ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αυξήστε τα επίπεδα γονιμότητας μέσω της διατροφής σας

Τι πρέπει να προσέξουμε στη διατροφή μας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να αυξήσει τα επίπεδα γονιμότητας; Τι διατροφή πρέπει να ακολουθεί μια γυναίκα ώστε να καταφέρει να μείνει έγκυος;

Ενα στα πέντε ζευγάρια σήμερα αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας. Τα ποσοστά ατεκνίας φαίνεται ότι παραμένουν διά μέσου των χρόνων, σταθερά. Αυτό που έχει αλλάξει σήμερα είναι ότι η απόφαση για τεκνοποίηση αναβάλλεται για πολύ αργότερα στη ζωή του ζευγαριού.

Ενα διατροφικό πλάνο που βελτιώνει την ωορρηξία, συμβάλλει στο υγιές ξεκίνημα της εγκυμοσύνης, ενώ παράλληλα είναι ωφέλιμο για την καρδιά, και όλο τον οργανισμό, τόσο κατά τη διάρκεια της κύησης όσο και μετά τον τοκετό.  Σε πρόσφατη έρευνα, φάνηκε ότι η μεσογειακή διατροφή ίσως βοηθά στην αύξηση των ποσοστών επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης.  
 
Τι πρέπει να προσέξουμε στη διατροφή μας;
Συστήνεται αποφυγή των τρανς λιπαρών, τα οποία περιέχονται σε πολλά έτοιμα τρόφιμα του εμπορίου, όπως τα μπισκότα, διάφορα αρτοσκευάσματα και έτοιμα γλυκίσματα. Τα τρανς λιπαρά, όταν υπερκαταναλώνονται, θεωρείται ότι μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων ωορρηξίας.

Αυτό που συνιστάται είναι να καταναλώνουμε ελαιόλαδο, που είναι πηγή των ευεργετικών μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και της ισχυρής αντιοξειδωτικής  βιταμίνη Ε, η οποία συμβάλλει στην αύξηση του όγκου και της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων.  

Προσοχη στα κορεσμένα λίπη
Τα κορεσμένα λίπη είναι τα ζωικά λιπαρα που περιέχονται σε ολόπαχα γαλακτοκομικά, αλλαντικά, κρέατα, βούτυρο και πολλά άλλα. Πρέπει να διατηρείται μια ισορροπία στο καθημερινό διαιτολόγιο αφού το υπερβάλλον (επιπλέον)  λίπος στον οργανισμό μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς το μεταβολισμό των ορμονών του αναπαραγωγικού συστήματος, γι’ αυτό και είναι σημαντική η διατροφή που συμβάλλει στη μείωσή του.

Τι γίνεται με τους υδατάνθρακες;
Σύμφωνα με μελέτες, η αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων, όπως το άσπρο ψωμί, το λευκό ρύζι, τα προϊόντα με άσπρο αλεύρι, αυξάνει τον κίνδυνο για  προβλήματα ωορρηξίας. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες προκαλούν γρήγορη αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, καθώς και της ινσουλίνης, γεγονός που φαίνεται να επηρεάζει δυσμενώς τις ορμόνες της αναπαραγωγής.  Αντίθετα, το μαύρο ρύζι, τα ζυμαρικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης φαίνεται ότι σχετίζονται με την αύξηση των πιθανοτήτων σύλληψης

Το φυλλικό οξύ
Ακόμα και πριν την σύλληψη αλλά σίγουρα και κατά τη διάρκεια της κύησης, συστήνεται η λήψη συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος, αφού η προληπτική λήψη του σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου να γεννηθούν μωρά με ανωμαλίες του νευρικού συστήματος. Πλούσιες πηγές φυλλικού οξέος είναι οι φακές, το σπανάκι, τα σπαράγγια, το λουβί .

Πρέπει να παίρνω συμπλήρωμα ψευδαργύρου;
Ο ψευδάργυρος περιέχεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και στο σπανάκι. Υπάρχει ένας διατροφικός μύθος που αφορά στην κατανάλωση μπύρας για την οποία λέγεται ότι περιέχει ψευδάργυρο και πιθανώς συμβάλλει στη γονιμότητα, όμως αυτό δεν ισχύει. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η υπερκατανάλωση αλκοόλ έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη γονιμότητα. 

Σημαντικός παράγοντας η διατήρηση σωστού βάρους
Το ιδανικό σωματικό βάρος θεωρείται από τις σημαντικότερες παραμέτρους για την ενίσχυση της γυναικείας γονιμότητας. Όσο για τη φυσική κατάσταση, θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύλληψη. Η ήπια άσκηση (π.χ., περπάτημα) αποτελεί βασικό παράγοντα  για την ενίσχυση της γονιμότητας. Τόσο το αυξημένο όσο και το πολύ χαμηλό βάρος επηρεάζουν δυσμενώς τη γονιμότητα

Ειδικότερα, όταν ο ΔΜΣ ξεπερνά το 30 (ο Δείκτης Μάζας Σώματος προκύπτει από τη διαίρεση του βάρους σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους, π.χ. για μια γυναίκα που ζυγίζει 68 κιλά και έχει ύψος 1,63 μ., ο ΔΜΣ = 68/1,62x 1,62 = 26), τότε μειώνεται η γονιμότητα της γυναίκας και αυξάνεται ο κίνδυνος αποβολών. Ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος παρουσιάζεται σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες ή / και ινσουλινοαντισταση. Από την άλλη, το πολύ χαμηλό βάρος και ποσοστό λίπους, μπορεί να προκαλέσει αμηνόρροια, δηλαδή διακοπή της περιόδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Το ποσοστό καρδιοπάθειας έχει ελαττωθεί κατά την τελευταία δεκαετία, αλλά μπορεί να μεταβληθεί εξαιτίας της ολοένα και ...
 |  ΥΓΕΙΑ
X