ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μεσογειακή διατροφή: Ποια τα οφέλη της σύμφωνα με τις νέες έρευνες

Είναι πλέον γνωστό ότι η Μεσογειακή Διατροφή είναι συνδεδεμένη με θετικές συνέπειες

Είναι πλέον γνωστό ότι η Μεσογειακή Διατροφή είναι συνδεδεμένη με αρκετές θετικές συνέπειες για την υγεία μας. Συγκεκριμένα, διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια, συγκεκριμένους τύπους καρκίνου και ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Επιρόσθετα, έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις καλύτερες διατροφές κατά του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

Η τήρηση του μεσογειακού προτύπου διατροφής και ο συσχετισμός με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού υποστηρίζεται από την παρατήρηση ότι οι χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα, οι οποίες είναι πιο πιθανό να ακολουθούν αυτού του είδους τη διατροφή, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Κύπρος, έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του μαστού στην Ευρώπη.

Τι περιλαμβάνει η Μεσογειακή Διατροφή;

  • υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών και δημητριακών ολικής αλέσεως
  • υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου
  • υψηλή κατανάλωση μπαχαρικών, όπως ρίγανη, σκόρδο, βασιλικό, θυμάρι, δεντρολίβανο και φασκόμηλο
  • μέτρια κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών
  • μέτρια κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων (κυρίως τυρί και γιαούρτι)
  • μέτρια κατανάλωση κρασιού, κυρίως με τα γεύματα
  • χαμηλή κατανάλωση κρέατος και προϊόντων κρέατος
  • κατανάλωση τοπικών και εποχιακών προϊόντων

Όλα αυτά προμηθεύουν τον οργανισμό με μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών, όπως φλαβονοειδή και καροτενοειδή, φυτοοιστρογόνα, μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών, επαρκή ποσότητα φυλλικού οξέος και ένα λιπιδικό προφίλ που είναι ευνοϊκό για τα λιπίδια του αίματος.

Η σχέση της Μεσογειακής Διατροφής με τον καρκίνο του μαστού

O καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος που εμφανίζεται στις γυναίκες παγκοσμίως. Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες, μετά την εμμηνόπαυση, διατρέχουν περισσότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον καρκίνο του μαστού.

Σύμφωνα με έρευνες, οι γενετικοί παράγοντες, το περιβάλλον και ειδικότερα οι διατροφικές συνήθειες, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού. Επιδημιολογικές μελέτες απέδειξαν μια σχέση μεταξύ των λιπαρών που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής και του καρκίνου του μαστού. Τα λιπαρά που καταναλώνουμε μέσω της διατροφής μας, ανάλογα με το είδος και την ποσότητά τους, έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη του καρκίνου. Τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία προέρχονται από το ελαιόλαδο και τα λιπαρά ψάρια, έχουν κυρίως θετικά αποτελέσματα, ενώ τα κορεσμένα λιπαρά, τα οποία προέρχονται κυρίως από επεξεργασμένα κρέατα, προκαλούν αρνητικές συνέπειες. Στοιχεία δείχνουν ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, που είναι η κύρια πηγή λιπαρών στη μεσογειακή διατροφή, συνδέεται επίσης με χαμηλή συχνότητα εμφάνισης θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα και ορισμένες μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του μαστού.
Είναι απαραίτητο να συμπεριλάβω το αλκοόλ στη διατροφή μου;

Όχι απαραίτητα. Υπάρχουν πιο ασφαλείς και υγιεινοί τρόποι για να προστατεύσετε την υγεία σας.

 Μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο περιέχει περίπου 120 θερμίδες, ενώ ένα κουταλάκι του γλυκού 40. Γι’αυτό προσθέστε μια κουταλιά της σούπας στο μαγείρεμα και 1 κουταλάκι του γλυκού στη σαλάτα.

Η Μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων και οι έρευνες έχουν δείξει ότι κάθε στοιχείο αυτής της διατροφής λειτουργεί συνεργατικά με το άλλο, για να προσφέρει ευεργετικά αποτελέσματα στον οργανισμό μας.

Γνώριζες ότι οι Έλληνες είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές ελαιολάδου στον κόσμο; Καταναλώνουμε 20 φορές περισσότερο λάδι απ’ όσο οι Βρετανοί και δύο φορές περισσότερο απ’ ότι οι Ιταλοί, οι οποίοι βρίσκονται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως στην κατανάλωση ελαιολάδου.

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση