ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:34
 

«Νεκρή» η μεσογειακή διατροφή στον Νότο

Στην Κύπρο, ένα 43% των αγοριών και κοριτσιών ηλικίας εννιά ετών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Για τα παιδιά στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Ισπανία και στην Ιταλία, η μεσογειακή διατροφή είναι «νεκρή» σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, που λέει ότι τα παιδιά στη Σουηδία είναι πιο πιθανό να τρώνε ψάρι, ελαιόλαδο και τομάτες συγκριτικά με τα παιδιά που ζουν στη Νότια Ευρώπη.

Στην Κύπρο, ένα 43% των αγοριών και κοριτσιών ηλικίας εννιά ετών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία έχουν επίσης ποσοστά που ξεπερνούν το 40%. Οι μεσογειακές χώρες που έδωσαν το όνομά τους στην ομώνυμη διατροφή που υποτίθεται ότι είναι η υγιέστερη στον κόσμο, έχουν παιδιά που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα βάρους στην Ευρώπη.

Τα γλυκίσματα, το junk food και τα αναψυκτικά με ζάχαρη έχουν εκδιώξει την παραδοσιακή διατροφή που βασίζεται σε φρούτα, λαχανικά, ψάρι και ελαιόλαδο, εξηγεί ο δρ Τζοάο Μπρέντα, επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου για την πρόληψη και τον έλεγχο των μη μεταδιδόμενων ασθενειών της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

«Η μεσογειακή διατροφή για τα παιδιά σε αυτές τις χώρες είναι νεκρή», δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη. «Δεν υπάρχει μεσογειακή διατροφή πλέον. Αυτά τα παιδιά που την προσεγγίζουν περισσότερο είναι εκείνα στη Σουηδία. Η μεσογειακή διατροφή είναι νεκρή και οφείλουμε να την ξαναζωντανέψουμε». Τα παιδιά της Νότιας Ευρώπης καταναλώνουν λίγα φρούτα και λαχανικά, καταναλώνουν μεζέδες και γλυκίσματα, τρώνε πολύ αλάτι, ζάχαρη και λίπος με το φαγητό τους. Επίσης, δεν κινούνται καθόλου. «Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας είναι ένα μείζον θέμα στις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Ενας άνδρας στην Κρήτη τη δεκαετία του 1960 χρειαζόταν τρεις χιλιάδες θερμίδες την ημέρα επειδή ανεβοκατέβαινε στα βουνά».

Οι χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στα παιδιά είναι το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Καζαχστάν, αλλά και εκεί παρατηρείται μεταστροφή προς τις δυτικού τύπου διατροφές που ενδεχομένως να αλλάξει την εικόνα. Τα καλά νέα είναι ότι οι μεσογειακές χώρες παλεύουν να επαναφέρουν τη μεσογειακή διατροφή στα παιδιά. Στην Ιταλία, τα τρία τέταρτα των παιδιών τρώνε φρούτα τις περισσότερες ημέρες. «Αυτό είναι πρόοδος. Αναγνωρίζουν ότι έχουν πρόβλημα και προσπαθούν να κάνουν κάτι για να το λύσουν», λέει ο Μπρέντα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

43χρονος εξωθούσε γυναίκες στην πορνεία

«Kάποτε κάποιος υπουργός εφεύρε τη μέθοδο εξάληψης των προαγωγών (πατρώνων) και για μια 20ετία εξηλήφτηκαν! ...»
knak  |  10:11

Σήμερα στην «Κ»: Σε βαθιά κρίση οι θεσμοί στην Κύπρο

«Όταν αξιωματούχοι αποδεικνύονται λερωμένοι, μην περιμένετε χαΐρι! »
knak  |  10:08

Ο τουρκικός στρατός εμποδίζει το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας

«Ας είναι καλά οι θερμοκέφαλοι! Με κλειστό οσόφραγμα και στείλαμε το μισό τουριαμό στα Καταχόμενα... ...»
Pink  |  08:11

#PoliticsBlog Ο πιο εύκολος αντίπαλος, η Λουτ και το αγνοούμενο πόρισμα

«Εσύ και ο συνομιλητής σου, που πολύ βολικά δεν αναφέρεις ποιος είναι, πρέπει να αντιληφθείτε ότι ανήκετε ...»
Yiannos  |  10:15

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Η γιόγκα και άλλες μορφές γυμναστικής μπορούν να προλάβουν επικίνδυνα νοσήματα.

Πάσχουμε από έλλειψη άσκησης

Tο ένα τρίτο των γυναικών και το 25% των ανδρών σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν άμεσα να εμφανίσουν καρδιακές παθήσεις, διαβήτη ...
ΠΗΓΗ: Reuters
 |  ΥΓΕΙΑ
Η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία είναι τα πρώτα κράτη σε θανάτους που συνδέονται με το αλκοόλ σε άνδρες και γυναίκες

Και το λίγο ποτό βλάπτει

Το οινόπνευμα ήταν ο βασικός παράγοντας κινδύνου για ασθένειες και πρόωρους θανάτους σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας από ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΥΓΕΙΑ