ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόσο σημαντικό είναι τελικά το ασβέστιο για τον οργανισμό μας

Σας δίνουμε απαντήσεις, για να ξέρουμε γιατί είναι πολύτιμο στοιχείο για την υγεία μας.

Πού οδηγεί η ανεπάρκεια ασβεστίου; Πόσο ασβέστιο χρειάζεται να προσλαμβάνουμε καθημερινά; Σας δίνουμε απαντήσεις, για να ξέρουμε γιατί είναι πολύτιμο στοιχείο για την υγεία μας. 

Το ασβέστιο θεωρείται το πιο διαδεδομένο μέταλλο στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς το 99% από αυτό βρίσκεται στα οστά και τα δόντια, ενώ το υπόλοιπο είναι διαμοιρασμένο στο αίμα και στους ιστούς.

Αποτελεί ένα αναγκαίο δομικό υλικό τόσο στην παιδική αλλά και εφηβική ηλικία για την καλή και σωστή ανάπτυξη των οστών. Η έλλειψη ασβεστίου στα παιδιά μπορεί να προκαλέσει διαταραχές και ανωμαλίες στη σκλήρυνση του σκελετού, όπως εύθραυστα κόκαλα, υποβαθμισμένο ύψος, κακοσχηματισμένα δόντια και ραχιτισμό. Στους ενήλικες, η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να προκαλέσει οστεομαλακία και οστεοπόρωση. Το ασβέστιο συμμετέχει και σε άλλες σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως στην πήξη του αίματος, στην κανονική μυϊκή λειτουργία, στον καρδιακό ρυθμό, στη λειτουργικότητα των νευρών κ.ά.

Δυστυχώς, το σώμα μας δεν μπορεί να συνθέσει το ασβέστιο και επειδή καθημερινά χάνονται μεγάλες ποσότητες ασβεστίου μέσω των ούρων, κοπράνων και του ιδρώτα, η πρόσληψή του από τη διατροφή σε καθημερινή βάση κρίνεται αναγκαία. Αν η πρόσληψή του μέσω διατροφής δεν είναι επαρκής, τότε ο οργανισμός για να διατηρήσει ισορροπία θα αναγκαστεί να απορροφήσει ασβέστιο από τις μεγαλύτερες αποθήκες που διαθέτει, δηλαδή τα οστά, κάνοντάς τα πιο εύθραυστα και επιρρεπή σε κατάγματα.

Διατροφικές πηγές
Γιαούρτι, γάλα (κυρίως αγελαδινό), τυριά, κυρίως τα κίτρινα, όπως παρμεζάνα, γραβιέρα, κεφαλοτύρι, έμενταλ και τα υπόλοιπα τυριά (π.χ. φέτα), σουσάμι, ταχίνι, σαρδέλα, σπανάκι και μπρόκολο, φασόλια, κονσερβοποιημένα ψάρια.
Αντίπαλοι του ασβεστίου

Αυστηρές δίαιτες
Ουσίες - Το φυτικό οξύ (το βρίσκουμε στα δημητριακά και τα όσπρια), το οξαλικό οξύ (υπάρχει σε κάποια λαχανικά, με κυριότερο το σπανάκι) και οι τανίνες (περιέχονται στο τσάι, τον καφέ και σε κάποια λαχανικά και φρούτα, όπως π.χ. τα σταφύλια) είναι ουσίες που δυσχεραίνουν την απορρόφηση του ασβεστίου και για αυτό καλό θα ήταν να μη συνδυάζονται με γαλακτοκομικά.

Στρες
Υπερκατανάλωση αλκοόλ και κάπνισμα
Καφεΐνη και υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης – προκαλούν αυξημένη αποβολή ασβεστίου από τα ούρα
Μειωμένο υδροχλωρικό οξύ στομάχου

Σύμμαχοι του ασβεστίου
Βιταμίνη Δ
Σίδηρος
Μαγνήσιο
Λακτόζη του γάλακτος

Πόσο χρειαζόμαστε ημερησίως
Παιδιά (1-3 ετών): 500 mg
Παιδιά (4-8 ετών): 800 mg
Έφηβοι (9-18 ετών): 1.300 mg
Ενήλικες (19-50 ετών): 1.000 mg
Ενήλικες (51 και άνω): 1.200 mg

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Το ποσοστό καρδιοπάθειας έχει ελαττωθεί κατά την τελευταία δεκαετία, αλλά μπορεί να μεταβληθεί εξαιτίας της ολοένα και ...
 |  ΥΓΕΙΑ
X