ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ζώντας μία φυσιολογική ζωή με τον HIV

Η τεχνολογική πρόσβαση στην πληροφορία και τη δικτύωση και η εγρήγορση της κοινότητας εξασφαλίζουν στους οροθετικούς πολίτες μια κανονική ζωή

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κάνοντας προετοιμασίες για την νέα του ζωή σε ένα αμερικανικό Πανεπιστήμιο, ο Αλε ξυπνά νωρίς, τρέχει για μία ώρα, παίρνει ένα πλούσιο πρωινό και στη συνέχεια πηγαίνει σε ένα κοντινό καφέ. Την ίδια ώρα, η Σιαοτζουάν σκουπίζει το ανθοπωλείο της, ετοιμάζει τις παραγγελίες των πελατών και τοποθετεί τα φρέσκα λουλούδια στην βιτρίνα.

Ο Μινγκζάι είναι αγχωμένος καθώς η κόρη του έβηχε όλη την νύχτα και πρέπει να την πάει στο νοσοκομείο, όμως έχουν κολλήσει στην κίνηση. Αν και ζουν σε τρεις διαφορετικές πόλεις και έχουν τρεις διαφορετικές ζωές, ο Αλε, η Σιαοτζουάν και ο Μινγκζάι έχουν κάτι κοινό: ζουν με τον ιό HIV.

Η μέρα περνάει γρήγορα για τους τρεις. Ίσα που νοιώθουν διαφορετικοί από τους άλλους ανθρώπους γύρω τους έως το βράδυ, όταν τους προειδοποιούν τα κινητά τους. Ο Άλε μόλις έχει επιστρέψει από το γυμναστήριο. Η Σιαοτζουάν συνομιλεί μέσω skype με τους γονείς της. Οι δύο τους παίρνουν τρία χάπια.

Ο Μινγκζάι δειπνεί σε ένα εστιατόριο με τους πελάτες του, αλλά βρίσκει μία δικαιολογία για να βγει έξω προκειμένου να πάρει τα χάπια του. Και οι τρεις ακολουθούν μία θεραπεία, έναν συνδυασμό τριών αντιρετροϊκών φαρμάκων που καταστέλλουν τον ιό HIV, αποτρέποντας τη μετάδοση του. Από το 2003 η Κίνα προσφέρει τα φάρμακα δωρεάν σε άτομα που είναι φορείς του ιού HIV.

Χάρη σε αυτά τα φάρμακα το AIDS δεν θεωρείται πλέον θανατηφόρα ασθένεια, αλλά μία χρόνια νόσος που μπορεί να ελεγχθεί. Με την λήψη των φαρμάκων ο ιός παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα στο αίμα του πάσχοντος, καθιστώντας τον τελικά μη ανιχνεύσιμο. Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου μπορεί να «ξαναχτιστεί» και να αποκτήσει στο μέλλον παιδιά και ένα προσδόκιμο επιβίωσης.

«Μετά τη διάγνωση πολλοί άνθρωποι δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στο να διάγουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Υιοθετούν μία πιο υπεύθυνη στάση απέναντι στη ζωή και αλλάζουν ριζικά τρόπο διαβίωσης» λέει ο Λι Χούι του τμήματος Πρόληψης και Θεραπείας του AIDS στην επαρχία Σαντόνγκ.

Ο Λι άνοιξε μία δημόσια εφαρμογή στο WeChat πριν από τέσσερα χρόνια, ανεβάζοντας χρήσιμες πληροφορίες για τον ιό HIV και τη θεραπεία, τις τελευταίες έρευνες για τη νόσο, καθώς και αισιόδοξα μηνύματα και ιστορίες από τους χρήστες του λογαριασμού. Μέχρι στιγμής πάνω από 70.000 άνθρωποι έχουν κάνει εγγραφή, και κάθε μέρα ο Λι λαμβάνει πάνω 1.000 αιτήσεις από άτομα που έχουν πρόσφατα διαγνωσθεί φορείς του ιού.

Η εφαρμογή αυτή έχει βοηθήσει πολύ τον Αλε επιτρέποντάς του να επικοινωνεί, να συνδέεται με άλλους ανθρώπους και να τα βγάζει πέρα στους δύσκολους καιρούς. Σε μία πρόσφατη ανάρτηση έγραψε: « Η εφαρμογή του Χουι -WeChat- με βοήθησε να βγω από την σκοτεινότερη περίοδο της ζωής μου. Τώρα παίρνω «καραμέλες» για ένα χρόνο και ζω με ένταση κάθε μέρα τη ζωή μου».

Επιβεβαιώθηκε ότι είναι φορέας του ιού HIV στη διάρκεια ενός ιατρικού ελέγχου για την πρώτη του δουλειά, μετά την αποφοίτησή του. Αμέσως ένοιωσε να «χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του».

Η Σιαοτζουάν συνήθως σκέφτεται οτι «στάθηκε τυχερή». Παντρεύτηκε την πρώτη της αγάπη και αμέσως προσπάθησε να αποκτήσει παιδί. Στη διάρκεια όμως του πρώτου ελέγχου πριν από την εγκυμοσύνη διαγνώστηκε με τον ιό HIV. Αποδείχθηκε ότι ο σύζυγος της είχε πάει με μία άλλη γυναίκα από την οποία κόλλησε τον ιό, και στην συνέχεια τον μετέδωσε στην Σιαοτζουάν. Αφού έκλαψε πικρά, η Σιαοτζουάν αποφάσισε να εγκαταλείψει τον άντρα της και να μετακομίσει σε άλλη πόλη για να «ξαναρχίσει τη ζωή της».

Συλλογιζόμενος την κατάστασή του, ο Μινγκζάι λέει οτι «έπρεπε να το πάθει». Όταν ήταν νέος ήταν εξαρτημένος από τα ναρκωτικά ενώ κάποτε χτύπησε τους γονείς του όταν αυτοί προσπάθησαν να του μιλήσουν για την επικίνδυνη ζωή που κάνει. Μόνο αφού αρρώστησε σοβαρά, καταφέρνοντας να γλυτώσει στο παρά πέντε από τον θάνατο μετά από υπερβολική δόση που είχε πάρει, άρχισε να αλλάζει τον τρόπο ζωής του.

Από τον Ιούνιο στην Κίνα έχουν καταχωρηθεί 718.000 περιπτώσεις ατόμων που γνωρίζουν οτι είναι φορείς του ιού HIV / AIDS. « Ενα ποσοστό της τάξης του 20 έως 30% δεν έχει ακόμα διαγνωσθεί ή δεν έχει ενημερωθεί οτι είναι φορέας» λέει ο Χαν Μενγκτζίε διευθυντής του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Σύμφωνα με την κινεζική νομοθεσία, οι προσωπικές πληροφορίες των φορέων του ιού HIV είναι απόρρητες και δεν πρέπει να διαρρέουν. Οι πάσχοντες από τον ιό HIV μπορούν να λαμβάνουν δωρεάν αντιική θεραπεία και να κάνουν τσεκ-απ. Οσοι βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας λαμβάνουν και επιδόματα διαβίωσης.

Εντός των επομένων ημερών εορτάζεται η 30ή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Ο Μισέλ Σιντίμπ εκτελεστικός διευθυντής του UNAIDS, τόνισε «τη σημασία του δικαιώματος στην υγεία και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που ζουν και επηρεάζονται από τον ιό HIV στην εκπλήρωση αυτού του δικαιώματος».

Σύμφωνα με το φιλόδοξο στόχο των Ηνωμένων Εθνών για το 90-90-90, μέχρι το 2020 το 90% όλων των ανθρώπων που πάσχουν από τη νόσο θα γνωρίζει την κατάστασή του, το 90% των ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί θα λαμβάνει αντιρετροϊκή θεραπεία και το 90% των ατόμων που λαμβάνουν αυτή την θεραπεία θα έχει καταστείλει τον ιό.

Ο Γιου Ζουνγόου επικεφαλής του κέντρου πρόληψης του AIDS και του HIV στην Κίνα εκτιμά οτι το πρώτο 90% ήταν το κλειδί για την επίτευξη του στόχου, καθώς η ακριβής κατανόηση των ποσοστών μόλυνσης από τον ιό HIV θα συμβάλει θετικά στην παρακολούθηση της θεραπείας και στον έλεγχο του ιού.

«Το πλέον ιδανικό είναι ο εθελοντικός έλεγχος. Εξαρτάται όμως από την βελτίωση της αυτογνωσίας» λέει ο Γιου.

Εξαιτίας των ταμπού που υπάρχουν για το AIDS, οι πάσχοντες από τον ιό HIV πιθανόν να υφίστανται διακρίσεις στην εκπαίδευση, την απασχόληση, και όταν προστρέχουν στην υγειονομική περίθαλψη να βρίσκουν εμπόδια, γεγονός που αυξάνει τους κινδύνους εξάπλωσης του ιού και των θανάτων.

Τον Οκτώβριο, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε οτι τα άτομα με HIV των οποίων το ιικό φορτίο ήταν μη ανιχνεύσιμο και συνέχιζαν να λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία, δεν μπορούσαν να μεταδώσουν τον ιό HIV. Πρόκειται για ένα στοιχείο-ορόσημο που επιβεβαιώνει οτι άπαξ και τα επίπεδα του ιού HIV δεν ανιχνεύονται, δεν μεταδίδονται κιόλας. Πρακτικά αυτό σημαίνει οτι η σεξουαλική επαφή με τέτοιους ασθενείς είναι ασφαλής.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, όλοι οι άνθρωποι που είναι φορείς του HIV / AIDS χάρη στην αποτελεσματική αντιρετροϊκή θεραπεία που ακολουθούν, μέσα σε έξι το πολύ μήνες να καταστήσουν μη ανιχνεύσιμο το ιικό φορτίο του ιού με αποτέλεσμα να « ξαναγεννηθούν από την αρχή».

