ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:51
 

Στοματική υγεία: Ένας καθρέφτης της συνολικής υγείας σας

Γιορτάστε την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας με τη Διεθνή Ένωση Γλυκαντικών (ISA)

Δελτίο Τύπου

Για τρίτη συνεχή χρονιά, η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών (ISA) υποστηρίζει την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (WDF) στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας (World Oral Health Day). Τη φετινή χρονιά, η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας έχει ως στόχο κάθε ένας από εμάς να αναγνωρίσει τον αντίκτυπο της στοματικής υγείας στη συνολική σωματική υγεία και ευεξία και να διαδώσει το μήνυμα "Όλα ξεκινούν εδώ. Υγιές στόμα. Υγιές σώμα".

 

Παρά τη μείωση της τερηδόνας σε παγκόσμιο επίπεδο, οι στοματικές παθήσεις εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα για πολλές ομάδες ανθρώπων στην Ευρώπη, με την κοινωνικο-οικονομική επιβάρυνση της ΕΕ να είναι ιδιαίτερα σημαντική: επηρεάζουν την πλειοψηφία των παιδιών σχολικής ηλικίας και των ενηλίκων και αντιπροσωπεύουν το 5% των δημόσιων δαπανών για την υγεία. Ο ετήσιος αυτός εορτασμός είναι μια ευκαιρία να αναδειχθούν τα οφέλη της καλής στοματικής υγείας και να τονιστεί η αξία της υιοθέτησης πρακτικών που σχετίζονται με την καλή στοματική υγιεινή, όπως το βούρτσισμα των δοντιών και η χρήση οδοντικού νήματος σε καθημερινή βάση, η υγιεινή διατροφή, ο περιορισμός των σνακ μεταξύ των γευμάτων και η επιλογή τροφίμων και ποτών που είναι «φιλικά» προς τα δόντια, όπως αυτά που περιέχουν ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά.

 

Όπως είναι γνωστό, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά αποτελούν συστατικά που δεν σχετίζονται με την τερηδόνα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν διασπώνται από τα βακτήρια του στόματος και δεν συμβάλλουν στη φθορά των δοντιών. Υπάρχει επιστημονική συναίνεση ότι ωφελούν την υγεία των δοντιών όταν περιέχονται σε τρόφιμα, ποτά, οδοντόκρεμες και φάρμακα, με την προϋπόθεση ότι και τα άλλα συστατικά που περιέχονται, επίσης, δεν προκαλούν τερηδόνα και διάβρωση των δοντιών. Η επιστημονική έρευνα δείχνει επίσης ότι το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των δοντιών με πολλούς τρόπους. Το όφελος αυτό των γλυκαντικών έχει επίσης αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η οποία έχει εκδώσει θετική γνωμοδότηση σχετικά με τον ισχυρισμό ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορεί να μειώσουν το ποσοστό απομετάλλωσης των δοντιών. Όταν χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα της ζάχαρης στον καφέ, το τσάι, τα αναψυκτικά, και τις τσίχλες, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά αποτελούν ένα βασικό εργαλείο για τη μείωση της καθημερινής πρόσληψης ζάχαρης, επιτρέποντας στους ανθρώπους να απολαμβάνουν τη γλυκύτητα μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας.

 

Η φροντίδα της στοματικής σας υγείας αποτελεί ανάγκη για όλους. Η διατήρηση καλής στοματικής υγιεινής καθημερινά, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των «φιλικών» προς τα δόντια, ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών, είναι το κλειδί για ένα "Υγιές στόμα. Υγιές σώμα".

 

Μπορείτε να δείτε τη ανακοίνωση του ISA εδώ: http://www.sweeteners.org/en/inthenews/pressreleases/celebrate-world-oral-health-day-with-the-international-sweeteners-association-isa

 

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ρόλο των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στην πρόληψη και τη διαχείριση των παθήσεων του στόματος εδώ.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας 2016, παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της WOHD. (# WOHD16)

 

Ακολουθήστε τον ISA με το hashtag #ISA4WOHD16 στο Twitter για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας 2016.

 

Τα μέλη του ISA είναι:

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Σχόλια αναγνωστών

43χρονος εξωθούσε γυναίκες στην πορνεία

«Kάποτε κάποιος υπουργός εφεύρε τη μέθοδο εξάληψης των προαγωγών (πατρώνων) και για μια 20ετία εξηλήφτηκαν! ...»
knak  |  10:11

Σήμερα στην «Κ»: Σε βαθιά κρίση οι θεσμοί στην Κύπρο

«Όταν αξιωματούχοι αποδεικνύονται λερωμένοι, μην περιμένετε χαΐρι! »
knak  |  10:08

Ο τουρκικός στρατός εμποδίζει το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας

«Ας είναι καλά οι θερμοκέφαλοι! Με κλειστό οσόφραγμα και στείλαμε το μισό τουριαμό στα Καταχόμενα... ...»
Pink  |  08:11

#PoliticsBlog Ο πιο εύκολος αντίπαλος, η Λουτ και το αγνοούμενο πόρισμα

«Εσύ και ο συνομιλητής σου, που πολύ βολικά δεν αναφέρεις ποιος είναι, πρέπει να αντιληφθείτε ότι ανήκετε ...»
Yiannos  |  10:15

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Η γιόγκα και άλλες μορφές γυμναστικής μπορούν να προλάβουν επικίνδυνα νοσήματα.

Πάσχουμε από έλλειψη άσκησης

Tο ένα τρίτο των γυναικών και το 25% των ανδρών σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν άμεσα να εμφανίσουν καρδιακές παθήσεις, διαβήτη ...
ΠΗΓΗ: Reuters
 |  ΥΓΕΙΑ
Η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία είναι τα πρώτα κράτη σε θανάτους που συνδέονται με το αλκοόλ σε άνδρες και γυναίκες

Και το λίγο ποτό βλάπτει

Το οινόπνευμα ήταν ο βασικός παράγοντας κινδύνου για ασθένειες και πρόωρους θανάτους σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας από ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΥΓΕΙΑ