ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:43
 

Οι ιώσεις προστατεύουν από τη λευχαιμία

«Το πρόβλημα αφορά την έλλειψη λοιμώξεων», λέει ο δρ Γκριβς

Newsroom Κ, Αθήνα

Τα καθαρά σύγχρονα σπίτια, τα αντιβακτηριακά μαντιλάκια και η πρόθεση των γονέων να προστατεύουν τα μωρά τους από κάθε λοίμωξη είναι μερικές από τις αιτίες εμφάνισης της κοινότερης μορφής παιδικού καρκίνου, αυτού της λευχαιμίας.

Σύμφωνα με την έρευνα του καθηγητή Μελ Γκριβς, η παιδική λευχαιμία δεν έχει τίποτα να κάνει με τα ηλεκτρικά καλώδια υψηλής τάσης ή τους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας, καθώς οφείλεται σε συνδυασμό γενετικών μεταλλάξεων και στην έλλειψη παιδικών λοιμώξεων. Μέρος της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της παιδικής λευχαιμίας είναι η κοινωνικοποίηση των παιδιών από την ηλικία του ενός έτους σε παιδικούς σταθμούς.

Ο δρ Γκριβς, μέλος του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου του Λονδίνου, εκτιμά ότι η παιδική λεμφοβλαστική λευχαιμία μπορεί να προληφθεί. Η νόσος επηρεάζει σήμερα ένα σε κάθε 2.000 παιδιά, ενώ το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών υπερβαίνει το 90%. Η θνησιμότητα της νόσου τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, όμως, ήταν της τάξεως του 95%.

Γενετική μετάλλαξη

Η έρευνα του δρος Γκριβς δείχνει ότι ένα σε κάθε 20 παιδιά γεννιέται με γενετική μετάλλαξη, η οποία τα κατατάσσει στην «κατηγορία κινδύνου». Τα παιδιά αυτά δεν θα νοσήσουν, όμως, εάν το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι σε καλή κατάσταση και έχει αντιμετωπίσει αβλαβή βακτήρια και ιούς τον πρώτο χρόνο της ζωής τους.

Οσων παιδιών το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργεί πλήρως, όμως, καθώς αυτά δεν έχουν εκτεθεί σε εξωγενείς μολυσματικούς παράγοντες, κινδυνεύουν να εμφανίσουν δεύτερη γενετική μετάλλαξη, που θα τα καταστήσει ευάλωτα στη συγκεκριμένη μορφή λευχαιμίας.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες ασθένειες, η παιδική λεμφοβλαστική λευχαιμία εμφανίζει αύξηση στους πιο εύπορους πληθυσμούς του πλανήτη. «Το πρόβλημα αφορά την έλλειψη λοιμώξεων», λέει ο δρ Γκριβς.

Τα ποσοστά παιδικής λευχαιμίας στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπου οι οικογένειες έχουν πολλά παιδιά και η μετάδοση λοιμώξεων είναι κοινή, είναι ιδιαίτερα χαμηλά. Σημαντικά είναι έτσι η κοινωνικοποίηση των παιδιών από νεαρή ηλικία, ο θηλασμός και ο φυσικός τοκετός, σύμφωνα με την έρευνα του Βρετανού καθηγητή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Γκρίνια Ακιντζί στη συνάντηση με την Αμερικανίδα πρέσβειρα

«Το να κατακρατείς με τη βια τις περιουσιες του αλλου, αλλά περισσοτερο το πολιτισμο του, τη χωρα του, ...»
Λευκωσιατης  |  13:29

Αδιαφάνεια εντοπίζει η έρευνα της Ελεγκτικής για το ΡΙΚ

«Τόσος ντόρος για το ΡΙΚ και το μόνο πράγμα που έχει να πει ο Γ. Ελεγκτής είναι ότι το ΡΙΚ προσλαμβάνει ...»
Ελένη Αγαθαγγέλου Δημητριάδη  |  19:32

Η εργοδότηση πρώην κρατικών αξιωματούχων στον ιδιωτικό τομέα στην Επ. Θεσμών

«Οι βουλευτές που υποβάλλουν προτάσεις νόμου, προβαίνουν σε δημόσια διαβούλευση;»
YiannakisKosti  |  16:38

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών και των ασθενών που τελικά θα καταλήξουν θα είναι υψηλός

Η γνώση... φάρμακο κατά της γρίπης

Τα χαρακτηριστικά της είναι εντονος βήχας, υψηλός πυρετός, πόνοι στους μυς και στις αρθρώσεις, έντονος πονοκέφαλος και εξάντληση ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΥΓΕΙΑ
X