ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θεραπευτείτε από το κάπνισμα

Θεωρείται η αιτία πολλών επικίνδυνων βλαβών για τον ανθρώπινο οργανισμό

Kathimerini.gr

Μια κακή, ανθυγιεινή, αντιαισθητική και για το σύγχρονο lifestyle ιδιαίτερα ξεπερασμένη συνήθεια εξακολουθεί να θεωρείται η αιτία πολλών επικίνδυνων βλαβών για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το κάπνισμα, αν και έχει στοχοποιηθεί και γίνονται προσπάθειες να μειωθεί στην Ελλάδα, εξακολουθεί να συνοδεύει την καθημερινότητα πολλών από εμάς. Παρά το γεγονός ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε την επικινδυνότητά του, η διακοπή του αποδεικνύεται μια ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση.

Όπως συμβουλεύουν καρδιολόγοι και πνευμονολόγοι, με τη βοήθεια της ιατρικής σήμερα παρέχονται περισσότερα εφόδια προκειμένου να ισχυροποιηθεί η θέλησή μας και να πετύχουμε τη διακοπή. Μια διαδικασία η οποία σε πολλές περιπτώσεις επιβάλλεται, όχι μόνο για προληπτικούς ή οικονομικούς λόγους, αλλά και για λόγους υγείας, όπως για παράδειγμα για την αποφυγή ενός καρδιαγγειακού επεισοδίου ή μιας σοβαρής πάθησης των πνευμόνων.

Στις ιδιαίτερα αποτελεσματικές τακτικές που υιοθετεί εδώ και μερικά χρόνια η επιστημονική κοινότητα προκειμένου να βοηθήσει στη διακοπή του καπνίσματος, μεθοδεύοντας σταδιακά και την απεξάρτηση από αυτό, αναφέρθηκαν οι Έλληνες γιατροί στο πρόσφατο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο στην Αθήνα. Όπως τονίστηκε, η ένταξη της θεραπευτικής αγωγής στη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος αναδεικνύεται και πάλι ως ιδιαίτερα σημαντική εισφορά στην προσπάθεια.

Οι γιατροί σημειώνουν πως η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί παράλληλα και θεραπεία της εξάρτησης του οργανισμού από τη νικοτίνη, η οποία εξάρτηση έχει νευροβιολογική βάση, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και θεωρείται νόσος. Οι πνευμονολόγοι, οι γενικοί γιατροί και οι καρδιολόγοι θεωρούνται οι πλέον αρμόδιοι για να πείσουν τους ασθενείς να διακόψουν το κάπνισμα, στηριζόμενοι σε δεδομένα διάγνωσης.

Η αρχή

Το πρώτο και σημαντικό βήμα στη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος έχει να κάνει με τον προσδιορισμό της ημερομηνίας που θα πούμε «κόβω το τσιγάρο». Η ημερομηνία καλό είναι να έχει μια ιδιαίτερη σημασία, για παράδειγμα:

● Γενέθλια (δικά σας ή του παιδιού σας)

● Μια σημαντική επέτειο

● Μια μέρα με ελεύθερο χρόνο, ώστε να προγραμματίσετε δραστηριότητες διαφορετικές από τις συνήθεις (π.χ. Σαββατοκύριακο).

Βασική προϋπόθεση είναι να πετάξετε τα τσιγάρα από το προηγούμενο βράδυ. Ξεκινώντας την προσπάθεια, καλό είναι να υπάρχει βοήθεια από τον ειδικό και δη τον γιατρό σε ένα κέντρο διακοπής, εφόσον μάλιστα έχει προηγηθεί αποτυχημένη απόπειρα να το πράξουμε μόνοι. Εκεί θα γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις και ο ειδικός θα καταγράψει το προφίλ του καπνιστή που επιδιώκει να γίνει... πρώην.

Το σύνδρομο στέρησης

Το επόμενο στάδιο, που αποτελεί και τη μεγάλη πρόκληση, αφορά την αποτελεσματική αντιμετώπιση των στερητικών συμπτωμάτων. Βασικό στοιχείο εδώ θεωρείται η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από τη νικοτίνη.

Το Σύνδρομο Στέρησης περιγράφεται ιατρικά ως «ένας συνδυασμός σωματικών και ψυχολογικών καταστάσεων, που καθιστά τη διακοπή του καπνίσματος δύσκολη, προκαλεί νευρικότητα ή ανυπομονησία, δυσφορία ή καταθλιπτική διάθεση, ευερεθιστότητα, απογοήτευση ή θυμό, δυσκολία συγκέντρωσης, αϋπνία ή διαταραχές ύπνου (για περίπου τέσσερις εβδομάδες), αυξημένη όρεξη ή πρόσληψη σωματικού βάρους (για πάνω από δέκα εβδομάδες) και άγχος (μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί με τη διακοπή του καπνίσματος)».

Συμβουλές για μείωση των στερητικών συμπτωμάτων

● Απασχολείτε τα χέρια για 3-5 λεπτά (υποχωρεί η έντονη επιθυμία).

● Πίνετε πολύ νερό.

● Αποφύγετε δραστηριότητες που συνδυάζονται με το κάπνισμα (π.χ. υπολογιστής, τηλεόραση).

● Αυξήστε τη φυσική δραστηριότητα (βοηθά στην αποφυγή αύξησης βάρους).

● Εγκαταλείψτε τη συνήθεια του καφέ.

● Αλλάξτε τη γεύση σας με φρούτα ή τσίχλες.

● Αν έχετε δυσκολία στη συγκέντρωση, προσπαθήστε να απλουστεύσετε το πρόγραμμά σας για λίγες μέρες.

● Να γνωρίζετε πως η στέρηση και η επιθυμία για κάπνισμα θα υποχωρήσουν σε λίγες μέρες ή εβδομάδες.

● Να σκέφτεστε μόνο τα οφέλη της διακοπής.

● Δίνετε στον εαυτό σας οποιαδήποτε ανταμοιβή αντί του τσιγάρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιατρικής κοινότητας, το μεγαλύτερο ποσοστό καπνιστών που επιτυγχάνει αποχή για πάνω από ένα έτος το καταφέρνει μέσα από ειδικά κέντρα τα οποία χορηγούν φαρμακευτικά σκευάσματα. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει μεταξύ 30% και 50%.

Επίσης ένα ποσοστό της τάξης του 20% κατάφερε τη συγκεκριμένη χρονική αποχή απευθυνόμενο σε ειδικό κέντρο και λαμβάνοντας παράλληλα υποκατάστατο νικοτίνης. Πάνω από όλα, όμως, η προσωπική θέληση και επιμονή θεωρείται βάση για αποτελεσματική θεραπεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Το ποσοστό καρδιοπάθειας έχει ελαττωθεί κατά την τελευταία δεκαετία, αλλά μπορεί να μεταβληθεί εξαιτίας της ολοένα και ...
 |  ΥΓΕΙΑ
X