ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Περισσότερο ευάλωτοι οι χρόνιοι καπνιστές

Είκοσι τσιγάρα ημερησίως προκαλούν μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο

Kathimerini.gr

Πότε, άραγε, κινδυνεύει κανείς περισσότερο από τις βλαβερές συνέπειες του καπνού; Οταν καπνίζει πολλά τσιγάρα για λίγα χρόνια ή λίγα τσιγάρα για περισσότερα χρόνια; Οπως αποδεικνύεται επιστημονικώς, ο κίνδυνος για την καρδιαγγειακή υγεία είναι μεγαλύτερος όταν κάποιος καπνίζει λιγότερα τσιγάρα αλλά για περισσότερα χρόνια. Κάποιος που καπνίζει είκοσι τσιγάρα την ημέρα επί πενήντα χρόνια αντιμετωπίζει μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο από κάποιον που καπνίζει πενήντα τσιγάρα ημερησίως επί είκοσι χρόνια. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε νέα μελέτη Αμερικανών επιστημόνων που σημειώνουν ότι και στις δύο περιπτώσεις οι κίνδυνοι για την υγεία είναι πολύ σημαντικοί.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ, με συμμετοχή του Ελληνοαμερικανού επιδημιολόγου δρος Δημητρίου Αλμπάνη, δημοσίευσαν τα συμπεράσματά τους στην επιθεώρηση Nicotine and Tobacco Research.

Προκειμένου να εξαγάγουν σαφή συμπεράσματα, ανέλυσαν στοιχεία για 120 χιλιάδες ανθρώπους που αφορούσαν περίοδο 27 ετών συσχετίζοντας τον αριθμό των τσιγάρων που κάπνιζε κάποιος με την εκδήλωση στεφανιαίας νόσου, που αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος. Ετσι διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους καπνιστές που καπνίζουν επί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με αυτούς που έχουν καπνίσει τον ίδιο αριθμό τσιγάρων αλλά σε βραχύτερη χρονική περίοδο. Ετσι, το κάπνισμα είκοσι τσιγάρων την ημέρα επί πενήντα χρόνια αυξάνει τον κίνδυνο για την καρδιά κατά 2,2 φορές, ενώ το κάπνισμα 50 τσιγάρων ημερησίως επί είκοσι χρόνια τον αυξάνει κατά 1,7 φορά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση