ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καρκίνος στον πνεύμονα, υπάρχει ίαση;

Είναι σημαντική η ταχεία και εμπεριστατωμένη διάγνωση

Ο πρωτοπαθής καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί τη σημερινή μάστιγα του Δυτικού κόσμου, καθώς είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άντρες και η δεύτερη αιτία στις γυναίκες. Η επιβίωση από καρκίνο του πνεύμονα είναι πολύ φτωχή (8,5% 5ετής επιβίωση στην Ευρώπη, 17,5% στις Ηνωμένες Πολιτείες) και ο βασικός λόγος είναι ότι αναπτύσσεται ύπουλα, χωρίς να δίνει συμπτώματα, και όταν δώσει συνήθως είναι πολύ αργά.

Υπάρχουν πολλοί επιβαρυντικοί παράγοντες για τη δημιουργία και ανάπτυξη του καρκίνου, με την κατανάλωση καπνού να αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία, αλλά και κληρονομικούς και επαγγελματικούς (π.χ. έκθεση σε αμίαντο) να έχουν σημαντικό μερίδιο.

Υπάρχει, ωστόσο, μια σειρά ενεργειών που πρέπει να γίνουν από τους θεράποντες ιατρούς ώστε να διαπιστωθεί αν η ύποπτη εστία αποτελεί όντως καρκίνο και αν ναι, τι τύπος και στάδιο είναι. Η σημασία της έγκαιρης και έγκυρης διάγνωσης είναι πρωταρχικής σημασίας, γιατί δεν είναι πάντα η ύποπτη εστία καρκίνος, αλλά και αν είναι, κάθε μορφή μπορεί να θέλει διαφορετική αντιμετώπιση. Η σταδιοποίηση του καρκίνου του πνεύμονα γίνεται αρχικά με βάση τις απεικονιστικές εξετάσεις (αξονική τομογραφία θώρακος, κοιλίας, εγκεφάλου ή μαγνητικής τομογραφίας και σχεδόν πάντα του PET scan) και με βάση αυτή ο ασθενής ταξινομείται σε ένα από τα 4 στάδια. Όσο πιο μικρό είναι το στάδιο, τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση, δηλαδή ασθενής σταδίου Ι θα πάει πολύ καλύτερα από έναν ασθενή σταδίου ΙV.

Από τη στιγμή που καταταγεί κάποιος σε ένα στάδιο, θα αποφασιστεί και το είδος της θεραπείας που θα πρέπει να ακολουθήσει. Για τα στάδια Ι έως και ΙΙΙA η αντιμετώπιση μπορεί να είναι χειρουργική με ή χωρίς χημειοθεραπεία. Για τα στάδια ΙΙΙΒ και IV ο ασθενής ΔΕΝ είναι υποψήφιος για χειρουργική αφαίρεση παρά μόνο για χημειοθεραπεία, ακτινοβολία ή συνδυασμό αυτών των δύο. Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό το πόσο σημαντική είναι η ταχεία και εμπεριστατωμένη διάγνωση, καθώς ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα από την ώρα που επιβεβαιωθεί η ύπαρξη του καρκίνου.

Υπάρχουν διάφορες μορφές καρκίνου στον πνεύμονα, με τη βασική κατάταξη σήμερα να τον χωρίζει σε μικροκυτταρικό (15% των περιπτώσεων) και ΜΗ-μικροκυτταρικό (π.χ. πλακώδη, αδενοκαρκίνωμα κ.λπ.). Η σημασία αυτής της κατάταξης πρακτικά έχει να κάνει με το αν και κατά πόσο μπορεί να είναι χειρουργήσιμος ο καρκίνος: Ο μικροκυτταρικός ΔΕΝ είναι (*), ο μη-μικροκυτταρικός είναι. Όλα λοιπόν περιστρέφονται γύρω από το αν μπορεί να προσφερθεί χειρουργική αφαίρεση ή όχι, απόδειξη της ζωτικής σημασίας προσφοράς του χειρουργού Θώρακος.

Από τη στιγμή, λοιπόν, που μπορούμε να επέμβουμε και να «πετάξουμε» τον καρκίνο έξω από τον πνεύμονα, αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα και με ασφάλεια. Οι επεμβάσεις σήμερα γίνονται με πολύ μικρές τομές (θωρακοσκοπικά, VATS-Minimal invasive surgery) που προσφέρουν αναρίθμητα πλεονεκτήματα στον ασθενή, όπως ελάχιστο ή καθόλου πόνο, πολύ μικρή τομή και ελάχιστο χρόνο νοσηλείας, πολύ γρηγορότερη ανάρρωση.

Η βασική ιδέα της χειρουργικής αντιμετώπισης φυσικά δεν έχει αλλάξει, αυτό όμως που αλλάζει είναι η συνεχόμενη εκπαίδευση των χειρουργών με σκοπό να προσφέρουν στους ασθενείς τους αυτό που είναι καλύτερο όσο και αν αυτό απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες, αναρίθμητες ώρες χειρουργείων και (ξανά και ξανά) εκπαίδευση.
Το μέλλον της Θωρακοχειρουργικής, λοιπόν, είναι το όσο λιγότερο επεμβατικό. Ήδη αποκτά μερίδιο και η χρήση της ρομποτικής χειρουργικής και όταν το κόστος των επεμβάσεων γίνει πιο προσιτό, τότε θα αντικαταστήσει τις συμβατικές επεμβάσεις.

Η μάχη ενάντια στον καρκίνο του πνεύμονα θα συνεχιστεί με πείσμα και αμείωτη ένταση και με τη βοήθεια των πνευμονολόγων, ακτινολόγων, παθολογοανατόμων και των ογκολόγων θα παλέψουμε να προσφέρουμε αυτό που αποτελεί τον ύψιστο σκοπό μας, την πλήρη ίαση.


* Τα αρχικά στάδια του μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα (IA,IB) μπορεί και αυτά να χειρουργηθούν υπό προϋποθέσεις.

Δημήτριος Κυπαρισσόπουλος
Επικεφαλής Θωρακοχειρουργικής στο Mediterranean Hospital, στη Λεμεσό

     Πρώην επιμελητής Θωρακοχειρουργός
στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Οξφόρδης
και στο Harefield Hospital του Λονδίνου

www.dimitrioskyparissopoulos.gr

 

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Το ποσοστό καρδιοπάθειας έχει ελαττωθεί κατά την τελευταία δεκαετία, αλλά μπορεί να μεταβληθεί εξαιτίας της ολοένα και ...
 |  ΥΓΕΙΑ
X