ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:19
 

Χειρούργοι του Hadassah επιδιόρθωσαν ανάποδη καρδία

Η πρωτοποριακή εγχείρηση έσωσε τη ζωή αγοριού, που είχε μόνο μήνες για να ζήσει

Newsroom K

Τη ζωή ενός 12χρονου αγοριού έσωσαν οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Hadassah της Ιερουσαλήμ, αφού επιδιόρθωσαν την καρδιά του η οποία λειτουργούσε αντίστροφα.

Ο καθηγητής Eldad Erez, παιδοκαρδιοχειρούργος στην παιδιατρική κλινική «Hadassah Children», λέει σχετικά: «Ο Κasem υπέφερε από μια σπάνια συγγενή καρδιοπάθεια. Όλα τα καρδιακά αγγεία βρίσκονταν στην αντίθετη πλευρά, δηλαδή οι κύριες καρδιακές αρτηρίες έβγαιναν από τις λάθος καρδιακές κοιλίες. Η δεξιά ανιούσα αρτηρία έμπαινε στη αριστερή κοιλία αντί της δεξιάς και η αριστερή αρτηρία στη δεξιά κοιλία. Επίσης, η καρδιά του αγοριού γυρισμένη ανάποδα».

Ήδη στην ηλικία των έξι μηνών, ο Kasem έκανε εγχείρηση καρδίας για στένωση της πνευμονικής αρτηρίας για να αυξηθεί η πνευμονική ροή αίματος, κάτι το οποίο θα έλυνε το πρόβλημα προσωρινά. «Στην ηλικία των 12 χρόνων, ο Kasem ήρθε κοντά μας με συμπτώματα χαμηλής οξυγόνωσης αίματος λόγω χαμηλής πίεσης στην πνευμονική αρτηρία, σημάδι ότι η προηγούμενη εγχείρηση δεν βοήθησε. Αντιληφθήκαμε γρήγορα ότι μια καρδιακή ανωμαλία τέτοιου τύπου θα έπρεπε να επιδιορθωθεί χειρουργικά, μέσω μιας πολύπλοκης εγχείρησης, αλλιώς το αγόρι θα ζούσε μόνο για ακόμα λίγους μήνες», λέει ο καθηγητής Erez.

Μετά από διαβουλεύσεις με καρδιολόγους και τον καθηγητή Azaria Rein, αποφασίστηκε όπως η χειρουργική ομάδα προχωρήσει με επιδιόρθωση της καρδιακής δυσπλασίας. Η αριστερή κοιλία θα έπρεπε να αρχίσει να λειτουργεί σαν αριστερή κοιλία μιας και η δεξιά (που εκτελούσε τα καθήκοντα της αριστερής) είχε ήδη σταματήσει να αντεπεξέρχεται στις αυξημένες ανάγκες. Και όλα αυτά παρά την ανατομικά λανθασμένη θέση της αριστερής κοιλίας.

Η εγχείρηση είχε διάρκεια περισσότερη από 10 ώρες. Η όλη επέμβαση ήταν αντεστραμμένη σε σχέση με τις συνηθισμένες επεμβάσεις, κάτι που απαιτούσε ειδική φροντίδα, αφού οι γιατροί έπρεπε να έχουν συνεχώς στο μυαλό τους ότι η θέση της καρδιάς και των αρτηριών ήταν ακριβώς αντίθετα απ’ ότι κανονικά. «Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, αντιστρέψαμε τις αρτηρίες ούτως ώστε η κύρια αρτηρία να ξεκινά από την αριστερή κοιλία και η πνευμονική από τη δεξιά. Στη συνέχεια κλείσαμε την τρύπα στο διάφραγμα ανάμεσα στις κοιλίες και αντιστρέψαμε τις άνω αρτηρίες για να μπουν στη σωστή σειρά.

Όταν η εγχείρηση ολοκληρώθηκε, ο 12χρονος παρέμεινε στην μονάδα εντατικής παρακολούθησης με το στήθος του ανοιχτό, σε περίπτωση που χρειαζόταν άμεση χειρουργική επέμβαση. Δύο μέρες αργότερα η κατάσταση του ασθενούς ήταν εκτός κινδύνου και ο Kasem ξεκίνησε το ταξίδι της ανάρρωσης.

 

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Επαναφέρεται ο συνδικαλιστικός χρόνος στις εκπαιδευτικές οργανώσεις

«Κυβερνητικές αποφάσεις για την παιδεία. (Μένει να τις αποδεχτούν οι οργανώσεις των εκπαιδευτικών) 1. ...»
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  |  20:37

Αίτημα για εποπτεία του αποφυλακισθέντα παιδεραστή

«Tώρα που την έπαθε η κυβέρνηση ......»
knak  |  17:49

Συντριβή ρωσικού αεροσκάφους Mig-31

«Λαλεις να εξηασαν να κλεισουν το ταγκι της πεζηνας;»
Παρης  |  16:59

Αντίδραση Γ. Εισαγγελέα για υπόθεση τεμαχίου γης στον Πωμό

«Εμετό προκαλεί το γεγονός ότι, χάρις τους χειρισμούς του κ. Γενικού, κανένας απ` αυτούς που μας κατέστρεψαν ...»
Απελπισμένος  |  10:46

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Η γιόγκα και άλλες μορφές γυμναστικής μπορούν να προλάβουν επικίνδυνα νοσήματα.

Πάσχουμε από έλλειψη άσκησης

Tο ένα τρίτο των γυναικών και το 25% των ανδρών σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν άμεσα να εμφανίσουν καρδιακές παθήσεις, διαβήτη ...
ΠΗΓΗ: Reuters
 |  ΥΓΕΙΑ
Η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία είναι τα πρώτα κράτη σε θανάτους που συνδέονται με το αλκοόλ σε άνδρες και γυναίκες

Και το λίγο ποτό βλάπτει

Το οινόπνευμα ήταν ο βασικός παράγοντας κινδύνου για ασθένειες και πρόωρους θανάτους σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας από ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΥΓΕΙΑ