ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:58
 

Οι ιώσεις προστατεύουν από τη λευχαιμία

«Το πρόβλημα αφορά την έλλειψη λοιμώξεων», λέει ο δρ Γκριβς

Newsroom Κ, Αθήνα

Τα καθαρά σύγχρονα σπίτια, τα αντιβακτηριακά μαντιλάκια και η πρόθεση των γονέων να προστατεύουν τα μωρά τους από κάθε λοίμωξη είναι μερικές από τις αιτίες εμφάνισης της κοινότερης μορφής παιδικού καρκίνου, αυτού της λευχαιμίας.

Σύμφωνα με την έρευνα του καθηγητή Μελ Γκριβς, η παιδική λευχαιμία δεν έχει τίποτα να κάνει με τα ηλεκτρικά καλώδια υψηλής τάσης ή τους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας, καθώς οφείλεται σε συνδυασμό γενετικών μεταλλάξεων και στην έλλειψη παιδικών λοιμώξεων. Μέρος της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της παιδικής λευχαιμίας είναι η κοινωνικοποίηση των παιδιών από την ηλικία του ενός έτους σε παιδικούς σταθμούς.

Ο δρ Γκριβς, μέλος του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου του Λονδίνου, εκτιμά ότι η παιδική λεμφοβλαστική λευχαιμία μπορεί να προληφθεί. Η νόσος επηρεάζει σήμερα ένα σε κάθε 2.000 παιδιά, ενώ το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών υπερβαίνει το 90%. Η θνησιμότητα της νόσου τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, όμως, ήταν της τάξεως του 95%.

Γενετική μετάλλαξη

Η έρευνα του δρος Γκριβς δείχνει ότι ένα σε κάθε 20 παιδιά γεννιέται με γενετική μετάλλαξη, η οποία τα κατατάσσει στην «κατηγορία κινδύνου». Τα παιδιά αυτά δεν θα νοσήσουν, όμως, εάν το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι σε καλή κατάσταση και έχει αντιμετωπίσει αβλαβή βακτήρια και ιούς τον πρώτο χρόνο της ζωής τους.

Οσων παιδιών το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργεί πλήρως, όμως, καθώς αυτά δεν έχουν εκτεθεί σε εξωγενείς μολυσματικούς παράγοντες, κινδυνεύουν να εμφανίσουν δεύτερη γενετική μετάλλαξη, που θα τα καταστήσει ευάλωτα στη συγκεκριμένη μορφή λευχαιμίας.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες ασθένειες, η παιδική λεμφοβλαστική λευχαιμία εμφανίζει αύξηση στους πιο εύπορους πληθυσμούς του πλανήτη. «Το πρόβλημα αφορά την έλλειψη λοιμώξεων», λέει ο δρ Γκριβς.

Τα ποσοστά παιδικής λευχαιμίας στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπου οι οικογένειες έχουν πολλά παιδιά και η μετάδοση λοιμώξεων είναι κοινή, είναι ιδιαίτερα χαμηλά. Σημαντικά είναι έτσι η κοινωνικοποίηση των παιδιών από νεαρή ηλικία, ο θηλασμός και ο φυσικός τοκετός, σύμφωνα με την έρευνα του Βρετανού καθηγητή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Ο πιο εύκολος αντίπαλος, η Λουτ και το αγνοούμενο πόρισμα

«Εσύ και ο συνομιλητής σου, που πολύ βολικά δεν αναφέρεις ποιος είναι, πρέπει να αντιληφθείτε ότι ανήκετε ...»
Yiannos  |  10:15

Γ. Εισαγγελέας: Καμιά σχέση με συγκεκριμένη πώληση τεμαχίου στον Πωμό

«Κάτι μου λέει ότι δεν είναι τυχαία που άρχισε η υπόσκαψη του Γ.Ε. Μετά από διαφωνίες του με κάποιες ...»
CGA  |  09:36

Ζητά βοήθεια η Ερευνητική Επιτροπή για ΣΚΤ

«Eλπίζω όταν αυτή η Επιτροπή τελειώσει το έργο που ανέλαβε, να μην ντρέπεται να κυκλοφορεί στους ...»
knak  |  20:51

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Η γιόγκα και άλλες μορφές γυμναστικής μπορούν να προλάβουν επικίνδυνα νοσήματα.

Πάσχουμε από έλλειψη άσκησης

Tο ένα τρίτο των γυναικών και το 25% των ανδρών σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν άμεσα να εμφανίσουν καρδιακές παθήσεις, διαβήτη ...
ΠΗΓΗ: Reuters
 |  ΥΓΕΙΑ
Η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία είναι τα πρώτα κράτη σε θανάτους που συνδέονται με το αλκοόλ σε άνδρες και γυναίκες

Και το λίγο ποτό βλάπτει

Το οινόπνευμα ήταν ο βασικός παράγοντας κινδύνου για ασθένειες και πρόωρους θανάτους σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας από ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΥΓΕΙΑ