ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αφαίρεση του καταρράκτη ματιών από Ρομπότ

Εξαλείφει την παραμικρή πιθανότητα ανθρώπινου λάθους

ΠΗΓΗ: skai.gr

Νέα χειρουργική μέθοδος για την αφαίρεση του καταρράκτη των ματιών μέσω χρήσης τηλεχειριζόμενου ρομπότ, στοχεύει στην μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια χειρισμών και στην εξάλειψη των ιατρικών λαθών. Πρόκειται για το σύστημα "Αxsis" της βρετανικής εταιρίας "Cambridge Consultans". Το ρομπότ πραγματοποιεί ανεπαίσθητες κινήσεις ενώ διαθέτει λογισμικό ασφαλείας για την αποφυγή λανθασμένων χειρουργικών κινήσεων. Εχει το μικρότερο μέγεθος στην κατηγορία του και θα είναι ιδιαίτερα οικονομικό στην απόκτηση του.

Θεραπεία της πάθησης του καταρράκτη των ματιών υπόσχεται μια νέα χειρουργική μέθοδος από την Βρετανία. Πρόκειται για το σύστημα «Axsis», ένα μικρό τηλεχειριζόμενο ρομπότ με δύο «χέρια», δημιούργημα της εταιρίας «Cambridge Consultants»,το οποίο και θεωρείται πως έχει μεγαλύτερη ακρίβεια από ιατρό-χειρουργό.

Υπολογίζεται πως ετησίως περί τα 20 εκατομμύρια ασθενών χειρουργούνται καθώς αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης λόγω καταρράκτη, στο ένα ή και στα δύο μάτια. Η συγκεκριμένη επέμβαση περιλαμβάνει αντικατάσταση του θολωμένου τμήματος του φυσικού φακού με πλαστικό, κάτι το οποίο συνεπάγεται αναγκαία σταθερότητα χειρισμών.

Παρά το γεγονός ότι η χειρουργική παρέμβαση στον καταρράκτη αποτελεί πρακτική ρουτίνας, είναι γεγονός πως επιπλοκές συμβαίνουν σε δεκάδες ανθρώπους κάθε χρόνο. ( Συγκεκριμένα αφορούν μία- επτά περιπτώσεις στις 1.000. )

Αυτές ακριβώς τις επιπλοκές στοχεύει να αποκλείσει το χειρουργικό ρομπότ εξαλείφοντας την παραμικρή πιθανότητα ανθρώπινου λάθους. Ειδικότερα, ο χειρουργός-οφθαλμίατρος μέσω τηλεχειριστηρίου κινεί τα «χέρια» του ρομπότ ενώ ταυτόχρονα παρακολουθεί τις κινήσεις του σε οθόνη.

Τα «χέρια» του ρομπότ μπορούν να πραγματοποιούν ανεπαίσθητες κινήσεις, αδύνατες για τα ανθρώπινα χέρια. Επιπρόσθετα, το μηχάνημα διαθέτει λογισμικό ασφαλείας ώστε να μπορεί να αδρανοποιηθεί σε περίπτωση λάθος κινήσεων.

Αλλα ρομποτικά συστήματα, όπως το ευρύτερα γνωστό σύστημα «Ντα βίντσι», χρησιμοποιούνται ήδη στον τομέα της χειρουργικής για την συντέλεση μικροχειρουργικών επεμβάσεων, ακόμα και στα μάτια. Το σύστημα «Axsis» ωστόσο, είναι το πρώτο ρομπότ που θα χρησιμοποιηθεί στην χειρουργική θεραπεία του καταρράκτη, έχοντας μάλιστα σημαντικά λιγότερο όγκο σε σχέση με άλλα ρομποτικά μηχανήματα.

Μάλιστα, σύμφωνα με το «New Scientist», το «Axsis» θα είναι ένα όχι ιδιαίτερα ακριβό ρομπότ, κάτι το οποίο σχετίζεται και με το αρκετά μικρότερο μέγεθος του.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση