ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λιγότερο βλαβερός ο θερμαινόμενος καπνός από το συμβατικό κάπνισμα

Οι διαπιστώσεις της Βρετανικής Επιτροπής Τοξικολογίας προέκυψαν μετά από έρευνα διάρκειας 3,5 ετών

Newsroom K

Μειωμένες κατά 50-90% είναι οι πιθανότητες βλάβης στην υγεία των χρηστών προϊόντων με θερμαινόμενο καπνό σε σχέση με τα συμβατικά τσιγάρα, σύμφωνα με την Βρετανική επιτροπή Τοξικολογίας. Η Επιτροπή διενήργησε σχετική έρευνα η οποία διήρκεσε 3,5 χρόνια και τα αποτελέσματα δόθηκαν στον κρατικό φορέα δημόσιας υγείας Public Health England, του Υπουργείου Υγείας της χώρας.

Οι χρήστες προϊόντων με θερμαινόμενο καπνό (σ.σ. συσκευές με καπνό που θερμαίνεται και δεν καίγεται, χωρίς χαρτί και χωρίς φλόγα), μειώνουν κατά 50%-90% τις πιθανότητες βλάβης στην υγεία τους σε σχέση με τα παραδοσιακά τσιγάρα, όπως διαπιστώνει η Βρετανική Επιτροπή Τοξικολογίας (COT), ένας ανεξάρτητος φορέας, που παρέχει επιστημονικές γνωμοδοτήσεις στη βρετανική κυβέρνηση.

Το δείγμα της έρευνας ήταν μικρό ωστόσο η υπό εξέταση κατηγορία χρηστών δεν περιελάμβανε πρώην καπνιστές τσιγάρων, ώστε να αποκλειστούν άλλες επιδράσεις στην υγεία των χρηστών, πλην αυτών από τη χρήση προϊόντων θερμαινόμενου καπνού.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις επί καθημερινής βάσης σε διάστημα 3,5 ετών (αιματολογικές, τοξικολογικές, πνευμονολογικές κ.ά.), χωρίς ωστόσο να καταγράφεται κάποια αλλαγή στην καλή λειτουργία των πνευμόνων και του αναπνευστικού τους συστήματος αλλά ούτε και αλλαγές στη γενική κατάσταση της υγείας τους.

Σύμφωνα με τη Βρετανική Επιτροπή Τοξικολογίας τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δίνουν κάποια αρχικά στοιχεία για το ότι η μακροχρόνια χρήση του θερμαινόμενο καπνού δεν συνδυάζεται με κινδύνους βλάβης της υγείας σε χρήστες σχετικά νέους σε ηλικία. Ωστόσο, τα πρώτα αυτά στοιχεία θα πρέπει να επανεξεταστούν και να ενισχυθούν μέσω ευρύτερων σε δείγμα μελετών χρηστών στο μέλλον.

«Τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού δεν είναι τα ίδια με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα», δήλωσε η Rosanna O' Connor, διευθύντρια του PHE για θέματα αλκοόλ, καπνού και ναρκωτικών ουσιών. «Πλέον έχουμε στη διάθεσή μας πολλά στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι το άτμισμα είναι πολύ λιγότερο βλαβερό από το κάπνισμα- τουλάχιστον κατά 95%- και ενθαρρύνουμε πλέον τους καπνιστές να χρησιμοποιούν προϊόντα θερμαινόμενου καπνού ως μέσο διακοπής του καπνίσματος».

Πηγή: Φαρμακευτικός κόσμος

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το θεαματικό φινάλε της Χρυσταλλούς και ο δυναμισμός του Συλλούρη

«Κουτοπονηράδες. Εδώ βουλευτές με μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαπραγματεύτηκαν και ψήφισαν νομοσχέδια που ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:38

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«Έλεος.... "Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε €171,7 δισ, αύξηση 6,4% σε σύγκριση με ...»
Χρίστος  |  17:38

Επίθεση Αλβανών χάκερς στην ιστοσελίδα της, καταγγέλλει η Αλληλεγγύη

«Το σχόλιο του Ντόμπρος Κελαήδης για τους Αλβανούς στην Κύπρο έχει αφαιρεθεί, γιατί χαρακτηρίστηκε από ...»
Γιάννης Αδειλίνης, online editor «K»  |  13:40

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Η δισχιδής ράχη είναι μία κατάσταση που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ενδομήτρια επέμβαση

Σύμφωνα με έρευνες, οι επεμβάσεις αυτές έχουν δείξει ότι μπορεί να εμποδίσουν την απώλεια εγκεφαλονωτιαίου υγρού
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΥΓΕΙΑ