ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπερπρόσληψη ζάχαρης λόγω κακού υπολογισμού

Ολοι πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη ζάχαρης στο 10% του συνόλου των θερμίδων καθημερινά

Newsroom Κ, Αθήνα

GRETCHEN REYNOLDS / THE NEW YORK TIMES

Μεγαλύτερο του 18% είναι το ποσοστό των παχύσαρκων μαθητών Δημοτικού στις ΗΠΑ και κανείς δεν γνωρίζει τον λόγο. Τα αίτια είναι πολλά και συγκεχυμένα. Αλλά η κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης θεωρείται σημαντικός παράγοντας. Το 2015, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε μια οδηγία: Ολοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη ζάχαρης στο 10% του συνόλου των θερμίδων που καταναλώνονται καθημερινά.

Για τα μικρά παιδιά αυτό σημαίνει όχι περισσότερα από 45 γρ. ζάχαρης ημερησίως. Φυσικά, λίγα μικρά παιδιά είναι υπεύθυνα για τη διατροφή τους και δεν μπορούν να ελέγξουν την κατανάλωση ζάχαρης. Αυτά συνήθως είναι καθήκοντα του γονέα. Ωστόσο, πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Obesity υποδεικνύει ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να υπολογίσουμε πόση ζάχαρη περιέχεται στα διάφορα εδέσματα.

Για τη μελέτη, ερευνητές του Ινστιτούτου Ανθρώπινης Ανάπτυξης Μαξ Πλανκ στο Βερολίνο επισκέφθηκαν 305 γερμανικές οικογένειες που είχαν τουλάχιστον ένα παιδί από έξι έως δώδεκα ετών. Υπολογίστηκε ο δείκτης μάζας σώματος του παιδιού, και ο γονιός που προετοίμαζε τα γεύματα κλήθηκε να υπολογίσει την περιεκτικότητα σε ζάχαρη σε διάφορα τρόφιμα και ποτά, όπως τον χυμό πορτοκαλιού, το γιαούρτι, την πίτσα και την κέτσαπ, που συχνά υπάρχουν στη διατροφή των μικρών παιδιών. Για να βοηθηθούν οι γονείς, οι ειδικοί τούς πρότειναν να σκέπτονται σε κύβους ζάχαρης, καθώς κάθε κύβος περιέχει περίπου 3 γρ. ζάχαρης.

Οπως αποδείχθηκε, τα τρία τέταρτα των γονιών υποεκτιμούν τη συνολική ποσότητα της ζάχαρης, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των τροφίμων που θεωρούνται υγιεινά. Περισσότερο από το 90% των συμμετεχόντων στη μελέτη υποεκτιμούσε την περιεκτικότητα του γιαουρτιού σε ζάχαρη, κατά επτά κύβους κατά μέσον όρο. Εξάλλου, τα παιδιά που είχαν τον υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος είχαν γονείς που δεν μπορούσαν να υπολογίσουν σωστά την περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της μελέτης δεν υποδεικνύουν ότι τα παιδιά θα κερδίσουν βάρος όταν οι γονείς δεν δύνανται να υπολογίσουν πόση ζάχαρη περιλαμβάνεται σε μία πίτσα ή στην κέτσαπ.

«Εκπλαγήκαμε από τα ποσοστά λανθασμένου υπολογισμού της ζάχαρης σε κάποια προϊόντα», επισημαίνει η Ματέα Ντάλακερ, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Ινστιτούτο Μαξ Πλάνκ που εκπόνησε την έρευνα μαζί με τους Ραλφ Χέρτγουιγκ και Τζούτα Μάτα. Η Ντάλακερ και οι συνάδελφοί της υποψιάζονται ότι ένα «φωτοστέφανο υγείας» καλύπτει προϊόντα όπως είναι οι φρουτοχυμοί και το γιαούρτι, οδηγώντας τους γονείς να κρίνουν λανθασμένα την περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη. Η Ντάλακερ επισημαίνει ότι πρέπει να αλλάξει η σήμανση των τροφίμων, ώστε μία κόκκινη κουκκίδα να υποδεικνύει την υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και μία πράσινη κουκκίδα τη χαμηλή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το Συμβούλιο Αρχηγών και τα καυτά ερωτήματα στον Healthy

«Ο δημοσιογράφος που δήθεν διερωτάται ποιος διχάζει το λαό μάλλον σε άλλο πλανήτη ζούσε τα τελευταία ...»
leo  |  13:11

Τσαβούσογλου: Σύντομα στέλνουμε και τέταρτο πλοίο στην Αν. Μεσόγειο

«Τα ημίμετρα που ζήτησε η πλευρά μας (και έλαβε) έδωσαν το μήνυμα στην Τουρκία πως μπορεί να συνεχίσει ...»
Ένας Πολίτης  |  12:54

Ερντογάν: Κανείς δεν μπορεί να γονατίσει την Τουρκία

«Ο μόνος που θα τη γονατίσει είσαι εσύ!!! »
ΑΚΑ  |  09:34

Άνοιξε τον ασκό του Αιόλου η πρόταση Ακιντζί

«Ο κ. His Master`s Voice ξαναμίλησε!»
ΑΚΑ  |  09:12

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Απεικόνιση, με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, των μπλε ανοσοκυττάρων τη στιγμή που επιτίθενται κατά καρκινικών κυττάρων

Νέα αντικαρκινικά όπλα

Η πρωτοποριακή μέθοδος μπορεί κάποια μέρα να οδηγήσει σε νέες, πιο στοχευμένες αντικαρκινικές θεραπείες
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΥΓΕΙΑ
X