ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Νίκησε τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στα σημεία»

Επιτυχία για το Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Φυλάξου από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Νίκησέ τον στα σημεία». Με αυτό το σύνθημα ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ) συνεχίζει τη διεξαγωγή του Προγράμματος πρόληψης και αντιμετώπισης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που ξεκίνησε το 2010 με σκοπό την εκμηδένιση του καρκίνου αυτού. 

Στόχοι του Προγράμματος είναι η ενημέρωση του κοινού, του ιατρικού κόσμου και της πολιτείας ευρύτερα για τον καρκίνο του τραχήλου και την ευαισθητοποίησή τους ως προς τη σωστή τακτική πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσής του όπως: αιτίες που τον προκαλούν, προληπτικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν (εμβολιασμός, προφύλαξη κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα), διαγνωστικές εξετάσεις όπως το ΠΑΠ τεστ (υγρής κυτταρολογίας) υπέρηχοι και θεραπεία.   2). Η πρόωθηση εθνικού προγράμματος εμβολιασμού και πληθυσμιακού ελέγχου καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για τον καρκίνο και βάσει κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε διάσκεψη Τύπου με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πρόληψης του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας που είναι από τις 24-30 Ιανουαρίου, η πρόεδρος του ΠΑΣΥΚΑΦ δρ Αχιλλεούδη εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επιτυχία του ΠΑΣΥΚΑΦ στην υλοποίηση του στόχου του προγράμματος που αφορά στην εφαρμογή παγκύπριου προγράμματος εμβολιασμού των κοριτσιών ηλικίας 12-13 ετών από την Πολιτεία και αποτελεί την καλύτερη στρατηγική για πρωτοβάθμια πρόληψη.  Το πρόγραμμα εμβολιασμού θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2016.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος, ο ΠΑΣΥΚΑΦ θα συνεχίσει τη διαφώτιση για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV (Human Papilloma Virus) που προκαλεί τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.  Επίσης, θα συνεχίσει την προσφορά δωρεάν
υπηρεσιών, Τεστ Παπανικολάου και εμβολίων που χορηγεί η ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ τηρώντας και πάλι αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.

Εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες προς το υπουργείο Υγείας, τους χορηγούς, τους συνεργάτες και το ΔΗΣΥ για την έμπρακτη υποστήριξή τους η δρ Αχιλλεούδη ανέφερε «Ο ΠΑΣΥΚΑΦ έχει επενδύσει σε αυτό το πρόγραμμα. Η συστηματική δράση και οι στοχευμένες ενέργειές του από το 2010 μέχρι σήμερα είχαν ως αποτέλεσμα την επιτυχή πραγμάτωση αυτού του μεγάλου στόχου. Ως συνεργάτης του υπουργείου Υγείας, ο ΠΑΣΥΚΑΦ θα συμβάλει ιδιαίτερα στην ευαισθητοποίηση των γονέων και κηδεμόνων για την καλύτερη δυνατόν ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα του προγράμματος εμβολιασμού. 

Παράλληλα, θα συνεχίσει τις εκστρατείες με στόχο την παγκύπρια εφαρμογή πληθυσμιακού προγράμματος ελέγχου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με Παπ Τεστ στο πλαίσιο της δευτεροβάθμιας πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης.»

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας θεωρείται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας η πιο θανάσιμη μορφή καρκίνου στις γυναίκες παγκοσμίως που όμως πολύ εύκολα μπορεί να προληφθεί.  Στην Ευρώπη διαγιγνώσκονται 60.000 νέα περιστατικά τον χρόνο. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ευθύνεται για τον θάνατο πέραν των 30.000 Ευρωπαίων γυναικών τον χρόνο. Στην Κύπρο διαγιγνώσκονται κατά μέσον όρον 30 νέα περιστατικά ετησίως, εκ των οποίων γύρω στα 15 είναι προχωρημένου σταδίου, καθιστώντας την αποτελεσματική θεραπεία δύσκολη ή και ανέφικτη. 

Ο καρκίνος αυτός επηρεάζει το κατώτερο σημείο της μήτρας, τον τράχηλο, που συνδέει τη μήτρα με τον κόλπο. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας δεν είναι κληρονομικός. Έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προκληθεί μετά από μόλυνση από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV – Human Papilloma Virus).  Ο ιός μεταδίδεται συνήθως με τη σεξουαλική επαφή (κολπική, πρωκτική ή στοματική) από ένα άτομο σε άλλο.  Ωστόσο, μπορεί να προληφθεί με εμβολιασμό από την ηλικία των 9 χρονών σε κοριτσάκια και αγοράκια και στη συνέχεια με το Τεστ Παπανικολάου, έλεγχος ο οποίος επιβάλλεται να γίνεται από όλες τις γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας, οι οποίες έχουν αρχίσει σεξουαλική δραστηριότητα, έστω και αν έχουν ήδη εμβολιασθεί.

Όσοι οργανισμοί, εταιρείες, οργανωμένα σύνολα, σχολεία, κοινότητες και χωριά θα ήθελαν να πραγματοποιήσουν διάλεξη ή να λάβουν φυλλάδια ή άλλη πληροφόρηση για το θέμα αυτό μπορούν να επικοινωνούν με τον ΠΑΣΥΚΑΦ στο τηλ. 22 345444.

Το Πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και υποστηρίζεται από τη Γυναικολογική και Μαιευτική Εταιρεία Κύπρου, την Παγκύπρια Εταιρεία Κολποσκόπησης και Παθολογίας του Τραχήλου, την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, τη Δερματολογική-Αφροδισιολογική Εταιρεία Κύπρου και την Ογκολογική Εταιρεία Κύπρου.

Μέγας Χορηγός είναι η ΟΠΑΠ Κύπρου. Υποστηρικτές είναι οι Εταιρείες: GSK, MSD, USB Bank, Costa Coffee και MarketWay Ltd.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση