ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα συμπτώματα του διαβήτη

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2;

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τύπου 1

- 10% περίπου όλων των περιπτώσεων διαβήτη είναι μορφές διαβήτη τύπου 1.

- Προκαλείται απ’ την ανεπάρκεια ενός οργανισμού να παράγει ινσουλίνη γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα που την παράγουν.

- Δεν συνδέεται με τη διατροφή ή με το βάρος μας.

- Είναι πιο σύνηθες σε άτομα κάτω των 40 χρονών και στην παιδική ηλικία.

Τύπου 2

- Είναι μια πάθηση που δεν σχετίζεται με τον τύπου 1 διαβήτη. Δεν είναι δηλαδή μια ήπια μορφή του τύπου 1 διαβήτη.

- Ο διαβήτης τύπου 2, είναι ο πιο ευρέως διαδεδομένος τύπος διαβήτη.
- Είναι το αποτέλεσμα όταν ένας οργανισμός δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή η παραγόμενη ινσουλίνη δεν ανταποκρίνεται στο σκοπό της.

- Υπερβολικό βάρος, κακή διατροφή, απουσία άσκησης είναι λόγοι που ένας oργανισμός μπορεί να προσβληθεί από τύπου 2 διαβήτη.

- Εμφανίζεται σε μεγαλύτερη ηλικία, χωρίς βέβαια να αποκλείεται και η εμφάνιση αυτής της μορφής σε νεαρότερης ηλικίας άτομα. Συνήθως πάντως εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας άνω των 40 χρονών και συνηθέστερα σε ηλικία άνω των 55 ετών.

Συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

  • Συχνουρία
  • Αυξημένη δίψα
  • Κούραση και χαμηλά επίπεδα ενέργειας
  • Αργή επούλωση πληγών
  • Θολή όραση
  • Συχνές μολύνσεις στο δέρμα ή της ουροδόχου κύστης
  •  Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

- Αν η ηλικία σας είναι πάνω από 40.

- Αν είστε υπέρβαρο άτομο.

- Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό.

- Αν έχετε γενεαλογικές ρίζες από χώρες όπως Βόρεια Ασία, χώρες της Αφρικής, ή απ’ την Καραϊβική. Οι έγχρωμοι και οι Ασιάτες έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τύπου 2 διαβήτη.

Πώς μπ ορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες εκδή λωσης διαβήτη τύπου 2;

- Χάνοντας 5-10% του σωματικού σας βάρους μειώνετε τα ποσοστά γλυκόζης  στο αίμα, ελαχιστοποιώντας έτσι τις πιθανότητες να προσβληθείτε από τύπου 2 διαβήτη.

- Επιλέξτε ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Έστω και δυόμισι ώρες άσκησης την εβδομάδα είναι ικανοποιητικό. (ακόμα και το καθημερινό περπάτημα βοηθάει πάρα πολύ). Κι αν είστε καπνιστές η καλύτερη συμβουλή είναι να το σταματήσετε άμεσα.

- Διαμορφώστε τη διατροφή σας και ακολουθήστε μια διατροφή από τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη κρατούν πιο σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Προτιμήστε μια διατροφή χαμηλή σε ζάχαρη και αλάτι. Τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι οι τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες οι οποίοι επεξεργάζονται με βραδύτερο ρυθμό απ’ το πεπτικό μας σύστημα και η γλυκόζη που περιέχουν απελευθερώνεται σταδιακά στο αίμα μας.

Καλές επιλογές υδατανθράκων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι το κριθαρένιο ψωμί, το ψωμί ολικής αλέσεως καθώς και όλα τα προϊόντα ολικής. Επίσης, τα όσπρια όπως οι φακές και τα φασόλια είναι καλές επιλογές τροφίμων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αποφύγετε τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως τρόφιμα φτιαγμένα με επεξεργασμένα αλεύρια.

Παράδειγμα, τα λεύκα ζυμαρικά, κέικ και μπισκότα καθώς και δημητριακά με ψηλά ποσοστά ζάχαρης. Αυτά επεξεργάζονται γρήγορα στο πεπτικό μας σύστημα και ως αποτέλεσμα ανεβάζουν γρήγορα τα ποσοστά
σακχάρου στο αίμα.

Προσθέστε στη διατροφή σας τα ακόλουθα:

  • Καταναλώνετε καθημερινά τρεις μερίδες από τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως βρώμη, κινόα, καφέ ρύζι και ψωμί ολικής.
  • Προσπαθήστε να καταναλώνετε τουλάχιστον πέντε μερίδες από φρούτα και λαχανικά την ημέρα.
  • Καταναλώνετε τρεις μερίδες χαμηλών σε λιπαρά γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα, όπως γιαουρτάκια χωρίς ζάχαρη, άπαχο γάλα και τυριά χαμηλά σε λιπαρά.

 Πηγή: www.athenarecipes.com

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Το ποσοστό καρδιοπάθειας έχει ελαττωθεί κατά την τελευταία δεκαετία, αλλά μπορεί να μεταβληθεί εξαιτίας της ολοένα και ...
 |  ΥΓΕΙΑ
X