ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Λιπαρά ωμέγα-3 κατά στεφανιαίας νόσου

Μπορεί να αποβούν σωτήρια για την ανθρώπινη ζωή γιατί προστατεύουν την καρδιά

Kathimerini.gr

Τα λιπαρά ωμέγα-3 μπορεί να αποβούν σωτήρια για την ανθρώπινη ζωή καθώς, όπως αποδείχθηκε από πρόσφατη αμερικανική μελέτη, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο της θανατηφόρου στεφανιαίας νόσου.

Ειδικότερα τα λιπαρά ωμέγα-3, που ανιχνεύονται στα ψάρια αλλά και τα πολυπληθή διατροφικά συμπληρώματα, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου προστατεύοντας την καρδιά από τις φθορές που προκαλούν η υψηλή χοληστερίνη όπως, εξάλλου, και τα υψηλά τριγλυκερίδια.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου EpidStat του Μίσιγκαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση Proceeding της κλινικής Mayo, πραγματοποίησαν ανάλυση 34 επιμέρους μελετών στις οποίες συμμετείχαν 820 χιλιάδες άνθρωποι.

Ετσι, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ωμέγα-3 είναι ιδιαίτερα επωφελής στις ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς μειώνει κατά 16 % τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε όσους έχουν υψηλά τριγλυκερίδια και κατά 14% σε όσους έχουν υψηλή τη λεγόμενη «κακή» χοληστερίνη. Στο σύνολο του πληθυσμού η μείωση του κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου προσέγγιζε το 18%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη στεφανιαία νόσο οφείλονται οι μισοί περίπου θάνατοι από καρδιαγγειακά αίτια. Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση λιπαρών κυρίως ψαριών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα ή τη λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων, τα οποία, ωστόσο, δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα χίλια μιλιγκράμ/ανά ημέρα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση