ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Καμία σύνδεση εποχικής γρίπης με τη γρίπη των χοίρων

Το Υπουργείο Υγείας καθησυχάζει με ανακοίνωσή του το κοινό

ΚΥΠΕ

Καμία σύνδεση δεν υπάρχει μεταξύ της εποχιακής γρίπης με τους χοίρους, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας, το οποίο σημειώνει πως ο ιός της γρίπης των χοίρων είναι μια σπάνια μορφή του ιού της γρίπης που εμφανίζεται πολύ σπάνια στους ανθρώπους και καμία σχέση δεν έχει με το στέλεχος της εποχικής γρίπης. «Το στέλεχος της γρίπης που επικρατεί σήμερα, μεταδίδεται, συνήθως, από άνθρωπο σε άνθρωπο με σταγονίδια και όχι από τους χοίρους», προστίθεται.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Υγείας, η εποχική γρίπη, και συγκεκριμένα το στέλεχος του ιού της γρίπης Α (Η1Ν1) που προκαλεί την εποχική έξαρση της γρίπης, λανθασμένα αποκαλείται ως γρίπη των χοίρων.

Όπως σημειώνεται, η ονομασία δόθηκε πολύ αρχικά όταν πρωτοεμφανίστηκε ο ιός Α (Η1Ν1), γιατί το γονιδίωμα του περιείχε και μέρος του γονιδιώματος του ιού της γρίπης από χοίρους. Σήμερα, όμως, το στέλεχος αυτό έχει γίνει το συνηθέστερο στέλεχος της εποχικής γρίπης και ουδεμία σχέση έχει με τους χοίρους και κακώς ονομάζεται έτσι, προστίθεται.

Εξάλλου σημειώνεται ότι η κατανάλωση χοιρινού κρέατος ή προϊόντων του, δεν μπορεί να μεταδώσει τη γρίπη στον άνθρωπο.

Για την πρόληψη της γρίπης, τονίζεται, σημαντικό ρόλο έχει το εμβόλιο, καθώς και τα μέτρα προσωπικής υγιεινής, όπως: φροντίζουμε για τον καλό αερισμό των χώρων όπου ζούμε, όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε χρησιμοποιούμε μαντηλάκι μπροστά από το πρόσωπο και μετά πλένουμε τα χέρια μας, πλένουμε καλά και συχνά τα χέρια μας και δεν πλησιάζουμε πολύ (πρόσωπο με πρόσωπο) άτομα που πάσχουν από λοίμωξη αναπνευστικού.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση