ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τί είναι ψωρισιακή αρθρίτιδα και ποιούς επηρεάζει

Οι πάσχοντες ανέρχονται σε τουλάχιστον 2 εκατομμύρια και στις ΗΠΑ σε περίπου 1,3 εκατομμύρια

Newsroom K

Ενημέρωση για την ψωριασική αρθρίτιδα οργανώθηκε από την εταιρεία Novartis Pharma Services Inc. Cyprus, με ομιλητή το γιατρό Δρ.Τζόζεφ Ιωσήφ, Ρευματολόγο –Παθολόγο.


Όπως τονίστηκε η ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ) είναι μία επώδυνη φλεγμονώδης νόσος που καταβάλλει προοδευτικά τον ασθενή. Μπορεί να προσβάλλει άτομα κάθε ηλικίας, αν και παρουσιάζεται συχνότερα στα άτομα ηλικίας 40 έως 50 ετών.
Ο ακριβής αριθμός των ατόμων που πάσχουν από ΨΑ είναι άγνωστος επειδή δεν υπάρχει ένα οικουμενικά συμφωνημένο σύνολο διαγνωστικών κριτηρίων, αλλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι πάσχοντες ανέρχονται σε τουλάχιστον 2 εκατομμύρια και στις ΗΠΑ σε περίπου 1,3 εκατομμύρια. Η ΨΑ ανήκει στις σπονδυλοαρθροπάθειες, μία οικογένεια μακροχρόνιων φλεγμονωδών νοσημάτων που προσβάλλουν τις αρθρώσεις. Η ΨΑ συσχετίζεται επίσης στενά με την ψωρίαση. Το 42% των ατόμων με ψωρίαση έχουν ΨΑ,5 και έως 15,5% των ατόμων με ψωρίαση μπορεί να έχουν αδιάγνωστη ΨΑ. Ο βαθμός κατά τον οποίον παραμένει αδιάγνωστη η ΨΑ στους ασθενείς με ψωρίαση μπορεί να οφείλεται στην ελλιπή αναγνώριση των συμπτωμάτων της ΨΑ και στην απουσία αποτελεσματικών εργαλείων προσυμπτωματικής αξιολόγησης.

Τα συμπτώματα της ΨΑ μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, συμπεριλαμβανομένης της παιδικής ηλικίας, αλλά η πάθηση προσβάλλει κυρίως ενήλικες, με μέσο όρο ηλικίας εμφάνισης τα 45 έτη3. Τα άτομα με ΨΑ έχουν γενετική προδιάθεση για την πάθηση.
Μόνιμη σωματική βλάβη και ψυχολογική επίδραση της ΨΑ. Τα σωματικά συμπτώματα της ΨΑ ποικίλουν μεταξύ των ασθενών και περιλαμβάνουν:
• Πόνο και δυσκαμψία στις αρθρώσεις
• Ψωρίαση του δέρματος και των νυχιών
• Οίδημα στα δάχτυλα των ποδιών και των χεριών
• Επίμονο επώδυνο οίδημα των τενόντων

Τα συμπτώματα και η βλάβη που προκαλούνται από την ΨΑ είναι εξουθενωτικά και οδηγούνσε μείωση της λειτουργικότητας, αύξηση της θνητότητας, ενώ η πάθηση επηρεάζει επίσης τις ανθρώπινες σχέσεις.
Σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) των πασχόντων από ΨΑ δεν είναι σε θέση να παραμείνουν σωματικά δραστήριοι και το 47% διαπιστώνουν ότι μειώνεται η ικανότητά τους για εργασία. Οι μειώσεις στην παραγωγικότητα και στη λειτουργικότητα είναι παρόμοιες με εκείνες των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο, καρδιακή νόσο και διαβήτη. Επειδή οι ασθενεί δεν μπορούν πλέον να αναλάβουν αποτελεσματικά καθημερινές δραστηριότητες, πολλοί βιώνουν Έως 60% των ατόμων με ΨΑ παρουσιάζουν μη αναστρέψιμη αρθρική βλάβη και μόνιμη σωματική παραμόρφωση, επίσης αισθήματα κατάθλιψης, άγχους και κοινωνικής απομόνωσης. Η ποιότητα ζωής στα άτομα με ΨΑ είναι σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι σε άλλες αρθριτικές παθήσεις, καθώς η κατάστασή τους συχνά επιδεινώνεται από τις αρνητικές επιδράσεις της ψωρίασης.


Τα άτομα με πιο σοβαρές μορφές ΨΑ έχουν συντομότερο προσδόκιμο επιβίωσης καθώς διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων, οφθαλμικής φλεγμονής, υψηλής αρτηριακής πίεσης, παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου.
Λόγω των υψηλών επιπέδων αναπηρίας και του μειωμένου προσδόκιμου επιβίωσης, η ΨΑ δεν επηρεάζει μόνο τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους αλλά αποτελεί και μια σημαντική οικονομική επιβάρυνση για την κοινωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Το ταγκό, ναι χρειάζεται δυο. Για να είναι όμορφο όμως και να γεμίζει όλους, χορευτές και θεατές χρειάζεται ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  10:50

Μνημόνευση του Ουκρανίας Επιφάνιου από Βαρθολομαίο - Ιερώνυμο

«Aν αποφασίσουν καμιά φορά οι `ιερωμένοι` να βγάλουν αυτά τα γελεία σκαφανδρα από τα κεφάλια τους, πιθανώς ...»
ΑΚΑ  |  10:24

Προσφυγή εναντίον του Ερντογάν στο Διεθνές Δικαστήριο ζητά στέλεχος του SPD

«Για φαντάσου `μεγάλε` να φας την πίττα με τη φόλα!!!! »
ΑΚΑ  |  10:20

Απειλεί με συνέχιση των επιχειρήσεων ο Ερντογάν αν δεν αποχωρήσουν οι Κούρδοι

«Εσύ προχώρα και .... βλέπουμε! Θα έρθει εκείνη η ώρα που και οι φίλοι σου θα σε...............»
ΑΚΑ  |  10:19

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Γίνεται μεγάλη έρευνα για τη δημιουργία εμβολίων για την πρόληψη διαφόρων παθήσεων

Τα εμβόλια του μέλλοντος

Μέχρι θα συνεχίζουν να γίνονται τα παραδοσιακά εμβόλια με τα οποία εμβολιάζονται όλες οι πληθυσμιακές ομάδες
Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ
 |  ΥΓΕΙΑ
X