Ο Άλε θυμάται την απελπισία του όταν διαγνώστηκε για πρώτη φορά. Έχασε τη δουλειά του και σκέφτηκε ότι ποτέ δεν θα μπορέσει να σπουδάσει στο εξωτερικό. Συνάντησε όμως κάποιον με παρόμοια εμπειρία, ο οποίος του είπε οτι αυτό δεν θα εμπόδιζε να θεωρηθεί η βίζα του ή να σπουδάσει σε ένα αμερικανικό κολλέγιο. « Μπορείς ακόμα να κάνει ο,τι έχεις σχεδιάσει να κάνεις στη ζωή σου» του έγραψε σε ένα μήνυμα ο φίλος του.

Ο Αλε έμαθε αγγλικά και ξεκίνησε γυμναστική πριν από τη διαδικασία υποβολής αίτησης. Ο πιο πρόσφατος ιατρικός έλεγχος δείχνει ότι είναι απόλυτα υγιής και οι τακτικές προπονήσεις τον κρατούν σε φόρμα. Επίσης, στην πανεπιστημιούπολη ήρθε σε επαφή με έναν οργανισμό HIV. Σύμφωνα με τον οργανισμό όταν φθάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες ένας εθελοντής θα τον βοηθήσει σε όλα όσα έχουν να κάνουν με την ασφάλιση, τον ιατρικό έλεγχο και την θεραπεία.

Όταν η Σιαοτζουάν άπλωσε το χέρι της για μία εξέταση αίματος πριν αρχίσει την αντιρετροϊκή θεραπεία, ψιθύρισε στη νοσοκόμα: «Προσέξτε, έχω AIDS». Η νοσοκόμα ήταν απόλυτα ήρεμη: «Ευχαριστώ, αλλά πρώτον, πρέπει να θυμάστε ότι είστε απλά ένας φορέας και έχετε μεγάλη πιθανότητα να συνεχίσετε να είστε έτσι για το υπόλοιπο της ζωής σας με τη βοήθεια της θεραπείας. Δεύτερον, δουλεύω εδώ πάνω από μία δεκαετία και τίποτα δεν έχει συμβεί. Μην ανησυχείς για μένα».

«Μόλις άκουσα αυτά που μου είπε η νοσοκόμα τα μάτια μου γέμισαν δάκρυα» θυμάται η Σιαοτζουάν. Τώρα είναι πλέον εθελόντρια στο τοπικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων όπου ανακουφίζει και βοηθά τους νέους ανθρώπους που διαγιγνώσκονται ότι είναι φορείς του ιού HIV.

Προς μεγάλη της έκπληξή, ένας γκέι της ζήτησε πρόσφατα να βγουν. « Σε κάθε περίπτωση είναι ένας καλός άνθρωπος. Νομίζω όμως ότι θα αρνηθώ. Ίσως σε λίγα χρόνια αργότερα να θέλω να παντρευτώ ξανά. Τώρα είμαι πολύ ικανοποιημένη με τη ζωή μου. Είμαι πραγματικά ευτυχισμένη» λέει.

Από τότε που εγκατέλειψε τα ναρκωτικά, ο Μινγκζάι επισκέπτεται κάθε Σαββατοκύριακο τους γονείς του και βοηθά στο νοικοκυριό. Η γυναίκα του, η οποία είναι αρνητική στον ιό HIV, δεν τον εγκατέλειψε την περίοδο που ήταν σε αποτοξίνωση. Πριν από χρόνια το «θετικό-αρνητικό στον ιό» ζευγάρι, απέκτησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι.

« Τώρα έχω ένα σταθερό στόχο στη ζωή μου. Να κερδίσω περισσότερα χρήματα για να δημιουργήσω μια καλύτερη ζωή για την οικογένειά μου» λέει ο Μινγκζάι.

Ο Άλε άνοιξε έναν λογαριασμό στο Weibo για να δημοσιεύει τα « ημερολόγια αναγέννησης» του την πρώτη κιόλας ημέρα που ξεκίνησε την αντιρετροϊκή θεραπεία. Μια μέρα ανέβασε ένα μήνυμα από έναν φίλο του που είχε διαγνωσθεί θετικός στον ιό HIV: «Το AIDS είναι σαν ένας καθρέφτης. Αντανακλά το ποιος είσαι. Όταν δεν ήξερες ή δεν ήθελες να το ξέρεις, στράφηκες μακριά - αυτό αντανακλούσε την τύφλωσή σου. Όταν ήξερες πολύ καλά ότι ήταν μία χρόνια ασθένεια που την αγνόησες, βυθίστηκες στην θλίψη- αυτό αντανακλούσε την δειλία σου. Όταν έμαθες πως η ασθένεια μεταδόθηκε κατά λάθος, εξακολούθησες να είσαι γεμάτος προκαταλήψεις- αυτό αντανακλούσε πόσο επικριτικός ήσουν».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Το ποσοστό καρδιοπάθειας έχει ελαττωθεί κατά την τελευταία δεκαετία, αλλά μπορεί να μεταβληθεί εξαιτίας της ολοένα και ...
 |  ΥΓΕΙΑ
X