ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:43
 

Ρεκόρ δεκαετίας στην Ευρώπη για την ιλαρά

Μόνο στην Ουκρανία περισσότερα από 23.000 άτομα έχουν μολυνθεί από τη νόσο τους πρώτους έξι μήνες του έτους

Newsroom Κ, Αθήνα

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Εφιαλτικά εξελίσσεται η επιδημία της ιλαράς το 2018 στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφηκαν σε ευρωπαϊκές χώρες περισσότερα από 41.000 κρούσματα της νόσου σε παιδιά και ενήλικες, όταν το 2017 ο συνολικός αριθμός των περιστατικών στην Ευρώπη ήταν 23.927.

Από το 2010 έως και φέτος η χρονιά με τα λιγότερα κρούσματα ήταν το 2016, όταν είχαν νοσήσει από ιλαρά 5.273 Ευρωπαίοι πολίτες, ενώ αντίθετα η χειρότερη χρονιά είναι η φετινή. Επτά χώρες και συγκεκριμένα η Γαλλία, η Γεωργία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ουκρανία, η Ρωσία και η Σερβία κατέγραψαν περισσότερα από 1.000 περιστατικά το πρώτο εξάμηνο του 2018. Μόνο στην Ουκρανία περισσότερα από 23.000 άτομα έχουν μολυνθεί από τη νόσο τους πρώτους έξι μήνες του έτους. Τουλάχιστον 37 Ευρωπαίοι πολίτες έχασαν τη ζωή τους λόγω της ιλαράς το ίδιο διάστημα, με τη Σερβία να μετρά τα περισσότερα «θύματα» με 14 θανάτους λόγω επιπλοκών της νόσου.

«Βλέπουμε μία δραματική αύξηση των περιστατικών ιλαράς. Καλούμε όλες τις χώρες να λάβουν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα για να σταματήσουν ενδεχόμενη μεγαλύτερη εξάπλωση της νόσου, ξεκινώντας από τον εμβολιασμό», δήλωσε η διευθύντρια του περιφερειακού γραφείου για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κ. Zsuzsanna Jakab.

Σε ύφεση στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου 2018 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018 είχαν καταγραφεί 2.238 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότια Ελλάδα, ενώ συνολικά από την αρχή της επιδημίας (τον Μάιο του 2017) έως και την περασμένη Πέμπτη είχαν δηλωθεί στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων 3.250 κρούσματα.

Αυτή τη στιγμή η επιδημία ιλαράς στην Ελλάδα φαίνεται να είναι σε ύφεση. Ο ρυθμός αύξησης των περιστατικών βαίνει διαρκώς μειούμενος και είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν μόλις δύο περιστατικά της νόσου, όταν στην αρχή του έτους, προστίθεντο στον αριθμό των δηλωμένων κρουσμάτων περίπου 150 ασθενείς σε εβδομαδιαία βάση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών, οι 43 από τις 53 χώρες της Ευρώπης κατάφεραν να αναχαιτίσουν την επιδημία της ιλαράς. Οχι πάντα αποτελεσματικά, αφού σε ορισμένες χώρες ο «εφιάλτης» επέστρεψε, με τους ειδικούς επιστήμονες να τονίζουν ότι «αυτό το “πισωγύρισμα” καταδεικνύει ότι κάθε άτομο που δεν έχει ανοσία στην ιλαρά κινδυνεύει. Κάθε χώρα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες αύξησης της ανοσίας του πληθυσμού έναντι της ιλαράς, ακόμα και εάν η επιδημία εμφανίζει ύφεση».

Οπως εξηγούν, ο ιός της ιλαράς είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και για να αποφευχθούν επιδημίες θα πρέπει τουλάχιστον το 95% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου. Αν και το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της ιλαράς αυξήθηκε στην Ευρώπη από 88% που ήταν το 2016 σε 90% το 2017, υπάρχει μεγάλη ανομοιογένεια μεταξύ διαφορετικών ομάδων πληθυσμού σε τοπικό επίπεδο. «Μπορούμε να σταματήσουμε αυτήν τη θανατηφόρο ασθένεια. Αυτό θα το πετύχουμε εάν όλοι εμβολιάσουν τα παιδιά τους, τον εαυτό τους, τους γονείς τους και, φυσικά, υπενθυμίζουν σε όλους ότι ο εμβολιασμός σώζει ζωές», δήλωσε η κ. Jakab.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Γκρίνια Ακιντζί στη συνάντηση με την Αμερικανίδα πρέσβειρα

«Το να κατακρατείς με τη βια τις περιουσιες του αλλου, αλλά περισσοτερο το πολιτισμο του, τη χωρα του, ...»
Λευκωσιατης  |  13:29

Αδιαφάνεια εντοπίζει η έρευνα της Ελεγκτικής για το ΡΙΚ

«Τόσος ντόρος για το ΡΙΚ και το μόνο πράγμα που έχει να πει ο Γ. Ελεγκτής είναι ότι το ΡΙΚ προσλαμβάνει ...»
Ελένη Αγαθαγγέλου Δημητριάδη  |  19:32

Η εργοδότηση πρώην κρατικών αξιωματούχων στον ιδιωτικό τομέα στην Επ. Θεσμών

«Οι βουλευτές που υποβάλλουν προτάσεις νόμου, προβαίνουν σε δημόσια διαβούλευση;»
YiannakisKosti  |  16:38

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών και των ασθενών που τελικά θα καταλήξουν θα είναι υψηλός

Η γνώση... φάρμακο κατά της γρίπης

Τα χαρακτηριστικά της είναι εντονος βήχας, υψηλός πυρετός, πόνοι στους μυς και στις αρθρώσεις, έντονος πονοκέφαλος και εξάντληση ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΥΓΕΙΑ
X