ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:58
 

Οι ιώσεις προστατεύουν από τη λευχαιμία

«Το πρόβλημα αφορά την έλλειψη λοιμώξεων», λέει ο δρ Γκριβς

Newsroom Κ, Αθήνα

Τα καθαρά σύγχρονα σπίτια, τα αντιβακτηριακά μαντιλάκια και η πρόθεση των γονέων να προστατεύουν τα μωρά τους από κάθε λοίμωξη είναι μερικές από τις αιτίες εμφάνισης της κοινότερης μορφής παιδικού καρκίνου, αυτού της λευχαιμίας.

Σύμφωνα με την έρευνα του καθηγητή Μελ Γκριβς, η παιδική λευχαιμία δεν έχει τίποτα να κάνει με τα ηλεκτρικά καλώδια υψηλής τάσης ή τους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας, καθώς οφείλεται σε συνδυασμό γενετικών μεταλλάξεων και στην έλλειψη παιδικών λοιμώξεων. Μέρος της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της παιδικής λευχαιμίας είναι η κοινωνικοποίηση των παιδιών από την ηλικία του ενός έτους σε παιδικούς σταθμούς.

Ο δρ Γκριβς, μέλος του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου του Λονδίνου, εκτιμά ότι η παιδική λεμφοβλαστική λευχαιμία μπορεί να προληφθεί. Η νόσος επηρεάζει σήμερα ένα σε κάθε 2.000 παιδιά, ενώ το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών υπερβαίνει το 90%. Η θνησιμότητα της νόσου τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, όμως, ήταν της τάξεως του 95%.

Γενετική μετάλλαξη

Η έρευνα του δρος Γκριβς δείχνει ότι ένα σε κάθε 20 παιδιά γεννιέται με γενετική μετάλλαξη, η οποία τα κατατάσσει στην «κατηγορία κινδύνου». Τα παιδιά αυτά δεν θα νοσήσουν, όμως, εάν το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι σε καλή κατάσταση και έχει αντιμετωπίσει αβλαβή βακτήρια και ιούς τον πρώτο χρόνο της ζωής τους.

Οσων παιδιών το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργεί πλήρως, όμως, καθώς αυτά δεν έχουν εκτεθεί σε εξωγενείς μολυσματικούς παράγοντες, κινδυνεύουν να εμφανίσουν δεύτερη γενετική μετάλλαξη, που θα τα καταστήσει ευάλωτα στη συγκεκριμένη μορφή λευχαιμίας.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες ασθένειες, η παιδική λεμφοβλαστική λευχαιμία εμφανίζει αύξηση στους πιο εύπορους πληθυσμούς του πλανήτη. «Το πρόβλημα αφορά την έλλειψη λοιμώξεων», λέει ο δρ Γκριβς.

Τα ποσοστά παιδικής λευχαιμίας στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπου οι οικογένειες έχουν πολλά παιδιά και η μετάδοση λοιμώξεων είναι κοινή, είναι ιδιαίτερα χαμηλά. Σημαντικά είναι έτσι η κοινωνικοποίηση των παιδιών από νεαρή ηλικία, ο θηλασμός και ο φυσικός τοκετός, σύμφωνα με την έρευνα του Βρετανού καθηγητή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Το ταγκό, ναι χρειάζεται δυο. Για να είναι όμορφο όμως και να γεμίζει όλους, χορευτές και θεατές χρειάζεται ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  10:50

Μνημόνευση του Ουκρανίας Επιφάνιου από Βαρθολομαίο - Ιερώνυμο

«Aν αποφασίσουν καμιά φορά οι `ιερωμένοι` να βγάλουν αυτά τα γελεία σκαφανδρα από τα κεφάλια τους, πιθανώς ...»
ΑΚΑ  |  10:24

Προσφυγή εναντίον του Ερντογάν στο Διεθνές Δικαστήριο ζητά στέλεχος του SPD

«Για φαντάσου `μεγάλε` να φας την πίττα με τη φόλα!!!! »
ΑΚΑ  |  10:20

Απειλεί με συνέχιση των επιχειρήσεων ο Ερντογάν αν δεν αποχωρήσουν οι Κούρδοι

«Εσύ προχώρα και .... βλέπουμε! Θα έρθει εκείνη η ώρα που και οι φίλοι σου θα σε...............»
ΑΚΑ  |  10:19

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Γίνεται μεγάλη έρευνα για τη δημιουργία εμβολίων για την πρόληψη διαφόρων παθήσεων

Τα εμβόλια του μέλλοντος

Μέχρι θα συνεχίζουν να γίνονται τα παραδοσιακά εμβόλια με τα οποία εμβολιάζονται όλες οι πληθυσμιακές ομάδες
Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ
 |  ΥΓΕΙΑ
X