ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:26
 

Η ρύπανση συνδέεται με την παχυσαρκία

Το διοξείδιο του θείου βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στις περισσότερες αστικές περιοχές σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Η πρόωρη έκθεση σε ρύπανση της ατμόσφαιρας από οχήματα αυξάνει τον κίνδυνο να εκδηλώσουν παχυσαρκία τα παιδιά, σύμφωνα με νέα μελέτη. Τα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του θείου, που απελευθερώνουν στον αέρα των πόλεων οι κινητήρες ντίζελ, μπορούν στον πρώτο χρόνο της ζωής ενός παιδιού να οδηγήσουν σε ταχεία αύξηση του σωματικού βάρους αργότερα. Αλλες μελέτες έκαναν ανάλογες παρατηρήσεις για άλλες ρυπογόνες ουσίες, που προκαλούνται από την κίνηση στους δρόμους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Γκάρντιαν», το διοξείδιο του θείου βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στις περισσότερες αστικές περιοχές της Βρετανίας, ενώ παρόμοια είναι η κατάσταση σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις καθώς και σε ολόκληρο τον κόσμο. «Καλούμε τους γονείς να προσέχουν πού περνούν τον χρόνο τους τα παιδιά ιδίως στα πρώτα τους χρόνια, και κυρίως εκείνα τα παιδιά που ζουν κοντά σε μεγάλους δρόμους με κίνηση», επισημαίνει η Τζένιφερ Κιμ, του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, που τέθηκε επικεφαλής της νέας μελέτης. «Τα πρώτα χρόνια της ζωής τους είναι μια περίοδος ταχείας ανάπτυξης ποικίλων συστημάτων στο σώμα και μπορεί να καθορίσουν τη μελλοντική ανάπτυξή του», πρόσθεσε. Ο ΠΟΥ αποκάλυψε πρόσφατα ότι 90% των παιδιών αναπνέουν επισφαλή αέρα, μια κατάσταση που οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν απαράδεκτη.

Οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις του τοξικού αέρα στην υγεία των παιδιών αυξάνονται όπως προκύπτει από τις τελευταίες αυτές έρευνες, που διαπιστώνουν καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο στη σωματική αλλά και στην ψυχική τους υγεία από τη ρύπανση. Πρόσφατα, μεγάλη έρευνα βρήκε ότι ο τοξικός αέρας επιτείνει τον κίνδυνο λιποβαρών νεογνών με επιπτώσεις για όλη την υπόλοιπη ζωή των παιδιών. Αλλες μελέτες συνδέουν τη ρύπανση με γενετικά προβλήματα, το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου, ενώ υπάρχουν και οι πρώτες άμεσες ενδείξεις ότι ρυπογόνα σωματίδια εντοπίστηκαν στον πλακούντα. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Περιβαλλοντική Υγεία», βασίστηκε στην παρακολούθηση 2.318 παιδιών στη νότια Καλιφόρνια.

Πάντως, η έρευνα αυτή δεν κατόρθωσε να εξετάσει με ποιον ακριβώς τρόπο επηρεάζει η ρύπανση το βάρος των παιδιών, αλλά η Κιμ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό να συμβαίνει εξαιτίας κάποιας φλεγμονής, «όπως στους πνεύμονες, που θα μπορούσε να διαχέεται στη συνέχεια σε όλο το σώμα και στο μυαλό, που ρυθμίζει την όρεξη και αλλάζει τον μεταβολισμό».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Τις απώλειες εσόδων θα τις αναπληρώσουν τα ναυτάκια του Έκτου Στόλου! (Εδώ γελάμε). Αρκετά μας άντεξαν ...»
CGA  |  08:25

Αναστασιάδης: Δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση (βίντεο)

«…ούτε με τις περαπεδκιώτικες πονηράδες!!!»
Ai Em  |  09:37

#PoliticsBlog Το θεαματικό φινάλε της Χρυσταλλούς και ο δυναμισμός του Συλλούρη

«Κουτοπονηράδες. Εδώ βουλευτές με μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαπραγματεύτηκαν και ψήφισαν νομοσχέδια που ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:38

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Η δισχιδής ράχη είναι μία κατάσταση που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ενδομήτρια επέμβαση

Σύμφωνα με έρευνες, οι επεμβάσεις αυτές έχουν δείξει ότι μπορεί να εμποδίσουν την απώλεια εγκεφαλονωτιαίου υγρού
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΥΓΕΙΑ