ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σημάδι σοβαρών προβλημάτων υγείας οι παραισθήσεις της όσφρησης

Οι παραισθήσεις της όσφρησης είναι σχεδόν πάντα άσχημες: κλούβιο αυγό, σκουπίδια και χαλασμένο φαγητό

Newsroom Κ, Αθήνα

Oι παραισθήσεις της όσφρησης μπορεί να είναι σημάδι σοβαρών προβλημάτων υγείας, αλλά μέχρι σήμερα αγνοούσαμε πόσοι άνθρωποι πάσχουν από αυτές. Σύμφωνα με νέα μελέτη, ο ένας στους 15 Αμερικανούς, πάνω από την ηλικία των 40 ετών, μπορεί να ανιχνεύσει μυρωδιές, όπως καμένες τρίχες και σάπιο φαγητό όταν δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο. H μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Jama Otolaryncology - Head and Neck Surgery, είναι η πρώτη στις ΗΠΑ που υπολογίζει πόσο σύνηθες είναι το φαινόμενο σε εθνικό επίπεδο.

«Τα προβλήματα με την αίσθηση της όσφρησης συχνά παραβλέπονται, παρότι είναι σημαντικά», δήλωσε η Τζούντιθ Α. Κούπερ, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Κωφότητας και Διαταραχών Επικοινωνίας, το οποίο αποτελεί μέρος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας. «Μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες στην όρεξη, στις προτιμήσεις φαγητού, αλλά και στην ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε σήματα κινδύνου, όπως φωτιά, διαρροή αερίου και χαλασμένο φαγητό».

Εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από κάποιο τύπο οσφρητικού προβλήματος μεταξύ των οποίων η ανοσμία, η ανικανότητα όσφρησης, η υποσμία, η μειωμένη ικανότητα όσφρησης και η παροσμία, μία διαταραγμένη όσφρηση. Πολλοί άνθρωποι πάσχουν παράλληλα και από διαταραχές της γεύσης, καθώς οι δύο αισθήσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.

Η επιδημιολόγος και βασική συντάκτρια της έκθεσης, Κάθλιν Μπέινμπριτζ, του Ινστιτούτου Διαταραχών Επικοινωνίας τόνισε ότι «οι παραισθήσεις της όσφρησης είναι συχνότερες σε ανθρώπους με κακή υγεία». Σύντομα επεισόδια οσφρητικών παραισθήσεων μπορεί να πυροδοτηθούν από σπασμούς του κροταφικού λωβού, επιληψία ή τραυματισμούς στο κεφάλι. Επίσης, συνδέονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και την έναρξη της ημικρανίας. Οι άνθρωποι που έχουν οσφρητικές παραισθήσεις συνήθως έχουν προβλήματα με το σωματικό βάρος τους και έχουν κακή ποιότητα ζωής, λέει ο ωτολαρυγγολόγος δρ Ντόναλντ Λέοπολντ, του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου του Βερμόντ. Οι περισσότερες παραισθήσεις της όσφρησης είναι άσχημες: κλούβιο αυγό, σκουπίδια ή σάπιο φαγητό. Τα αίτιά τους δεν είναι ακόμα κατανοητά, αλλά οι γυναίκες φαίνονται να υποφέρουν από αυτές σε διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τους άνδρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Φυλακτού: Ο στόχος ήταν να πληγεί το δημόσιο σχολείο

«Εξ ορθολογισμός είναι να αποκόπτεις 300 και πλέον θέσεις καθηγητών και να δίνεις 1688 προαγωγές ? Εξ ...»
Σκεπτόμενος  |  10:09

Φυλακτού: Ο στόχος ήταν να πληγεί το δημόσιο σχολείο

«O μέγας Φίλιος θα εννοούσε βέβαια το πλήγμα από τους εκπαιδευτικούς! »
knak  |  09:33

Λουκέτο στα σχολεία και στασιμότητα στην παιδεία

«Οταν οι εκπαιδευτικοί έχασαν το παιγνίδι, λόγω .... παπαριών! »
knak  |  09:31

Φυλακτού: Ο στόχος ήταν να πληγεί το δημόσιο σχολείο

«Ένα ΡΑΦΤΙ που θέλετε πραγματικά. Γιατι; Κοιτάξετε γύρω σας! »
Ρ Α Φ Τ Ι  |  21:42

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Η γιόγκα και άλλες μορφές γυμναστικής μπορούν να προλάβουν επικίνδυνα νοσήματα.

Πάσχουμε από έλλειψη άσκησης

Tο ένα τρίτο των γυναικών και το 25% των ανδρών σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν άμεσα να εμφανίσουν καρδιακές παθήσεις, διαβήτη ...
ΠΗΓΗ: Reuters
 |  ΥΓΕΙΑ
Η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία είναι τα πρώτα κράτη σε θανάτους που συνδέονται με το αλκοόλ σε άνδρες και γυναίκες

Και το λίγο ποτό βλάπτει

Το οινόπνευμα ήταν ο βασικός παράγοντας κινδύνου για ασθένειες και πρόωρους θανάτους σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας από ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΥΓΕΙΑ