ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επικίνδυνο για την υγεία και το άτμισμα

Οχι και τόσο αθώο το άτμισμα τελικά, λένε οι επιστήμονες

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Τελικά το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι και τόσο ακίνδυνο όσο εμφανίζεται, αφού σύμφωνα με νέα μελέτη το άτμισμα μπορεί να μεταβάλει το DNA του καπνιστή αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

Οι ερευνητές του Μασονικού Αντικαρκινικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Μινεζότα στρατολόγησαν πέντε καπνιστές ηλεκτρονικού τσιγάρου και συγκέντρωσαν δείγματα σάλιου πριν και μετά το άτμισμα. Η ερευνητική ομάδα αναζήτησε στο σάλιο χημικές ουσίες που πιστεύεται ότι καταστρέφουν το DNA.

Μετά το άτμισμα, το σάλιο των συμμετεχόντων στην έρευνα περιείχε υψηλότερες συγκεντρώσεις φορμαλδεΰδης, ακρολεΐνης και μεθυλγκλιοξάλης τριών στοιχείων που προκαλούν βλάβες στο DNA.

Συγκριτικά με το σάλιο αυτών που δεν κάπνιζαν ηλεκτρονικό τσιγάρο, οι τέσσερις στους πέντε χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου είχαν υψηλότερα ποσοστά βλάβης, η οποία ονομάζεται «προσαγωγή DNA» και συνδέεται με την ακρολεΐνη. Αυτό συμβαίνει όταν τοξικές ύλες, όπως η ακρολεΐνη, αλληλεπιδρούν με το DNA. Αν το κύτταρο δεν μπορέσει να αποκαταστήσει τη βλάβη και να επιτρέψει τη φυσιολογική αντιγραφή του DNA, μπορεί να εμφανιστεί καρκίνος.

Αγνωστες συνέπειες

Ο δρ Ρομέλ Ντατόρ, ο οποίος συνυπογράφει τη μελέτη, αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι του συρμού, αλλά οι μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία είναι άγνωστες. Θέλουμε να αναγνωρίσουμε τα χημικά στα οποία εκτίθενται όσοι ατμίζουν, όπως και τις βλάβες που μπορούν να επιφέρουν στο DNA». Ο δρ Ντατόρ παρουσίασε τα ευρήματα της μελέτης στη 256η συνάντηση κι έκθεση της Αμερικανικής Εταιρείας Χημείας.

Τα συμπεράσματα της έρευνας, ωστόσο, δεν σημαίνουν ότι οι χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου πρέπει να στραφούν στο παραδοσιακό τσιγάρο, επισημαίνει η δρ Σίλβια Μπάλμπο, που συνυπογράφει τη μελέτη. «Είναι σαφές ότι περισσότερα καρκινογόνα εμφανίζονται από την καύση του καπνού των φυσιολογικών τσιγάρων από ό,τι στον ατμό των ηλεκτρονικών τσιγάρων», δήλωσε. «Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε τις συνέπειες της εισπνοής του συνδυασμού των συστατικών στοιχείων που δημιουργούνται από τη συσκευή. Το γεγονός ότι οι απειλές είναι διαφορετικές δεν καθιστά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα εντελώς ασφαλή». Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η μελέτη τους ήταν μικρή και προκαταρκτική και χρειάζεται περισσότερη εργασία για να καταστεί σαφές κατά πόσον το κάπνισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

«Εξακολουθούμε να μη γνωρίζουμε τι κάνουν οι συσκευές ηλεκτρονικών τσιγάρων και ποια είναι η επίδρασή τους στην υγεία, όμως τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι είναι απαραίτητη η περαιτέρω έρευνα», δήλωσε η δρ Μπάλμπο.

Η έρευνα είναι η πιο πρόσφατη που αμφισβητεί την ασφάλεια του ατμίσματος. Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκε έρευνα στην επιθεώρηση Thorax που υπεδείκνυε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προκαλούν φλεγμονή και καταστρέφουν σημαντικά κύτταρα των πνευμόνων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

43χρονος εξωθούσε γυναίκες στην πορνεία

«Εκείνος ο υπουργός έκανε και άλλουσ φόνους. Π.χ. στον συναγωνιστή του Στεφανίδη, κλπ. Γι` αυτόν να ...»
CGA  |  08:29

Οι θεσμοί δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας

«Το άρθρο συνεχίζει: Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αιτήματα της έρευνας είναι η εντύπωση που υπάρχει ότι ...»
Yiannos  |  10:42

Οι θεσμοί δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας

«ΑΠΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ Stockwatch: Διολίσθηση στους 5 από τους 6 δείκτες διακυβέρνησης για το 2017, δείχνουν ...»
Yiannos  |  10:38

43χρονος εξωθούσε γυναίκες στην πορνεία

«Kάποτε κάποιος υπουργός εφεύρε τη μέθοδο εξάληψης των προαγωγών (πατρώνων) και για μια 20ετία εξηλήφτηκαν! ...»
knak  |  10:11

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Η γιόγκα και άλλες μορφές γυμναστικής μπορούν να προλάβουν επικίνδυνα νοσήματα.

Πάσχουμε από έλλειψη άσκησης

Tο ένα τρίτο των γυναικών και το 25% των ανδρών σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν άμεσα να εμφανίσουν καρδιακές παθήσεις, διαβήτη ...
ΠΗΓΗ: Reuters
 |  ΥΓΕΙΑ
Η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία είναι τα πρώτα κράτη σε θανάτους που συνδέονται με το αλκοόλ σε άνδρες και γυναίκες

Και το λίγο ποτό βλάπτει

Το οινόπνευμα ήταν ο βασικός παράγοντας κινδύνου για ασθένειες και πρόωρους θανάτους σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας από ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΥΓΕΙΑ