ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διάγνωση Πάρκινσον με εξέταση δακρύων

Η νόσος του Πάρκινσον επηρεάζει τη μετάδοση νευρικών ερεθισμάτων σε όλο το σώμα και όχι μόνο στον εγκέφαλο

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Στην ανάπτυξη αξιόπιστων και φθηνών μεθόδων πρόωρου εντοπισμού της νόσου του Πάρκινσον μπορεί να οδηγήσει η εξέταση των δακρύων ασθενών. Οσοι κινδυνεύουν να εμφανίσουν τη νόσο του Πάρκινσον έχουν πέντε φορές υψηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης, η οποία σχηματίζει συστάδες ικανές να πλήττουν τα νεύρα.

Η πρόωρη διάγνωση της ασθένειας μπορεί με τη σειρά της να οδηγήσει στην ανάπτυξη θεραπειών, οι οποίες θα καθυστερούν την πορεία της νόσου.

Ερευνητές της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας διαπίστωσαν ότι ασθενείς, που πάσχουν από Πάρκινσον, εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνης alpha-synuclein. Η πρωτεΐνη αυτή θεωρείται επιβλαβής για τη νευρική λειτουργία.

«Εκτιμάμε ότι η έρευνά μας είναι η πρώτη, η οποία αποδεικνύει ότι τα δάκρυα είναι αξιόπιστος, οικονομικός και μη παρεμβατικός τρόπος εντοπισμού της νόσου του Πάρκινσον. Το γεγονός ότι η νόσος μπορεί να ξεκινήσει χρόνια ή ακόμη και δεκαετίες πριν από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, ένα τέτοιο τεστ θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στη διάγνωση, ακόμη και στη θεραπεία της», λέει ο δρ Μαρκ Λιου.

Η νόσος του Πάρκινσον επηρεάζει τη μετάδοση νευρικών ερεθισμάτων σε όλο το σώμα και όχι μόνο στον εγκέφαλο. Η ομάδα του δρος Λιου προέβλεψε έτσι ότι η πρωτεΐνη alpha-synuclein θα είναι παρούσα σε άλλα μέρη του σώματος, πέρα από τον εγκέφαλο.

«Η συνειδητοποίηση ότι κάτι τόσο απλό, όπως τα δάκρυα, μπορεί να βοηθήσει τους νευρολόγους να διαχωρίσουν μεταξύ των ασθενών του Πάρκινσον και των υγιών ατόμων είναι πολύ σημαντικό γεγονός», είπε ο δρ Λιου, επικεφαλής της μελέτης του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας. Η ερευνητική ομάδα «στρατολόγησε» 55 ασθενείς με Πάρκινσον και 27 υγιή άτομα, συγκρίνοντας τα δάκρυά τους και φθάνοντας στο παραπάνω συμπέρασμα.

Σε ξεχωριστή μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ιατρική ομάδα αποπειράται αυτή τη στιγμή να εξηγήσει την ιδιότυπη ικανότητα της νοσηλεύτριας Τζόι Μιλν να οσμίζεται τη νόσο του Πάρκινσον σε πρόωρο στάδιο, εντοπίζοντας τους ασθενείς με πρωτοφανή ακρίβεια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Ο πιο εύκολος αντίπαλος, η Λουτ και το αγνοούμενο πόρισμα

«Εσύ και ο συνομιλητής σου, που πολύ βολικά δεν αναφέρεις ποιος είναι, πρέπει να αντιληφθείτε ότι ανήκετε ...»
Yiannos  |  10:15

Γ. Εισαγγελέας: Καμιά σχέση με συγκεκριμένη πώληση τεμαχίου στον Πωμό

«Κάτι μου λέει ότι δεν είναι τυχαία που άρχισε η υπόσκαψη του Γ.Ε. Μετά από διαφωνίες του με κάποιες ...»
CGA  |  09:36

Ζητά βοήθεια η Ερευνητική Επιτροπή για ΣΚΤ

«Eλπίζω όταν αυτή η Επιτροπή τελειώσει το έργο που ανέλαβε, να μην ντρέπεται να κυκλοφορεί στους ...»
knak  |  20:51

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Η γιόγκα και άλλες μορφές γυμναστικής μπορούν να προλάβουν επικίνδυνα νοσήματα.

Πάσχουμε από έλλειψη άσκησης

Tο ένα τρίτο των γυναικών και το 25% των ανδρών σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν άμεσα να εμφανίσουν καρδιακές παθήσεις, διαβήτη ...
ΠΗΓΗ: Reuters
 |  ΥΓΕΙΑ
Η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία είναι τα πρώτα κράτη σε θανάτους που συνδέονται με το αλκοόλ σε άνδρες και γυναίκες

Και το λίγο ποτό βλάπτει

Το οινόπνευμα ήταν ο βασικός παράγοντας κινδύνου για ασθένειες και πρόωρους θανάτους σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας από ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΥΓΕΙΑ