ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τί είναι ψωρισιακή αρθρίτιδα και ποιούς επηρεάζει

Οι πάσχοντες ανέρχονται σε τουλάχιστον 2 εκατομμύρια και στις ΗΠΑ σε περίπου 1,3 εκατομμύρια

Newsroom K

Ενημέρωση για την ψωριασική αρθρίτιδα οργανώθηκε από την εταιρεία Novartis Pharma Services Inc. Cyprus, με ομιλητή το γιατρό Δρ.Τζόζεφ Ιωσήφ, Ρευματολόγο –Παθολόγο.


Όπως τονίστηκε η ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ) είναι μία επώδυνη φλεγμονώδης νόσος που καταβάλλει προοδευτικά τον ασθενή. Μπορεί να προσβάλλει άτομα κάθε ηλικίας, αν και παρουσιάζεται συχνότερα στα άτομα ηλικίας 40 έως 50 ετών.
Ο ακριβής αριθμός των ατόμων που πάσχουν από ΨΑ είναι άγνωστος επειδή δεν υπάρχει ένα οικουμενικά συμφωνημένο σύνολο διαγνωστικών κριτηρίων, αλλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι πάσχοντες ανέρχονται σε τουλάχιστον 2 εκατομμύρια και στις ΗΠΑ σε περίπου 1,3 εκατομμύρια. Η ΨΑ ανήκει στις σπονδυλοαρθροπάθειες, μία οικογένεια μακροχρόνιων φλεγμονωδών νοσημάτων που προσβάλλουν τις αρθρώσεις. Η ΨΑ συσχετίζεται επίσης στενά με την ψωρίαση. Το 42% των ατόμων με ψωρίαση έχουν ΨΑ,5 και έως 15,5% των ατόμων με ψωρίαση μπορεί να έχουν αδιάγνωστη ΨΑ. Ο βαθμός κατά τον οποίον παραμένει αδιάγνωστη η ΨΑ στους ασθενείς με ψωρίαση μπορεί να οφείλεται στην ελλιπή αναγνώριση των συμπτωμάτων της ΨΑ και στην απουσία αποτελεσματικών εργαλείων προσυμπτωματικής αξιολόγησης.

Τα συμπτώματα της ΨΑ μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, συμπεριλαμβανομένης της παιδικής ηλικίας, αλλά η πάθηση προσβάλλει κυρίως ενήλικες, με μέσο όρο ηλικίας εμφάνισης τα 45 έτη3. Τα άτομα με ΨΑ έχουν γενετική προδιάθεση για την πάθηση.
Μόνιμη σωματική βλάβη και ψυχολογική επίδραση της ΨΑ. Τα σωματικά συμπτώματα της ΨΑ ποικίλουν μεταξύ των ασθενών και περιλαμβάνουν:
• Πόνο και δυσκαμψία στις αρθρώσεις
• Ψωρίαση του δέρματος και των νυχιών
• Οίδημα στα δάχτυλα των ποδιών και των χεριών
• Επίμονο επώδυνο οίδημα των τενόντων

Τα συμπτώματα και η βλάβη που προκαλούνται από την ΨΑ είναι εξουθενωτικά και οδηγούνσε μείωση της λειτουργικότητας, αύξηση της θνητότητας, ενώ η πάθηση επηρεάζει επίσης τις ανθρώπινες σχέσεις.
Σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) των πασχόντων από ΨΑ δεν είναι σε θέση να παραμείνουν σωματικά δραστήριοι και το 47% διαπιστώνουν ότι μειώνεται η ικανότητά τους για εργασία. Οι μειώσεις στην παραγωγικότητα και στη λειτουργικότητα είναι παρόμοιες με εκείνες των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο, καρδιακή νόσο και διαβήτη. Επειδή οι ασθενεί δεν μπορούν πλέον να αναλάβουν αποτελεσματικά καθημερινές δραστηριότητες, πολλοί βιώνουν Έως 60% των ατόμων με ΨΑ παρουσιάζουν μη αναστρέψιμη αρθρική βλάβη και μόνιμη σωματική παραμόρφωση, επίσης αισθήματα κατάθλιψης, άγχους και κοινωνικής απομόνωσης. Η ποιότητα ζωής στα άτομα με ΨΑ είναι σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι σε άλλες αρθριτικές παθήσεις, καθώς η κατάστασή τους συχνά επιδεινώνεται από τις αρνητικές επιδράσεις της ψωρίασης.


Τα άτομα με πιο σοβαρές μορφές ΨΑ έχουν συντομότερο προσδόκιμο επιβίωσης καθώς διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων, οφθαλμικής φλεγμονής, υψηλής αρτηριακής πίεσης, παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου.
Λόγω των υψηλών επιπέδων αναπηρίας και του μειωμένου προσδόκιμου επιβίωσης, η ΨΑ δεν επηρεάζει μόνο τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους αλλά αποτελεί και μια σημαντική οικονομική επιβάρυνση για την κοινωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Τσίπρας: Η ιστορία γράφεται από αυτούς που τολμούν

«Πρεπει να πουμε ομως οτι και οι προδοσιες γινονται απο κιοτιδες που τολμουν ιστορικες υποχωρησεις !!»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:25

Στον Γ. Εισαγγελέα θα αποταθεί ο Γ. Ελεγκτής για τον Άθω Αντωνιάδη

«Αν πραγματικά ενδιαφέρεστε να βοηθήσετε στην πάταξη της διαφθοράς πρέπει να συνεργαστείτε με τους οργανισμούς ...»
Ελένη Αγαθαγγέλου Δημητριάδη  |  23:20

ΟΑΥ για ΓεΣΥ: Υπάρχει σχέδιο Β' για παιδίατρους

«Άμα με τόσα λεφτά που τους προσφέριρ το ΓεΣΥ δεν συνεργάζονται φανταστείτε πόσα τζακρούν και αφορολήτα ...»
ΧΓΑ  |  12:09

Χριστοδουλίδης: Ένα το πλαίσιο Γκουτέρες και δεν αμφισβητείται

«Διπλωματία από τα Lidl να θεωρείς πως τα σχόλια που έδωσε η πλευρά σου επί του εγγράφου της 30ης Ιουλίου, ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:50

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X