ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το λευκό κρασί αυξάνει τον κίνδυνο μελανώματος

Σύμφωνα με έρευνα το λευκό κρασί έχει την πιο στενή συσχέτιση με το μελάνωμα.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

H κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά μελανώματος, δείχνει μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μπράουν του Ρόουντ Αϊλαντ.

Το λευκό κρασί είχε σ’ αυτήν την έρευνα την πιο στενή συσχέτιση με το μελάνωμα, κάτι που αποτέλεσε έκπληξη, ενώ ο αυξημένος κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος για τα μέρη του σώματος που λαμβάνουν λιγότερη έκθεση στον ήλιο.

Οι επιστήμονες, ανέλυσαν στοιχεία από τρεις μελέτες, οι οποίες αφορούσαν 210.252 άτομα τα οποία παρακολουθήθηκαν, κατά μέσο όρο, 18,3 χρόνια. Η μελέτη κατέγραψε τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων και την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Και διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μιας μερίδας αλκοόλ την ημέρα (περιλαμβάνει 12,8 γραμμάρια αλκοόλ) αύξανε 14% τον κίνδυνο μελανώματος. Ειδικότερα, ένα ποτήρι λευκό κρασί την ημέρα σχετίστηκε με 13% αυξημένο κίνδυνο μελανώματος. Αντίθετα, η μπίρα και το κόκκινο κρασί δεν φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο.

Σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ, όσοι κατανάλωναν δύο μερίδες αλκοόλ την ημέρα, είχαν 73% μεγαλύτερο κίνδυνο να διαγνωστούν με μελάνωμα στον κορμό του σώματος, ενώ ο κίνδυνος αυξανόταν μόνο κατά 2% για το κεφάλι, το λαιμό και τα άκρα.

«Αποτελεί έκπληξη η σχέση μόνο του λευκού κρασιού με το μελάνωμα, και προς το παρόν δε μπορούμε να δώσουμε μια εξήγηση. Πάντως, τα ευρήματα αυτά έρχονται να προσθέσουν το μελάνωμα στον κατάλογο των καρκίνων που σχετίζονται με το αλκοόλ», ανέφερε η Eunyoung Cho, επικεφαλής της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια Δερματολογίας και Επιδημιολογίας.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι ορισμένα κρασιά έχουν κάπως υψηλότερα επίπεδα της προϋπάρχουσας ακεταλδεΰδης σε σχέση με τη μπύρα ή άλλα οινοπνευματώδη ποτά. Ενώ το κόκκινο και λευκό κρασί έχουν παρόμοια ποσότητα προϋπάρχουσας ακεταλδεΰδης, τα αντιοξειδωτικά στο κόκκινο κρασί μπορεί να αντισταθμίζουν τον κίνδυνο.

Περίπου το 3,6% των περιστατικών καρκίνου, παγκοσμίως, εκτιμάται ότι σχετίζονται με το αλκοόλ, ιδίως οι καρκίνοι του εντέρου, του ήπατος, του παγκρέατος, του εντέρου, του μαστού κ.α.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση