ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:57
 

Λιγότερο βλαβερός ο θερμαινόμενος καπνός από το συμβατικό κάπνισμα

Οι διαπιστώσεις της Βρετανικής Επιτροπής Τοξικολογίας προέκυψαν μετά από έρευνα διάρκειας 3,5 ετών

Newsroom K

Μειωμένες κατά 50-90% είναι οι πιθανότητες βλάβης στην υγεία των χρηστών προϊόντων με θερμαινόμενο καπνό σε σχέση με τα συμβατικά τσιγάρα, σύμφωνα με την Βρετανική επιτροπή Τοξικολογίας. Η Επιτροπή διενήργησε σχετική έρευνα η οποία διήρκεσε 3,5 χρόνια και τα αποτελέσματα δόθηκαν στον κρατικό φορέα δημόσιας υγείας Public Health England, του Υπουργείου Υγείας της χώρας.

Οι χρήστες προϊόντων με θερμαινόμενο καπνό (σ.σ. συσκευές με καπνό που θερμαίνεται και δεν καίγεται, χωρίς χαρτί και χωρίς φλόγα), μειώνουν κατά 50%-90% τις πιθανότητες βλάβης στην υγεία τους σε σχέση με τα παραδοσιακά τσιγάρα, όπως διαπιστώνει η Βρετανική Επιτροπή Τοξικολογίας (COT), ένας ανεξάρτητος φορέας, που παρέχει επιστημονικές γνωμοδοτήσεις στη βρετανική κυβέρνηση.

Το δείγμα της έρευνας ήταν μικρό ωστόσο η υπό εξέταση κατηγορία χρηστών δεν περιελάμβανε πρώην καπνιστές τσιγάρων, ώστε να αποκλειστούν άλλες επιδράσεις στην υγεία των χρηστών, πλην αυτών από τη χρήση προϊόντων θερμαινόμενου καπνού.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις επί καθημερινής βάσης σε διάστημα 3,5 ετών (αιματολογικές, τοξικολογικές, πνευμονολογικές κ.ά.), χωρίς ωστόσο να καταγράφεται κάποια αλλαγή στην καλή λειτουργία των πνευμόνων και του αναπνευστικού τους συστήματος αλλά ούτε και αλλαγές στη γενική κατάσταση της υγείας τους.

Σύμφωνα με τη Βρετανική Επιτροπή Τοξικολογίας τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δίνουν κάποια αρχικά στοιχεία για το ότι η μακροχρόνια χρήση του θερμαινόμενο καπνού δεν συνδυάζεται με κινδύνους βλάβης της υγείας σε χρήστες σχετικά νέους σε ηλικία. Ωστόσο, τα πρώτα αυτά στοιχεία θα πρέπει να επανεξεταστούν και να ενισχυθούν μέσω ευρύτερων σε δείγμα μελετών χρηστών στο μέλλον.

«Τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού δεν είναι τα ίδια με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα», δήλωσε η Rosanna O' Connor, διευθύντρια του PHE για θέματα αλκοόλ, καπνού και ναρκωτικών ουσιών. «Πλέον έχουμε στη διάθεσή μας πολλά στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι το άτμισμα είναι πολύ λιγότερο βλαβερό από το κάπνισμα- τουλάχιστον κατά 95%- και ενθαρρύνουμε πλέον τους καπνιστές να χρησιμοποιούν προϊόντα θερμαινόμενου καπνού ως μέσο διακοπής του καπνίσματος».

Πηγή: Φαρμακευτικός κόσμος

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Στην Τράπεζα Κύπρου για διακανονισμό καλούν τα μέλη τους οι Αξιόγραφοι

«Mάσιαλλα για διακανοσμό!!! Οι αξιόγραφοι της Λαϊκής Τράπεζας ερρίφθησαν στον κρεμμό ακόμη μια ...»
ΑΚΑ  |  10:15

Εμφύλιος στον ΠΙΣ λόγω ΓεΣΥ

«Ώσπου βρίσκεται στα ινία το ππαραδόπιστο Δ.Σ. του ΠΙΣ, ΓΕΣΥ δεν θα δούμε!»
knak  |  09:59

Τρέχουν να προλάβουν για το χαλλούμι

«Γιά πρώτη φορά όλοι αυτοί οι ανεπαρκέστατοι Μανδαρίνοι εργάζονται γία λίγες ώρες γιά να δικαιολογήσουν ...»
Θεοχάρης Θεοχάρη  |  09:34

Δήμος Κερύνειας: Δεν ξέρει ο Πρόεδρος τον πληθυσμό της πόλης

«Ο Δήμος Κερύνειας οφείλει να αντιδράσει πολύ πιο δυναμικά στα σκανδαλώδη που εκστομίζει ο Πρόεδρος της ...»
Θεοχάρης Θεοχ΄ρη  |  20:19

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X