές. Επίσης, ο Κ.Καδής αναφέρθηκε στην αναθεώρηση της νομοθεσίας για το παράνομο στοίχημα, την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την εκπαίδευση και κατάρτιση των στελεχών των αθλητικών ομοσπονδιών και την επιτυχή υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού.

Η συζήτηση αφορούσε την ανάγκη για χρηστή διαχείριση των θεμάτων του Αθλητισμού και για αντιμετώπιση της χειραγώγησης των αθλητικών αποτελεσμάτων, των παράνομων αθλητικών στοιχημάτων και του ντόπινγκ και πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Χωρίς plan Β η πρόσκληση για διάλογο στην παιδεία

«Η υποχωρηση της κυβερνησης στην φυγοπονια και το ραχατι των εκπαιδευτικων θα φερει καταστροφη και απαξιωση ...»
Ντομπρος Κελαηδης  |  07:11

Αναμένεται νέα επιστολή από Χαμπιαούρη προς εκπαιδευτικούς

«Εαν υποχωρησει η κυβερνηση εναντι των προνομιουχων εκπαιδευτικων θα εχουμε κακα ξεμπερδεματα! Οι ...»
Ντομπρος Κελαηδης  |  15:13

Νέες ιστορίες Disney: O Ντόναλντ πράκτορας του FBI

«Γιατί δεν το είχατε σήμερα με την εφημερίδα σας;»
Γιώργος Χ.  |  22:20

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση