ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ορθοστατική υπόταση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Επιφέρει παροδική μείωση της ροής του αίματος και του οξυγόνου στον εγκέφαλο

ΠΗΓΗ: skai.gr

Η ορθοστατική υπόταση, δηλαδή η απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης όταν κάποιος σηκώνεται όρθιος, σχετίζεται με αύξηση κατά 15% του κινδύνου για εμφάνιση άνοιας λόγω Αλτσχάιμερ ή άλλης αιτίας, σε βάθος χρόνου, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη διήρκεσε 24 χρόνια και συμπεριέλαβε πάνω από 6.200 ανθρώπους με μέση ηλικία 68,5 ετών, χωρίς ιστορικό άνοιας ή εγκεφαλικού. Από αυτούς, σχεδόν ο ένας στους πέντε (19%) εμφάνιζε -συχνά ή πιο σπάνια- ορθοστατική υπόταση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Αρφάν Ικράμ του Τμήματος Επιδημιολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Ρότερνταμ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "PLoS Medicine".

Η ορθοστατική υπόταση επιφέρει παροδική μείωση της ροής του αίματος και συνεπώς του οξυγόνου προς τον εγκέφαλο. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η μείωση αυτή στους ηλικιωμένους μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργίες στον εγκέφαλό τους.

Η νέα έρευνα συσχέτισε την εκδήλωση ορθοστατικής υπότασης με την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας από ποικίλες αιτίες (Αλτσχάιμερ, αγγειακή άνοια, Πάρκινσον κ.α.). Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι η ορθοστατική υπόταση σχετίζεται με μια κατά 15% αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης άνοιας από οποιαδήποτε αιτιολογία, σε βάθος 15ετίας.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Το ποσοστό καρδιοπάθειας έχει ελαττωθεί κατά την τελευταία δεκαετία, αλλά μπορεί να μεταβληθεί εξαιτίας της ολοένα και ...
 |  ΥΓΕΙΑ
X